Checkpoint
Epizoda 896. leden 2022

Poslechněte si podcast: Historický útok na Kapitol rozdělil Ameriku. Tamní demokracie je křehčí než dřív

Před rokem vypukly před sídlem amerického Kongresu násilné nepokoje. Vyústily v útok na Kapitol, zemřelo pět lidí. „Byl to bezprecedentní útok na demokracii USA,“ říká amerikanista Jan Beneš.

33:59

Checkpoint

Vydává: Seznam Zprávy

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou a jejími kolegy ze zahraniční redakce. Každý čtvrtek na Seznam Zprávách a v podcastových aplikacích.

Web

Epizoda 1069. červen 2022 18:47

Checkpoint se loučí. Tyhle epizody nás bavily nejvíc

Je to tak – tohle je opravdu poslední díl Checkpointu. Z víc než stovky dílů, které jsme pro vás během dvou let připravili, dneska vybíráme několik z těch nejpovedenějších.

Epizoda 10512. květen 2022 22:03

Lidé touží po návratu k normálu. Stejně jako před sto lety ho ale nedostanou

Svět čelí pandemii i válkám, začal se ale i bavit. „Lidi se už úzkostlivě chtěli vrátit k normálu – tedy k tomu, co za normál považujeme. Tam, kde jsme byli předtím, se ale už nevrátíme,“ říká sociolog Michael Schudson.

Epizoda 1045. květen 2022 30:30

Americký Nejvyšší soud nejspíš zruší právo na potrat. Co všechno se změní?

Právo na potrat mají všechny Američanky skoro půlstoletí. Kulatého výročí se ale možná nedočkají, naznačuje únik návrhu stanoviska Nejvyššího soudu. Publicista Matěj Schneider rozebírá, jak by verdikt Spojené státy proměnil.

Epizoda 10328. duben 2022 33:39

Zamrzlé konflikty, které nikdy úplně nezamrzly. Dalším z nich byla mohla být i Ukrajina

Dlouholeté konflikty zmítají státy napříč světem, pozornost světové veřejnosti však postupně upadá. „U nás na Ukrajinu určitě nezapomeneme, ale na západě Evropy už teď pozornost přesouvají jinam,“ říká bezpečnostní analytik Ondřej Ditrych.

Epizoda 10214. duben 2022 30:02

Galeotti: S prvním ruským tankem, co překročil hranice, začal konec putinismu

„Je rozdíl mezi tím, co se reálně děje, a mezi image, s jakou se Vladimir Putin prezentuje. Nemá žádný detailní dlouhodobý plán, není šachový velmistr. Spíš oportunista s velkými tužbami,“ říká v podcastu britský historik.

Epizoda 1017. duben 2022 29:42

Ukrajinská národní identita byla nebezpečná pro carské i sovětské Rusko, říká ukrajinista

„Několikrát ve své historii stáli Ukrajinci jako národ na pokraji vyhlazení. Ukrajinská národní identita byla nebezpečná pro carské Rusko i později sovětský režim, který se ji snažil potlačit,“ říká ukrajinista Alexej Sevruk.

Epizoda 10031. březen 2022 21:43

Orbán vytváří krize a pak přispěchá na pomoc. Ve volbách míří k vítězství

Viktor Orbán stojí v čele Maďarska již 12 let a je na cestě k vítězství v dalších volbách. „On lidem nic moc neposkytl. Ani nemusel – kvůli tomu, jak je jeho režim nastavený, jak polarizovaná je maďarská společnost,“ říká politoložka Uljakiová.

Epizoda 9924. březen 2022 29:32

Co si o sobě myslí americký a ruský prezident? A záleží na tom?

Putin je vražedný diktátor. To a mnoho dalšího řekl americký prezident Joe Biden o ruském lídrovi. „Už dřív o něm řekl, že je zabiják, načež se sešli na summitu. Takže znamená to vůbec něco? Putin má hroší kůži,“ říká americký politolog Alexander Cooley.

Epizoda 9817. březen 2022 31:00

Léky na předpis vyvolaly epidemii. V USA zabíjí čím dál víc lidí

Začalo to léky na bolest, následoval heroin a nakonec fentanyl. Opioidová krize, jež Spojené státy sužuje už přes dvě dekády, bere životy a rozbíjí rodiny i komunity. A řešení stále nepřichází.

Epizoda 9710. březen 2022 32:07

Svědectví z Polska: V životě jsem neviděla tolik laskavosti na jednom místě

V uprchlickém centru i na nádraží u polsko-ukrajinských hranic je rušno. „Když se tady člověk prodírá davy lidí, dostane ho to do reality. V životě jsem neviděla tolik laskavosti na jednom místě,“ říká reportérka Seznam Zpráv Eva Soukeníková.