Jihočeši
25. březen 2023

Poslechněte si podcast: Herec podmanivého hlasu, Cyrano Antonín Kaška: Rozhlas miluji ještě víc než divadlo

„Já jsem se vlastně z Jindřichova Hradce nikdy neodstěhoval a stále tam mám trvalé bydliště, i když mi to dělalo v životě problémy,“ přiznává rodák z města nad Vajgarem, divadelní a rozhlasový herec Antonín Kaška.

26:14

Jihočeši

Vydává: Český rozhlas

Setkání s lidmi, kteří jsou rodem, nebo srdcem spojeni s jihočeským krajem.

Web

Před čtyřmi dny 22:18

Aby učitel Jan Bartuška nemusel vyhodit kolegu, raději sám požádal o místo „na nejhorší štaci“

Jan Bartuška se narodil v roce 1948, tři týdny před komunistickým pučem, tedy do nelehké doby. Jeho rodiče byli soukromí zemědělci na Vltavotýnsku, on sám byl nejstarší ze šesti dětí. „Na mě se vždycky vztahovala ta věta, kterou nemají děti rády: Jsi starší, máš mít rozum,“ usmívá se, když vzpomíná na dětství.

Před týdnem 33:07

Její babička viděla kometu, ona o tom snila také. I tento moment přivedl Janu Tichou k astronomii

Českobudějovická rodačka Jana Tichá je, bez nadsázky řečeno, osobností známou v mnoha zemích planety. Astronomka a objevitelka planetek se jako první Češka stala členkou mezinárodní komise pro pojmenovávání planetek a komet, které v současnosti dokonce předsedá. Zároveň je už od roku 1992 ředitelkou Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s observatoří na Kleti. Její jméno nese planetka 5757 Tichá.

Před 2 týdny 24:44

Za šest hodin se stal slavným, tak začal brát šachy vážně. Dnes se je snaží dostat i do škol

Už jako předškolák se s tátou učil táhnout figurkami po šachovnici. Zkušenosti ze hry, která rozvíjí myšlení, kreativitu a posiluje i fyzickou kondici, Jiří Havlíček celý život doceňuje. Pomohla mu při studiích na ČVUT, založení a vedení firmy. V posledních více než patnácti letech vrací šachovému sportu to, co z něj získal. Věnuje se dětem coby trenér, založil šachovou školu v rodných Českých Budějovicích a pořádá prestižní turnaj špičkových šachistů z celého světa.

Před 3 týdny 21:50

Nejdřív chuligánská poezie, pak písničky. Autor hitů Jan Schneider začal psát texty díky Semaforu

„Johnny mi dal k svátku krásný hříbě. Že jsem dítě, tak prej si mám hrát,“ těmito slovy začíná jeden známý a roztomilý duet mladičkých zpěváků Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře z doby, kdy „ještě čekali na slávu“. V obou případech jsme citovali věty Jana Schneidera, který v šedesátých letech coby textař pomáhal kultivovat českou pop music a v následující dekádě z Bavorska posílal po rozhlasových vlnách pozdravy svobody.

23. březen 2024 20:57

O novorozence s váhou pod jeden kilogram se nikdo moc nezajímal. Změnil to Miloš Velemínský

Ve věku 87 let zemřel pediatr Miloš Velemínský, dlouholetý primář neonatologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích a také bývalý děkan zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity. Patřil mezi výrazné lékařské osobnosti, stál u zrodu moderní péče o novorozence a podařilo se mu zavést postupy, které snížily novorozeneckou úmrtnost. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši.

16. březen 2024 24:39

Tisíce masožravých rostlin pěstuje ve skleníku Markéta Aubrechtová. Jela za nimi i do dalekých hor

Na začátku byla nemoc se striktní dietou a dárek od dědečka, který místo čokolády přinesl masožravou rostlinu. Postupně Markéta Aubrechtová masožravkám úplně propadla, staly se její celoživotní vášní. Dnes je absolventkou přírodovědecké fakulty, profesionální pěstitelkou a také organizátorkou oblíbené výstavy exotických rostlin v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

9. březen 2024 23:06

Změnit text v knihu, která se bude dobře číst. To je úkolem „knižního úpravce“ Milana Krištůfka

Řemeslo Milana Krištůfka z Českých Budějovic voní a šustí. A to paradoxně přesto, že hlavním výrobním nástrojem je chladný počítač. Živí se totiž jako knižní grafik. Kdo zavítá do jeho studia, spatří nejen rozsvícený monitor, ale také regály s již vydanými tituly a komínky tlustých i tenkých knih, kterým dal tvar a vdechl život.

2. březen 2024 20:50

První, na co se vždy ráno podívám z okna ateliéru, je Černá věž, říkal výtvarník Václav Johanus

Ve věku 76 let zemřel 23. února 2024 Václav Johanus, českobudějovický grafik, ilustrátor a karikaturista. Výtvarník s originálním rukopisem se věnoval mimo jiné novinové ilustraci a kreslenému humoru, jeho díla vycházela v desítkách tiskovin. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši v roce 2015.

24. únor 2024 25:39

Chyba většinou nastává mezi řídicí pákou a sedačkou, říká bývalý stíhací pilot Jiří Zábranský

Brigádní generál Jiří Zábranský byl stíhacím pilotem, šéfoval českobudějovickému vojenskému letišti a působil i v zahraničí. Říká, že jeho životní cesta dostala jasný směr už v rodných Strakonicích. „Nahoře nad hradem je takový plácek, kterému se říká luftplácek, tedy strakonické letiště. Tam jsem poprvé přičichl ke vzduchu, luftu, jak se říká tady na jihu, a od toho se všechno odvíjelo,“ vysvětluje.

17. únor 2024 38:37

Myslel si, že bude opravovat pračky. Stal se muzikantem a dlouholetým ředitelem divadla

Karel Daňhel je emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře, muzikant, scénárista, autor unikátní série scénických výchovných koncertů pro děti, ale také letec, jachtař a skvělý vypravěč. Rozhovor s ním přináší pořad Jihočeši.