• Podcasty
  • Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Polední publicistika: Sokol a dopady zpronevěry. Smrt Navalného. Četba dětem. City Nature Challenge

Jak se chce nové vedení České obce sokolské vyrovnat s dopady úvěrového podvodu, který připravil tuto organizaci o desítky milionů korun? Na jakém základě dospěly americké zpravodajské služby k závěru, že Vladimir Putin nedal přímý rozkaz k zavraždění předáka ruské opozice Alexeje Navalného? Proč by si podle psychologů měli rodiče číst společně s dětmi už od velmi raného věku? Jak bohatá je brněnská fauna a flóra, kterou mapují zájemci v rámci projektu City Nature Challenge?

20:35

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře

Vydává: Český rozhlas

Komentáře, analýzy, rozhovory. Publicistický souhrn nejdůležitějších kauz dne.

Web

Dnes 19:48

Polední publicistika: Genová terapie. Postup u Charkova. Berlínští filharmonici

Jak pomáhá genová terapie při léčbě vzácného onemocnění AADC a jak dostupná je pro české pacienty? Jak významné jsou ruské úspěchy na frontě u Charkova a proč chce Putin právě teď vyměnit ministra obrany? A jaká je Smetanova Má vlast v podání Berlínských filharmoniků?

Včera 20:33

Přijímačky na školy. Protesty v Gruzii. Malmö a pořádání Eurovize

Kam zatím pokročilo vyhodnocování letošních přijímacích zkoušek na střední školy? Jak vážnou zkoušku pro gruzínskou vládu představuje pokračující vlna mohutných protestů proti zákonu, který má nově nastavit podmínky pro působení nevládních organizací a médií financovaných ze zahraničí? A jak se švédské město Malmö vyrovnalo s rolí pořadatele letošní hudební soutěže Eurovize, kterou provázely i protiizraelské demonstrace? Poslechněte si polední publicistiku s Tomášem Pancířem.

Před dvěma dny 19:49

Polední publicistika: Hokejový šampionát a ekonomika. Izrael, USA a právo. Návštěva J. Goodallové

Jaký ekonomický přínos by mohl mít letošní hokejový šampionát pro pořadatelská města i celé Česko? Jak vážně vyznívá pro Izrael zpráva amerického ministerstva zahraničí, podle níž mohlo být při válečné operaci proti hnutí Hamás porušováno mezinárodní právo? A přiblížíme i nejvýraznější momenty z pražské návštěvy světově proslulé primatoložky Jane Goodallové. Poslechněte si polední publicistiku s Tomášem Pancířem.

Před třemi dny 19:51

Odpolední publicistika: Další protesty zemědělců. Pozemní útok Rusů. České turistické značení

Proč se zemědělci rozhodli znovu přijet s traktory do Prahy? Proč spustila ruská armáda pozemní útoky na Charkovskou oblast na severozápadě Ukrajiny? A jak vzniklo české pásové turistické značení, které zítra oslaví 135 let?

Před třemi dny 19:56

Polední publicistika: Personální změny na Ukrajině. Deváťáci a maturitní obory. MS v hokeji

Proč se na Ukrajině odehrála v jeden den celá série personálních změn v silových složkách a vládních rezortech? Kolik letošních deváťáků má zájem o maturitní obory a co má vliv na jejich rozhodování? A jaké šance má naše hokejová reprezentace na světovém šampionátu, který po devíti letech hostí Česko?

Před čtyřmi dny 19:52

O všem, co se právě děje

Před čtyřmi dny 19:56

Polední publicistika: Americké zbraně v Izraeli. Dohoda o volbě poštou. Přehlídka ruské armády

Obejde se Izrael bez amerických dodávek útočných zbraní a munice? Jak by se mohl podle dohody opozice s koalicí změnit návrh zákona o korespondenční volbě? Jak dnešní přehlídka ruské armády na Rudém náměstí odráží realitu v bojích ve válce s Ukrajinou?

Před pěti dny 20:27

Polední publicistika: Mýty osvobození Československa. 9. květen optikou Rusů. VŠE bez děkana

Jaké největší mýty spojené s osvobozením českého území v květnu 1945 zůstávají v obecném povědomí? Co se o konci druhé světové války učí děti v Rusku? Může vedení VŠE nějak ovlivnit situaci na své národohospodářské fakultě, která zůstává i po včerejšku bez děkana? A jak důležitý byl pro severokorejský režim jeho propagandista Kim Ki-Nam?

Před šesti dny 19:53

Nový ministr pro vědu. Konec kastrací. Izraelská operace v Rafahu

Proč se vedení TOP 09 rozhodlo nominovat na post ministra pro vědu poslance Marka Ženíška? Jak významné je v rámci českého právního systému rozhodnutí Ústavního soudu k podmínkám pro změnu pohlaví? A co pro další vývoj válečného střetu v Gaze znamená dnešní operace izraelských sil v pohraničním městě Rafahu? Poslechněte si odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Před týdnem 19:54

Odpolední publicistika: České zastoupení v Moskvě. Návrat Polska k právnímu státu. Polární záře

Proč Česko dál omezuje svoje diplomatické zastoupení v Moskvě? Proč se Evropská komise rozhodla ukončit po šesti letech sankční řízení s Polskem kvůli porušování zásad právního státu? A proč můžeme v těchto dnech pozorovat i v našich zeměpisných šířkách polární záři?