Historie Plus
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Sportovci v emigraci. Cesty za svobodou nebo lepší příležitostí?

Polovinu 20. století prožilo Československo v nesvobodě. Za tu dobu ze země utekly desítky tisíc lidí. Byli mezi nimi i vrcholoví sportovci a sportovkyně. O důvodech a motivacích jejich útěků, okolnostech, za kterých opouštěli svou vlast i následcích, které to přinášelo, si v cyklu Historie Plus povídáme s Jaroslavem Rokoským z Filozofické fakulty UJEP v Ústí nad Labem a ÚSTR v Praze.

25:08

Historie Plus

Vydává: Český rozhlas

Věnujeme se osobnostem a dějinným událostem nejen z českého prostředí.

Web

Před dvěma dny 25:58

Masová tělovýchova byla od začátku politická, Sokol také

Masovou tělovýchovu sotva oddělíme od její „přirozené“ politické podstaty. Ve svých počátcích, v Prusku, se rodila dokonce na politickou objednávku. Spolky, které tehdy propadly turnerskému hnutí (společnému tělocviku, zvládání bojových umění a šermu), byly vyvolány zájmem pruského státu získávat pro svoji pravidelnou armádu brance šikovné a fyzicky zdatné.

Sezóna 3Epizoda 9Před 2 týdny 26:53

Zlomový rok 1969. Armáda, která „zakročila“ proti vlastním

Demonstrace proti sovětské okupaci, které propukly v mnoha československých městech v srpnu 1969, byly nadlouho posledními masovými občanskými protesty proti totalitnímu režimu. Účastnilo se jich odhadem přes sto tisíc lidí a vedení státu a KSČ je s použitím Lidových milicí, Sboru národní bezpečnosti a Československé lidové armády brutálně potlačilo.

Sezóna 3Epizoda 8Před 3 týdny 25:40

„Vedle mě padl kluk, zabili ho.“ Století příběhů: Rok 1969

„Utíkali jsme, protože jsme zjistili, že za esenbáky jdou ještě Lidové milice… Otočila jsem se a viděla, jak jeden (milicionář) klečí, ruku měl opřenou o koleno a mířil. A já říkala: ‚Člověče, to je malér, oni snad chtěj střílet!‘ A skutečně začali střílet!“ říká na nahrávce Paměti národa veterinární lékařka Jana Drašnarová.

Sezóna 3Epizoda 717. srpen 2024 26:01

Století příběhů: Zlomový rok 1969

Před 55 lety československá státní moc brutálně potlačila protesty proti okupaci. V Praze byli zastřeleni tři lidé.

Sezóna 2Epizoda 320. červenec 2024 25:51

Špioni: Emanuel Viktor Voska. Masarykův agent ve službách Československa

Příběh Emanuela Vosky je příběhem špiona, který pracoval ve prospěch dobra, ve prospěch svobody a demokracie. Přesto se jeho jméno objevilo v neblaze proslulém politicky vykonstruovaném soudním procesu nazvaném Rudolf Slánský a spol. v 50. letech 20. století. Stal se přitěžujícím jednomu z obviněných, který nakonec skončil na popravišti. (Repríza z února 2024.)

13. červenec 2024 27:40

Fenomén Karel Kryl

Karel Kryl v letech 1968 a 1969. To je téma druhého dílu cyklu Fenomén KK. Uslyšíte mimo jiné vzpomínky Jiřího Černého nejen na první nahrávky Karla Kryla.

6. červenec 2024 26:01

Stěžejní kapitolou českých středověkých dějin je husitství. Jak posloužilo komunistům?

Moderní český národ i stát se formoval také díky husitskému hnutí. A přišly chvíle, kdy si moderní společnost naopak formovala husitství. Jak si události 15. století přibarvovali komunisté v 50. letech?

6. červenec 2024 27:30

Fenomén Karel Kryl

První část se věnuje začátkům tohoto zřejmě nejslavnějšího českého exilového písničkáře, který víc než polovinu života strávil mimo svou vlast.

Sezóna 2Epizoda 16. červenec 2024 26:15

Špioni: Pavel Minařík. Agent ze Svobodné Evropy, který se stal symbolem mravního bahna

Byla to „slavná“ tiskovka pro komunistický režim v Československu, kde vystoupil 29. ledna 1976 špion Státní bezpečnosti (StB) Pavel Minařík. Vrátil se po několika letech z Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, kde působil jako hlasatel.