Urny
4. srpen 2021

Poslechněte si podcast: Hesla kampaní nebo barva polobotek? Jak se vyznat a rozhodnout ve volbách? Začíná série Urny

Víc než polovina mladých Čechů a Češek do dvaceti šesti let před čtyřmi roky nešla k volbám do Poslanecké sněmovny. Proč? A proč jiní volili? Jak těžké je vyznat se v předvolebním dění? A jak vůbec politika mluví k mladým lidem? O kampaních, imagi, spotech i sloganech, ale i praktických radách jsou Urny, volební průvodce Radia Wave, který startuje 11. srpna.

02:24

Urny

Vydává: Český rozhlas

Do roku 2030 nás až na jednu výjimku každý rok čekají volby. Jak volby fungují a podle čeho se v nich rozhodovat? Může naše volba opravdu něco změnit? Na tyto a další otázky odpovídá podcastová série Urny, volební průvodce nejen pro ty, kdo jdou k volbám poprvé.

Web

8. září 2021 16:27

Křehká, ale důležitá. Proč je zásadní pečovat o demokracii a co pro nás znamená svoboda

Co by se změnilo v tvém životě, kdybychom nežili v demokracii? Tuto otázku jsme položili několika mladým lidem v závěrečné epizodě podcastu Urny. Kdo občanské svobody a demokracii ohrožuje a kdo je hlídá? A umí Češi a Češky opustit svoji sociální bublinu a přemýšlet v širším kontextu celé společnosti?

1. září 2021 11:36

Aby se nikdo necítil dotčeně. Co přináší politická korektnost a proč některým lidem vadí?

Politická korektnost: pro jedny strašák, pro druhé cesta k vzájemnému respektu. Co by se v politice nemělo říkat? Ve čtvrté epizodě podcastové série Urny zkoumáme, jak slova politiků a političek ovlivňují veřejnou debatu. Mizí z české politiky úcta k druhým a slabším?

25. srpen 2021 14:42

Čtyři roky dohadů. Jak vypadá práce poslanců a proč je důležité ji sledovat?

Několik hodin po volbách je jasno: voliči a voličky určili, které politické strany se dostanou do poslanecké sněmovny a ze kterých 200 kandidátů se na čtyři roky stanou noví poslanci a poslankyně. Pokud žádná ze stran nezískala 101 a více poslaneckých křesel, začínají jednání o vládě. Jak taková vyjednávání mohou probíhat? A jak vypadá práce poslanců a poslankyň?

18. srpen 2021 14:07

Kampaň, kam se podíváš. Proč nevěřit všemu a jak se z občanů dělají voliči

„Už na mě nepůsobí dobře modrý obleky, bílý košile a hnědý polobotky.“ I tohle odpověděli mladí lidé na otázku: Co vás na politikovi nebo političce zaujme? V druhé epizodě podcastové série Urny si povídáme právě o imagi kandidátů, předvolební kampani a o tom, jak se kandidáti snaží z občanů udělat voliče.

11. srpen 2021 15:46

Mladá témata a občanská angažovanost. Co znamená právo volit a proč ho nevyužíváme

Jako „to nejmenší, co může každý z nás udělat“ nebo „způsob, jak odměnit či potrestat strany a hnutí za to, jak se chovaly v uplynulém období“ vnímají oslovení mladí lidé svoje právo volit. Co pro ně znamená? Jak fungují volby do poslanecké sněmovny a proč víc než polovina mladých lidí svoje právo volit před čtyřmi lety nevyužila? O tom je první díl volebního průvodce Radia Wave nejen pro prvovoliče Urny.