Hergot!
6. listopad 2023

Poslechněte si podcast: Nikdy není pozdě na dobré rozloučení, popisuje Blanka Javorová ze spolku Ke kořenům

Podzim je časem zpomalení, barevných listů, ale také vzpomínání na zemřelé. Tento týden jsme slavili tak zvané Dušičky a do Hergot!u přijala pozvání Blanka Javorová, která je jednou ze zakladatelek spolku Ke kořenům. Ten už téměř 10 let organizuje alternativní a jedinečné obřady posledního rozloučení a zasazuje se o ekologické a svobodnější pohřbívání.

43:38

Hergot!

Vydává: Český rozhlas

Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

Web

Před šesti dny 49:17

Svobodná víra se sendvičovou liturgií. Unitářství podle Kristýny Ledererové Kolajové

Existuje svobodomyslné náboženství? Přesně takto popisuje Kristýna Ledererová Kolajová Náboženskou společnost českých unitářů. Přestože unitářství vzešlo historicky z křesťanské protestantské tradice, v současnosti s ní souvisí již okrajově. O historii, ale také o současné podobě unitářství, přišla Kristýna pohovořit do pořadu Hergot!.

Před týdnem 50:22

Jak uvařit lektvar a proklít Putina ve 3 minutách. O WitchToku s religionistou Michalem Puchovským

Čarodějky a čarodějové už dnes nelétají na koštěti a nebydlí v chaloupce na kuří nožce, zato ale natáčí videa na TikTok. Než půjdete letos pálit čarodějnice, pusťte si Hergot!, ve kterém se dozvíte všechno o WitchToku, tedy čarodějnictví na TikToku. Na otázky odpovídá religionista Michal Puchovský ze Sociologického ústavu Slovenské akademie věd, který se tématu věnuje.

Před 2 týdny 42:57

Co je štěstí? Vysvětluje evangelický kazatel a teolog Ondřej Kolář

Ondřeji Kolářovi nedávno vyšla kniha s názvem „Štěstí jako téma současné teologie“. V Hergot!u se ptáme, jak křesťanství definuje štěstí, zda ho lze dosáhnout v našem světě a proč se vlastně současná teologie o štěstí zajímá.

31. březen 2024 43:02

O smrti a vzkříšení jednoho kostela. S Táňou Vozkovou ze Žižkostela

Žižkostel, tedy žižkovský sbor CČSH v Praze, prošel takovou velikonoční transformací. Provizorní stavba z minulého století vydržela stát skoro 100 let, pak z ní zbyla jen velká díra a letos se podařilo kostel znovu otevřít celé komunitě. To by se nestalo bez Táni Vozkové, provozní ředitelky Žižkostela a předsedkyně Rady starších místní náboženské obce, která přijala pozvání do velikonočního Hergot!u.

25. březen 2024 44:17

Melodie srdce proti strachu z promeškání. O FOMO s psycholožkou Miroslavou Veselkovou

Anglická zkratka FOMO (Fear Of Missing Out) označuje obavy, že nám něco uteče. Máme spousty možností, cítíme se zahlcení a často nevíme, pro co se rozhodnout. Psycholožka Miroslava Veselková nedávno napsala spolu s jezuitou Samuelem Prívarou knihu Svoboda místo strachu z promeškání aneb FOMO jinak. V pořadu Hergot! svůj pohled na tento fenomén přiblížila a také nabídla rady, jak mu čelit.

18. březen 2024 50:40

Nezabíjíme zvířata a neobětujeme lidi, říká novodobý český druid Doran

Příchod slunce, jara a tepla lze oslavovat různě, třeba i rituálně. Pořad Hergot! se proto zaměřil na keltské náboženství, neboli druidství. To slaví na začátku jara svátek Imbolc a 1. května svátek Baltain. Představit tuto tradici přišel do studia David Maroš, který je součástí otevřeného a neformálního společenství druidů a vystupuje pod druidským jménem Doran.

11. březen 2024 50:10

Kdo jsou duchové českých hor? O Krakonošovi a jeho družině s etnologem Pohunkem

Krakonoše možná znáte jako starého pána hor s holí v ruce. V moderních českých pohádkách je zobrazen právě jako bělovousý muž, který chrání svoje teritorium a občas také pomáhá lidem. Vypadal tak ale vždycky? V Hergot!u o něm a dalších nadpřirozených bytostech českých hor mluvil etnolog Jan Pohunek.

4. březen 2024 49:05

Hledám absolutní pravdu, říká Patrik Polášek aka Allien, rapper oddaný Krišnovi

Pořad Hergot! pokračuje v mapování pestré spirituality v Česku. Tentokrát přijal do studia pozvání rapper a člen hnutí Haré Krišna Patrik Polášek tvořící pod přezdívkou Allien. V rozhovoru přibližuje svou spiritualitu a otevřeně mluví i o začátku svého hledání, který zahrnoval experimenty s různými substancemi. Původní fascinace jej ale opustila. Jako bhakta, oddaný Krišny, se na leccos dnes dívá jinak.

26. únor 2024 51:30

Nejlepší kolaches v USA. S Miroslavem Pfannem o potomcích evangelických emigrantů

Farářský sabatikl lze využít různě. Miroslav Pfann, duchovní Českobratrské církve evangelické z Libiše, pojal tříměsíční dovolenou jako cestu za rodinami českých a moravských evangelických emigrantů, kteří se v různých přistěhovaleckých vlnách postupně od poloviny 19. století snažili zakotvit v USA. Jejich potomci se dodnes setkávají, udržují různé tradice ve společenské i náboženské rovině a taky často v angličtině prohlašují, že jsou „stoprocentní Češi“.

19. únor 2024 54:28

Masaryk už je něco jako svatý Václav, říká Zdeněk Jančařík, autor knihy Český bůh

Co je to česká víra a kdo je to český bůh? Na to hledá odpovědi Salesián Zdeněk Jančařík spolu s historiky Stanislavem Balíkem a Jaroslavem Šebkem v knize Český bůh s podtitulem Hovory o historii, víře a ateismu. Co v knize objevili, přišel Zdeněk Jančařík představit do Hergot!u.