• Podcasty
  • Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Odpolední publicistika: Sčítání škod po povodních. Volby pod vodou. Síkela komisařem pro partnerství

Lidé sčítají škody po povodních. Jak v krizové situaci fungují pojišťovny? Proč na některých ještě místech nebyly obnoveny dodávky elektrického proudu? Jak moc se povodeň dotkla čistíren odpadních vod? Jak chtějí vyplavené obci zajistit konání krajských a senátních voleb za tři dny? Je pozice komisaře pro mezinárodní partnerství v Evropské komisi pro Jozefa Síkelu zklamání? Proč vládním stranám na Slovensku vadil na pozici místopředsedy sněmovny opoziční lídr Michal Šimečka?

49:18

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře

Vydává: Český rozhlas

Komentáře, analýzy, rozhovory. Publicistický souhrn nejdůležitějších kauz dne.

Web

Dnes 49:15

Krajské a senátní volby 2024: Jak se bude volit v oblastech postižených povodní?

Na desítkách míst v Česku platí některý z povodňových stupňů, stovky lidí zůstávaly i dnes ráno v evakuačních centrech. Zdaleka ještě nejsou vyčísleny škody, které povodeň napacháchala. Navzdory tomu se zítra a v sobotu budou konat volby do krajů a třetiny Senátu. Jak náročné bude zajistit jejich průběh? A budou mít vůbec lidé v postižených oblastech náladu na volby a politiku?

Dnes 04:45

Stany s agregáty nebo doplnění volebních komisí. Vláda slibuje pomoc obcím s organizací voleb

Vláda rozhodla, že se volby navzdory ničivým povodním budou konat v řádném termínu. Některé obce a města postižená velkou vodou však upozorňují na to, že organizace voleb pro ně bude znamenat komplikaci navíc. Proč vláda nerozhodla jinak? Jak velká byla poptávka po odložení voleb? A nebudou volby za takových podmínek spíše napadnutelné?

Dnes 04:05

Volby jsou dva ztracené dny prací, zlobí se obce. Jak budou probíhat volby v zaplavených oblastech?

Volební místnosti se navzdory potížím způsobeným povodněmi otevřou v pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne. Jak bude hlasování probíhat v zatopených oblastech? Jaká je předvolební nálada v poničených obcích? A co rozhodnutí vlády neposunout volby udělá s volební účastí?

Včera 20:07

Odpolední publicistika: Léky v zaplavených oblastech. Výbuchy pagerů Hizballáhu. Rozvody a majetek

Jak je zajištěna dostupnost léků v oblastech Česka, které v předchozích dnech zasáhly povodně? Zůstávají někde lékarny bez elektřiny? Jak mohla být připravena operace, při níž v Libanonu explodovaly pagery příslušníků militantního hnutí Hizballáh? Nakolik může operace poznamenat vztahy Izraele se Spojenými státy? A co vyplývá z dnes zveřejněného nálezu Ústavního soudu k otázce, jak má být valorizován majetek v případě rozvodových sporů a vypořádání společného jmění?

Včera 48:49

Polední publicistika: Zásah povodní do rozpočtu. Volby v původním termínu. Regulace vodních toků

Do jaké míry se podle premiéra Petra Fialy může sanace škod po povodních promítnout do letošního nebo i příštího státního rozpočtu? Proč podle vlády není na místě odkládat krajské a senátní volby? Co se aktuálně odehrává v místech, které prošly zvýšenými povodňovými stupni? Jakou pomoc poskytuje zasaženým regionům vedení Jihomoravského kraje a jak funguje platforma Obec sobě? Jak významnou zkušenost mohou uplynulé dny představovat pro další zásahy do regulace vodních toků?

Před dvěma dny 47:48

Mimořádná okamžitá pomoc? U lidí v hmotné nouzi dokážeme jít nad 70 tisíc, říká šéf Úřadu práce

Dnes budou kulminovat řeky v povodí Vltavy. Mohlo by to přinést další problémy? Jak bude vypadat pomoc zasaženým regionům, kterou připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj? S čím se potýkají starostové zaplavených území a jakou pomoc potřebují? Jak bude v těchto oblastech fungovat pomoc armády? Co za pomoc a úlevy bude lidem v zaplavených obcích nabízet Úřad práce? A jak vypadá složení Evropské komise a proč bude Josef Síkela právě eurokomisařem pro mezinárodní partnerství?

Před třemi dny 47:56

Odpolední publicistika: Trhliny v hrázi v Ostravě. Evakuace obyvatel. Kulminace Moravy. Sesuvy půdy

Ostrava řeší problém s trhlinami v hrázi. Jak se vše hasičům daří opravit a jak pokračuje evakuace tamních obyvatel? Jak města na dolním toku Moravy zvládají kulminaci řeky? Bude nutné kvůli povodňovým škodám upravit státní rozpočet ještě na letošní rok? Jaké komplikace způsobily záplavy chovatelům zvířat? A kde hrozí po povodních častější sesuvy půdy?

Před třemi dny 47:53

Až zmizí bahno, nastoupí úzkosti a deprese. Nepotlačujte emoce a zůstaňte aktivní, radí psycholog

Česko dál bojuje s povodněmi. Zatímco někde již započaly odklízecí práce, jinde se na vzestup vodních toků teprve čeká. Jak zasáhla velká voda obce na Horní Moravě a jak chce Ostrava řešit trhliny v hrázi na soutoku Odry a Opavy? Kde chce vláda zajistit finance na odstraňování škod po povodních a jak zajistí legitimitu krajských a senátních voleb? A kde najdou lidé, kteří to potřebují, první psychosociální pomoc?

Před čtyřmi dny 48:44

Polední publicistika: Povodně v Česku. Pomoc nevládních organizací. Zranitelná krajina

Povodně v Česku jsou leckde horší než v roce 1997. Jak se s mimořádnou situací vyrovnávají obyvatelé a jednotky záchranného systému na Těšínsku, na Opavsku nebo na jihu Čech? Jak rozsáhlá bude evakuace Bohumína? Jaká opatření chystá pražský magistrát? Jak povodně zasáhly silniční a železniční dopravu? Jakou pomoc nabízejí v postižených regionech nevládní organizace? A jakou zkoušku představují extrémní podmínky pro projekt České zemědělské univerzity Chytrá krajina?