Hergot!
19. březen 2023

Poslechněte si podcast: Radostí a tancem proti zvůli osudu. O chasidech s religionistou Pavlem Hoškem

Chasidé jsou dnes známí jako ortodoxní židovské hnutí. Z jakých kořenů ale vycházejí a jaká je jejich spiritualita? To v Hergot!u představil religionista a teolog Pavel Hošek, kterému loni vyšla kniha Chasidské příběhy s podtitulem Mezi židovskou mystikou a krásnou literaturou.

48:03

Hergot!

Vydává: Český rozhlas

Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

Web

Před třemi dny 44:17

Melodie srdce proti strachu z promeškání. O FOMO s psycholožkou Miroslavou Veselkovou

Anglická zkratka FOMO (Fear Of Missing Out) označuje obavy, že nám něco uteče. Máme spousty možností, cítíme se zahlcení a často nevíme, pro co se rozhodnout. Psycholožka Miroslava Veselková nedávno napsala spolu s jezuitou Samuelem Prívarou knihu Svoboda místo strachu z promeškání aneb FOMO jinak. V pořadu Hergot! svůj pohled na tento fenomén přiblížila a také nabídla rady, jak mu čelit.

Před týdnem 50:40

Nezabíjíme zvířata a neobětujeme lidi, říká novodobý český druid Doran

Příchod slunce, jara a tepla lze oslavovat různě, třeba i rituálně. Pořad Hergot! se proto zaměřil na keltské náboženství, neboli druidství. To slaví na začátku jara svátek Imbolc a 1. května svátek Baltain. Představit tuto tradici přišel do studia David Maroš, který je součástí otevřeného a neformálního společenství druidů a vystupuje pod druidským jménem Doran.

Před 2 týdny 50:10

Kdo jsou duchové českých hor? O Krakonošovi a jeho družině s etnologem Pohunkem

Krakonoše možná znáte jako starého pána hor s holí v ruce. V moderních českých pohádkách je zobrazen právě jako bělovousý muž, který chrání svoje teritorium a občas také pomáhá lidem. Vypadal tak ale vždycky? V Hergot!u o něm a dalších nadpřirozených bytostech českých hor mluvil etnolog Jan Pohunek.

Před 3 týdny 49:05

Hledám absolutní pravdu, říká Patrik Polášek aka Allien, rapper oddaný Krišnovi

Pořad Hergot! pokračuje v mapování pestré spirituality v Česku. Tentokrát přijal do studia pozvání rapper a člen hnutí Haré Krišna Patrik Polášek tvořící pod přezdívkou Allien. V rozhovoru přibližuje svou spiritualitu a otevřeně mluví i o začátku svého hledání, který zahrnoval experimenty s různými substancemi. Původní fascinace jej ale opustila. Jako bhakta, oddaný Krišny, se na leccos dnes dívá jinak.

26. únor 2024 51:30

Nejlepší kolaches v USA. S Miroslavem Pfannem o potomcích evangelických emigrantů

Farářský sabatikl lze využít různě. Miroslav Pfann, duchovní Českobratrské církve evangelické z Libiše, pojal tříměsíční dovolenou jako cestu za rodinami českých a moravských evangelických emigrantů, kteří se v různých přistěhovaleckých vlnách postupně od poloviny 19. století snažili zakotvit v USA. Jejich potomci se dodnes setkávají, udržují různé tradice ve společenské i náboženské rovině a taky často v angličtině prohlašují, že jsou „stoprocentní Češi“.

19. únor 2024 54:28

Masaryk už je něco jako svatý Václav, říká Zdeněk Jančařík, autor knihy Český bůh

Co je to česká víra a kdo je to český bůh? Na to hledá odpovědi Salesián Zdeněk Jančařík spolu s historiky Stanislavem Balíkem a Jaroslavem Šebkem v knize Český bůh s podtitulem Hovory o historii, víře a ateismu. Co v knize objevili, přišel Zdeněk Jančařík představit do Hergot!u.

12. únor 2024 48:07

Víc než Buddha? O Vimalakírtiho sútře s Janem Vihanem z Orientálního ústavu

Sinolog a znalec sanskrtu Jan Vihan přeložil a komentáři opatřil stěžejní dílo raného Buddhismu Vimalakírtiho sútru. V Hergot!u vyjasňuje její význam a vysvětluje, čím je tak výjimečná.

4. únor 2024 49:21

V Praze jste jako katolík tak trochu exot, říká rytíř a známý novinář Luboš Palata

Cesty lidského ducha jsou nevyzpytatelné. Po nedávných osobněji laděných rozhovorech v rámci volného seriálu Renegades, kdy zpovídaní hosté spíše svou spiritualitu opustili, přináší pořad Hergot! povídání o přijetí víry. U mikrofonu byl tentokrát zpovídán novinář Luboš Palata, který se po padesátce nachal pokřtít a stal se katolíkem. Následně dokonce i rytířem Řádu Božího hrobu jeruzalemského.

29. leden 2024 43:09

Inteligence rostlin, Vikingové i Krakonošova družina. Bilancování s publicistou Janem Lukavcem

Knihy. Sotva bychom našli někoho, kdo je čte, recenzuje a všude nosí s sebou raději než Jan Lukavec. Do Hergot!u přišel s pěticí, která jej nejvíce v loňském roce zaujala a samozřejmě se týkala spirituality, duchovna či náboženství. Probrali jsme toho hodně – třeba v čem můžeme považovat rostliny za „oduševnělé.“

21. leden 2024 52:11

Ježíš, Kafka a účinná láska k bližnímu. O spiritualitě Bohumila Hrabala s religionistou Hoškem

Krátce před 110. výročím narození jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století vyjde kniha o duchovním světě Bohumila Hrabala. S autorem, religionistou a teologem Pavlem Hoškem si moderátoři Hergot!u povídali.