• Podcasty
  • Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nový ministr pro vědu. Konec kastrací. Izraelská operace v Rafahu

Proč se vedení TOP 09 rozhodlo nominovat na post ministra pro vědu poslance Marka Ženíška? Jak významné je v rámci českého právního systému rozhodnutí Ústavního soudu k podmínkám pro změnu pohlaví? A co pro další vývoj válečného střetu v Gaze znamená dnešní operace izraelských sil v pohraničním městě Rafahu? Poslechněte si odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

19:53

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře

Vydává: Český rozhlas

Komentáře, analýzy, rozhovory. Publicistický souhrn nejdůležitějších kauz dne.

Web

Dnes 19:26

Polední publicistika: Mírový plán v Gaze. Památník Terezín. Ukrajinští lékaři

Proč izraelský premiér odmítá strategický plán pro ukončení války v Gaze? Do Terezína se dostává další vzácný svitek Tóry. Jaký má pro židy symbolický význam? Jak složité je pro ukrajinské lékaře začít samostatně léčit v Česku?

Včera 19:40

Polední publicistika: Praha po přijímačkách. Izrael u mezinárodního soudu. Soukromé lesy

Jak chce Praha a Středočeský kraj řešit nedostatek míst na středních školách? Jak mezinárodní trestní soud v Haagu rozhoduje o stížnosti Jihoafrické republiky na genocidu v Gaze? Jak se v lese dostat na jindy nepřístupná místa?

Před dvěma dny 19:46

Odpolední publicistika: Demokracie na Slovensku. Námořní trasa pro pomoc v Gaze. Chata B. Hrabala

Jaký je stav demokracie na Slovensku a kam se posune po atentátu na premiéra Roberta Fica? Pomůže humanitární krizi v pásmu Gazy alespoň částečně zmírnit právě otevřená námořní trasa pro dodávky pomoci? A co všechno si budou moci prohlédnout návštěvníci chaty Bohumila Hrabala v Kersku, která se od zítřka otevírá pro veřejnost? Poslechněte si odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Před dvěma dny 20:01

Polední publicistika: Toxicita na sociálních sítích. Slovenskí branci. dTest varuje před Temu

Jak toxické jsou po atentátu na premiéra Fica komentáře na slovenských sociálních sítích? A uspěla výzva politiků ke zklidnění emocí? Proč je muž, který střílel na Roberta Fica, spojován také s polovojenskou skupinou Slovenskí branci? A proč evropská spotřebitelská sdružení, včetně českého dTestu, podávají stížnost na čínské online tržiště Temu?

Před třemi dny 19:45

Odpolední publicistika: Atmosféra na Slovensku. Nový ministr pro vědu a výzkum. Rusko-čínské vztahy

Co frustruje rozdělenou slovenskou společnost a jaké uznává hodnoty? Co by vědci potřebovali od nového ministra pro vědu a výzkum? A na čem stojí přátelství ruského a čínského vůdce a jakou cenu za něj Rusko platí?

Před třemi dny 23:31

Polední publicistika: Atentát na slovenského premiéra Fica

Slovensko je v šoku po atentátu na premiéra Fica, jaké otázky teď zůstávají ohledně jeho ochranky a čím se bude zabývat Úřad inspekční služby? Jak se politikům daří uklidnit situaci na Slovensku a jaká je šance opustit alespoň na čas konfrontační a nenávistnou politiku, zvlášť před volbami do Europarlamentu? A jaký dopad může mít útok na slovenského premiéra na veřejnost? Vyslyší výzvy ke zklidnění emocí?

Před čtyřmi dny 19:58

Přijímačky. Program pro návrat ukrajinských běženců. Onkologická centra

Co ukazují dnes zveřejněné výsledky přijímacích zkoušek na střední školy? Jak je nastaven pilotní vládní program pro ukrajinské běžence, kteří se chtějí vrátit domů z rodinných nebo zdravotních důvodů? A jak velký zájem o preventivní screeningové programy registrují onkologická centra v Česku? Poslechněte si polední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Před pěti dny 19:46

Odpolední publicistika: Kauza Aleny Vitáskové. Protesty v Gruzii. Filmový festival v Cannes

O co šlo v kauze Aleny Vitáskové, které dal Ústavní soud šanci na vyšší odškodnění za nezákonné stíhání? Mohly by protesty proti novému zákonu o zahraničním vlivu vést k pádu gruzínské vlády? Jak může odsouzení někdejšího člena vlády v Kazachstánu za vraždu manželky změnit postoj k domácímu násilí v této zemi? A které hvězdy se letos objeví na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, který začíná v úterý večer? Poslechněte si odpolední publicistiku s Tomášem Pancířem.

Před pěti dny 19:56

Polední publicistika: Výhrady Česka k migračnímu paktu. Nečekaně vysoký zisku ČEZu

Proč Česko přímo neodmítlo finální podobu migračního paktu, pokud k němu má výhrady? Jak se bude česká vláda snažit migrační pakt v budoucnosti změnit? Co stojí za nečekaně velkým ziskem ČEZu za první letošní čtvrtletí?

Před šesti dny 19:33

Odpolední publicistika: Zdražování potravin. Životy v Gaze. Výzkum sexuálního života. Moskva v metru

Budou potraviny zdražovat i dál? Jaká je humanitární situace v Gaze? Co ukázal nový výzkum o sexuálním životě obyvatel Česka? A jak se má změnit plastika oslavující parnterství Moskvy s Prahou v pražském metru? Poslechněte si odpolední publicistiku s Tomášem Pancířem.