Hobby magazín
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Rybářský rok má svá pravidla. Vysazují se původní druhy, pro pstruhy je stanovená denní doba lovu

Rybářský rok má svá pravidla, například je stanovená denní doba lovu. V pstruhovém rybářském revíru je tato doba v měsíci říjnu od 7 do 19 hodin, v měsících listopad a prosinec od 7 do 17 hodin. V mimopstruhovém revíru platí v době od října do března denní doba lovu od 5 do 22 hodin. Ovšem aby bylo co lovit, o to se stará Český rybářský svaz.

03:18

Hobby magazín

Vydává: Český rozhlas

Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

Web

Před třemi dny 03:11

Díky nové legislativě stoupá zájem o komunitní sdílení energie

Díky novele zákona LEX OZE II, která vstoupila v platnost 1. 7. 2024, a spuštění Elektroenergetického datového centra (EDC) začátkem letošního srpna, je nyní možné sdílet vyrobenou elektřinu napříč odběrnými místy – tedy například i mezi sousedy v bytových domech. Díky vhodnějšímu nastavení dotačního titulu Nové zelené úsporám je možné podporu formou dotace získat ještě před samotnou realizací.

Před pěti dny 02:45

Český stavák potěší oko na zemi i při letu. Když letí, tak tleská

Český stavák patří mezi nejrozšířenější plemena holubů u nás. Nejstarším klubem, který se zabýval jejich chovem, byl Klub východočeských pěstitelů staváků bělokosých. Ten vznikl v roce 1908 v Chocni.

Před týdnem 02:38

Odpočinek musí zahrádkáři nechat až na zimu, v říjnu je čeká dost práce

Průměrné teploty v měsíci říjnu se pohybují okolo 10 °C, takže je potřeba zahřát se na zahradě prací.

Před týdnem 02:56

V Koutech u Hlinska mají výjimečnou zahradu. On pěstuje bonsaje, ona skalničky

Zahrada manželů Šulcových v Koutech u Hlinska je výjimečná. Helena se nadchla pro skalničky a její manžel Zdeněk pro změnu propadl pěstování bonsají.

Před týdnem 03:17

Myslivci vábí na vánoční setkání. Nenechte si ujít koncert lovecké hudby v pražském Rudolfinu

K myslivosti patří řada rituálů a tradic – například troubení na konci honu, takzvané halali. Myslivečtí trubači mají speciální nástroje, nikoli lesní rohy, jak by laik předpokládal, ale lesnice a borlice.

Před 2 týdny 03:21

Ovoce ze zahrady můžete zkapalnit. Víte, kolik je ho potřeba na výrobu 100% alkoholu?

Ovoce z našich zahrad můžeme zpracovat na kompoty, marmeládu, mošty nebo také zkapalnit na ovocnou pálenku. Tato pálenka nás vyjde podstatně laciněji, protože při zpracování v pěstitelských pálenicích zaplatíme o polovinu méně z daně za alkohol. Kolik ovoce je třeba na výrobu 100% alkoholu a kolik stojí další zpracování?

Před 2 týdny 03:18

Zálohování dat nejen z mobilů můžeme řešit i přes online služby. Často je to nejjednodušší řešení

Stále více používáme i v domácích podmínkách mnoho zařízení, ve kterých se nám ukládají data, o které bychom neradi přišli. Klasickým příkladem jsou fotky z dovolené v mobilním telefonu. Jak je uložit a neztratit?

Před 2 týdny 02:40

Je až překvapivé, kolik nepůvodních rostlin dnes v přírodě máme. Utekly ze zahrad a mnohdy už škodí

Ne že by rostlinám narostly nožičky, ale oddenky se v klidu proplazí pod plotem, semínka vítr roznese široko daleko a v přírodě z toho může být problém.

Před 3 týdny 02:59

Včelám se může dobře dařit i v městské zahradě. Pomohou kvetoucí ovocné stromy i záhony letniček

Jsme zvyklí, že včelíny a úly stávají daleko za městy, blízko u lesů, luk a polí. Včelám se ale může dařit i v centru města nebo v zahrádce u rodinného domku. Je jen třeba myslet na to, aby měly pro co létat.