Hledá se prezident
Epizoda 72. leden 2023

Poslechněte si podcast: Nerudová: Jsem hajná, co chytila pytláka. Kauza na univerzitě mě nepoškozuje

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová vysvětluje v předvolebním rozhovoru pro Novinky kauzy na Mendelově univerzitě, kde byla rektorkou. Na vysoké škole mělo totiž docházet k plagiátorství i rychlostudiu. Nerudová tvrdí, že jako rektorka postupovala tak, jak měla. „Byla jsem hajná, co chytila pytláka,“ míní. Kauza jí proto podle jejích slov v kampani nepoškozuje.

01:00:07

Hledá se prezident

Vydává: Novinky.cz

Kampaně vrcholí, prezidentské volby jsou za dveřmi. Kdo bude v pořadí čtvrtou hlavou České republiky? Novinky.cz pozvaly ještě před zahájením prvního kola volby všech devět kandidátů do volebního studia. Výsledkem jsou obsáhlé rozhovory, které vedou moderátoři Eva Mikulecká a Vladimír Kořen.

Web

Epizoda 94. leden 2023 01:09:57

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Ohledně prezidentské kandidatury expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se spekulovalo dlouhé měsíce, oficiální rozhodnutí oznámil až na konci října jako poslední ze všech uchazečů. V případné roli prezidenta chce zastupovat občany, kteří nejsou příliš slyšet, i tlačit vládu k potřebným krokům. Co kabinetu Petra Fialy (ODS) vytýká? A co by dělal na Hradě někdejší druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek? Pusťte si rozhovor.

Epizoda 83. leden 2023 01:12:51

Jaký je Petr Pavel? Předvolební rozhovor, na který generál nepřišel

Novinky do studia pozvaly všechny potvrzené prezidentské kandidáty. Výjimkou nebyl ani generál ve výslužbě Petr Pavel, jako jediný však pozvání odmítl. Promluvit o něm proto přišli lidé, kteří jej znají nebo jeho zkoumali.

Epizoda 1030. prosinec 2022 01:11:51

Zima: Důležitá je otevřenost. Některá tvrzení Pavla o jeho minulosti mi přijdou úsměvná

Bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima je jedním z několika prezidentských kandidátů, kteří mají komunistickou minulost. Že by to pro nejvyšší státní funkci byl hendikep, si nemyslí, voliči si to prý musí posoudit sami i s ohledem na chování či zkušenosti daného kandidáta. Základem je však podle jeho vyjádření v předvolebním rozhovoru pro Novinky otevřenost.

Epizoda 629. prosinec 2022 01:04:46

Bašta: Moskva má na Babiše složku. S generálem Pavlem můžou být vydíratelní

Na Andreje Babiše (ANO) leží v Moskvě složka kvůli jeho komunistické minulosti. Spolu s generálem Pavlem – který zase podle archivů studoval na vojenského špiona – tak mohou být vydíratelní. To si myslí prezidentský kandidát, poslanec SPD, chartista a předseda lustrační komise Jaroslav Bašta. V předvolebním rozhovoru pro Novinky se rozpovídal i o svému politickém obratu či svým postojům k Ukrajině nebo Evropské unii. Více se dozvíte ve videu.

Epizoda 522. prosinec 2022 01:05:36

Diviš: Chci, aby se Česko pohnulo dopředu, na funkci primárně nelpím

Myšlenka kandidovat na Hrad se u podnikatele a „kluka z paneláku“ Karla Diviše zrodila už před lety, posledních dva a půl roku se na prezidentské klání připravoval. Ačkoliv si je vědom toho, že ho část veřejnosti nezná a v průzkumech nepatří mezi favority, věří si. Jeho cílem je, aby se Česko posunulo dopředu a běžní občané byli slyšet. Proč by podle něj politici měli mít odvahu a nemají ji, nebo co udělal dobře Miloš Zeman? Je pro stejnopohlavní svazky a jak by je nazýval? Diviš byl hostem předvolebního studia Novinek.

Epizoda 421. prosinec 2022 01:06:54

Středula: Zeman si mě přeje ve druhém kole proti Babišovi

Kandidát na prezidenta – odborový předák – Josef Středula byl hostem předvolebního rozhovoru na Novinkách. Rozpovídal se o svých přednostech, vztahu ke komunistické minulosti některých protikandidátů, o hádkách s Andrejem Babišem (ANO), rozhovorech s Milošem Zemanem či o nerozhodnosti Petra Fialy (ODS). Více se dozvíte ve videu.

Epizoda 320. prosinec 2022 01:12:56

Hilšer: Nezávislost je všechno. U soupeřů má kvůli jejich sponzorům pochybnosti

Prezidentský kandidát a senátor Marek Hilšer se profiluje jako striktně nezávislý a kampaň si financuje sám a z podpory od menších dárců. Na rozdíl od některých protikandidátů odmítá brát peníze od velkých firem a vlivných osob. Proč v tom vidí problém? To vysvětlil v předvolebním rozhovoru ve studiu Novinek, kde mluví také například o tom, co by dělal jako prezident pro občany, nebo co si myslí o ruském prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Epizoda 219. prosinec 2022 01:14:44

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

O funkci prezidenta se současný senátor Pavel Fischer ucházel neúspěšně již před pěti lety. V lednu se o to pokusí znovu, občanům podle svých slov nabízí zkušenosti z Hradu i diplomacie, slušnost a schopnost okamžitě začít pracovat. Ve studiu Novinek obsáhle představil své názory a případné kroky po příchodu na Hrad. Jak by ohodnotil končící hlavu státu Miloše Zemana? Co by řešil s prezidenty jiných zemí? To i mnohem více se dozvíte ve videu.

Epizoda 114. prosinec 2022 00:49

Novinky.cz nabízí obsáhlé rozhovory s prezidentskými kandidáty

Do prvního kola prezidentských voleb zbývá necelý měsíc. Kdo bude čtvrtou hlavou v historii samostatné České republiky? Od 19. prosince poslouchejte obsáhlé rozhovory s uchazeči o Hrad, které moderují Eva Mikulecká a Vladimír Kořen. Součástí rozhovorů jsou i dotazy z řad veřejnosti nebo krátký vědomostní kvíz související s úřadem prezidenta ČR.