Headliner CZ
Sezóna 1Epizoda 528. březen 2022

Poslechněte si podcast: Kateřina Marie Tichá: Byl to druhý nejdramatičtější rok v mém životě… (52)

Zpěvačka Kateřina Marie Tichá o natáčení posledního alba Davida Stypky, sbližování s Bandjeez, cenách Anděl, Jelenech, potřebě hudby i chození po horách. 

„Nikdo z nás, kdo jsme byli Davidovi poblíž, nevěřil, že to takhle dopadne. On byl naprosto přesvědčenej, že to zvládne,“ ohlíží se Kateřina Marie Tichá v podcastu Headliner CZ za divokým rokem 2021, který převrátil její život vzhůru nohama. 

Všechno tehdy začalo lednovým úmrtím Davida Stypky. „Zastihlo nás to nepřipravený,“ shrnuje opatrně k pocity, které prožívali i jeho nejbližší spolupracovníci. Sama se s Davidem a Bandjeez přátelila dlouho, vokály natáčela už na jejich průlomovou desku Neboj. A bez jejího hlasu by stejně neznělo ani aktuální album Dýchej, za které je Stypka posmrtně nominovaný na tři ceny Anděl. 

„Řekli jsme si, že to album musíme dokončit. Byla to pro nás částečně berlička, abychom to celý zvládli,“ popisuje Tichá začátek roku 2021. „Zároveň jsme věděli, že to bude náročný a těžký. Poslouchat ty písničky a dělat na nich, ze všech úhlů je zkoumat a snažit se přijít na to, jak by to David chtěl.“ 

Po takovém začátku se jí ale rok 2021 přeci jen trochu projasnil. Na Andělech se s deskou Sami stala Objevem roku. A natáčení posledního alba Davida Stypky nakonec Kateřinu s Bandjeez natolik sblížilo, že se rozhodli spojit svou budoucnost a vystupovat společně. Získala tím hodně. 

První pražský koncert odehráli loni na Headliner (ne)Pontonu. A od té chvíle bylo jasné, že se stanou i hlavním hostem narozenin Headlineru leots 17. března v Malostranské Besedě. A zdaleka nejen protože na těch posledních, zrušených před dvěma lety, měl na pódiu stát právě David Stypka. „Ani nevím, jak to popsat navenek. Bandjeez jsou pro mě pocit jistoty, kterou jsem nikdy neměla. Ani na pódiu ani v životě. Z těch kluků se stala rodina,“ říká Kateřina Marie Tichá v rozhovoru s Honzou Vedralem. 

Vzpomíná v něm i na své začátky, které byly spojené s kapelou Jelen, s níž stále vystupuje jako speciální host. A hlavně s dlouhým obdobím hledání vlastního hudebního výrazu. 

„Jsem ráda, že jsem debutovou desku tak odkládala. Když jsem v roce 2014 vydala EP, byla to sbírka prvních písniček, které jsem napsala mezi patnácti a osmnácti. Ale nebyla jsem s tím spokojená. Prostě mi to nepřišlo dost dobrý. Neuměla jsem tu desku položit před sebe a říct: Tohle to jsem já a tohle chci dělat,“ líčí Kateřina, jak období hledání vypadalo. Od jedné skladby byla schopna připravit 50 verzí s různými muzikanty a nikdy je nevypustit ven. „Musím cítit, že to dává smysl, že tam nejsou vaty a výplně, že to není sentimentální nebo hloupý. Musím o tom být přesvědčená, že je to to, co chci zrovna říct. Nechci dělat věci, aby byly. Chci je dělat, aby měly smysl,“ vysvětluje.

35:15

Headliner CZ

Vydává: Hudební magazín Headliner

O hudbě zevnitř i zvenku. Rozhovory, komentáře, názory a souvislosti od Honzy Vedrala a tvůrců hudebního časopisu Headliner.

Web

Sezóna 1Epizoda 143Před šesti dny 01:08:28

NOTY VOLE: Masakrální speciál z půdy. Co předcházelo tajnému koncertu Ewy Farne (26/142)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s šestadvacátým vydáním. Tentokrát vás čeká speciální živák, který jsme natočili 14.3. na půdě Malostranské Besedy, kde jsme slavili desáté narozeniny magazínu. 

Na začátku Dany s Honzou připomenou, co všechno se na oslavách narozenin Headlineru událo. A pro ty, co nebyli, odhalí tajemství kapely The 1993, za níž se skrývalo speciální akustické vystoupení Ewy Farne. 

Po úvodu se přepneme na půdu, kde osádku NOTY VOLE posílil stvořitel Hudebních masakrů a otec zakladatel našeho magazínu Jarda Konáš. Téma povídání tedy bylo jasné – deset let hudebního časopisu Headliner. V občas nekontrolovatelném toku vzpomínek, který se hrdině snažil udržet v otěžích wlado, dojde na vzestupy i pády naší redakce, jakož i na pomluvy a pochvaly kapel, manažerů a dalších hudebních bytostí. 

Vzhledem k povaze povídání se tentokrát budete muset obejít bez tipů a trendů, ale nebojte. Ušní červík na samém konci podcastu už hlodá a je připraven se zakousnout.

Děkujeme všem co přišli a těšíme se na další živáky!

Sezóna 1Epizoda 141Před týdnem 01:05:06

Josef Buchta: S Vojtou Dykem to skončilo mailem. B-Side Band začíná od znovu (141)

Deset let si budovali jméno s Vojtou Dykem, ale první autorské album natočil brněnský B-Side Band bez něj. "S Vojtou jsme se tisíckrát domluvili, že tu desku uděláme, písničky byly hotové dva roky, ale nikdy k tomu nedošlo," vypráví v otevřeném rozhovoru s Honzou Vedralem kapelník Josef Buchta.

"Je mi to líto. Vojtu mám pořád rád, udělali jsme spolu spoustu skvělých věcí. Dotáhli jsme to až ke třem vyprodaným největším halám. Proto si myslím, že je škoda, že to vyšumělo tímhle způsobem," vypráví. Přestože o konci se dozvěděl dva dny před plánovaným zveřejněním turné, které mělo čítat na padesát koncertů, emailovou zprávou, mluví bez větší hořkosti.

Domluvené koncerty zrušil a s B-Side Bandem se rozhodli vysněné autorské album natočit i nazpívat vlastními silami. Dostalo název Tam a zpět a sklízí pochvalné recenze. Kapela ho pokřtí v půlce dubna na čtyřech koncertech v domovském Metro Music Baru a turné zakončí 22.11. v pražských Kasárnách Karlín.

V podcastu byla řeč o tom, co všechno změny na pozici zpěváka pro B-Side Band znamenají, o historii bigbandu, který funguje jako kapela, i o festivalu Groove Brno, který vyrostl ve vyhledávanou akci pro milovníky funku a spřízněných žánrů.

Znamená to tedy, že je spolupráci s Vojtou Dykem úplný konec? "Věřím, že si za dva roky sednem na kafe a řeknem si: Panebože, to jsme byli lulani..." říká se smíchem "velký brněnský šéf" Josef Buchta.

Sezóna 1Epizoda 141Před 2 týdny 01:33:57

NOTY VOLE: Patří Beyoncé na Country verandu? A co na to Brno? (25/140)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s pětadvacátým vydáním. Tentokrát se Dany, Honza a wlado rozhodli oslavit Mezinárodní den žen a rozebrat kauzu Beyoncé versus country. Před poslechem ještě jedno důležité upozornění. Pro citlivé posluchače z Brna je tato epizoda pouze na vlastní nebezpečí. Nikomu z Moravy však při natáčení nebylo ublíženo.

Sezóna 1Epizoda 140Před 3 týdny 31:08

Dany Stejskal: Headliner? Už vím, že jde dělat nemožné! (139)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě vydavatel Dany Stejskal. 

A teď už má slovo wlado:

Ředitel cirkusu a vydavatel. Dany Stejskal je člověk, bez kterého by Headliner nevznikl, ale hlavně ten, který se umí nadchnout a strhnout i lidi kolem sebe. Nespočítám, kolikrát jsme na sebe řvali a kolikrát jsme se zase udobřovali. Mimochodem, po jeho prvním telefonátu jsem se slzou v oku chtěl skončit a už nikdy nenapsat ani písmenko. I když to roky popírá... 

Dany umí být někdy hodně příkrý a ostrý, ale dělá to, aby z nás dostal co nejlepší výsledky. Stali se z nás výjimeční přátelé, co se potkávají pomalu na denní bázi a také máme (ještě s Honzou samozřejmě) podcast Noty Vole. Proto jsem rád, že si našel čas na společný rozhovor.

Sezóna 1Epizoda 13928. únor 2024 34:45

Honza Vedral: Jak Headlineru zavařila dvojnice Britney Spears (138)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě šéfredaktor Honza Vedral. 

A teď už má slovo wlado:

S Honzou Vedralem jsme to vždycky měli jako na houpačce. Oba jsme si o sobě mysleli, že ten druhý je kretén, ale cestu jsme si k sobě (doufám) našli. Honza je taková klidná síla časopisu, moc neřve a nenadává a když už, tak člověk ví, že je opravdu zle.

Pravděpodobně mě ovlivnil víc, než bych chtěl přiznat a pokaždé když jsem měl možnost vyrazit s ním na rozhovor, tak jsem se něco naučil a v něčem se posunul. Často se hádáme a štěkáme po sobě – to ostatně znáte z podcastu Noty Vole, ale myslím si, že je nenahraditelnou součástí toho soukolí. Bez něj by rozhodně Headliner vypadal naprosto jinak, pokud by vůbec byl!

V rozhovoru se dozvíte, jak to bylo na začátku Headlineru, jak to má s psaním knih, v čem je pro novináře výhoda hrát v kapele. A proč je Honzovou noční můrou dvojnice Britney Spears.

Sezóna 1Epizoda 13826. únor 2024 29:43

Šárka Hellerová a Michael Švarc: Co mají společného Amy Lee a Paddy Kelly? (137)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě královna našeho webu Šárka Hellerová společně s jedním ze služebně nestarších redaktorů Headlineru Michaelem Švarcem. 

A teď už má slovo wlado:

Šárka s Michalem jsou kolegové novináři. Služebně mnohem starší než já, takže  kdyby byl Headliner vojna (jakože někdy i možná trochu je), tak bych jim čistil boty a nosil svačiny. Oba jsou výrazné tváře magazínu a oba píší texty, které si rád přečtu, i když třeba kolikrát ani nevím, s kým to zrovna dělali rozhovor. 

Ve své skromnosti by se sami nenazvali (fotbalovou terminologií) za špílmachry týmu, ale rozhodně patří do základní sestavy a oba jsou fakt šikovní autoři. Jsem rád, že po troše přemlouvání souhlasili a přijali moje pozvání. Oba jsou totiž raději na té straně mikrofonu, která se ptá.

V rozhovoru se dozvíte mimo jiné i to, kterými rozhovory si splnili své fanouškovské sny. 

Sezóna 1Epizoda 13723. únor 2024 25:55

Jarda Konáš: Deset let Headlineru? Jízda a velkej mejdan! (136)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Jako prvního si vzal na paškál otce zakladatele Jardu Konáše.

A teď už má slovo wlado:

**"**Deset let už pořádné numero, a tak jsem se rozhodl, že pro vás připravím několik rozhovorů s lidmi, bez kterých by Headliner nikdy nevznikl a nechám je na onu divokou dekádu zavzpomínat...

Jardu asi nemůžete nemít rádi – pokud vás tedy někdy v minulosti nenatřel v Masakrech, ale i tak to s vámi už tehdy myslel dobře! Když vypráví o začátcích magazínu tak vidíte, jak mu svítí oči a jak se usmívá. Každé moje setkání s ním skončí nekonečným povídáním, a to nejen o hudbě.

Jarda je inteligentní a schopný člověk, který je ale zároveň skromný a pokorný. Jak říkám nejde ho nemít rád... A jednou možná napíše knížku o Hentai Corporation. Víc už ale v našem rozhovoru."

Sezóna 1Epizoda 13616. únor 2024 02:10:00

NOTY VOLE: Fenomén Super Bowl. A kdo teď, sakra, bude zpívat v Lucii? (24/135)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s čtyřiadvacátým vydáním. Tentokrát se Dany, Honza a wlado vrhnuli na fenomén Super Bowlu. Jaká je historie nejsledovanějšího televizního přenosu světa? A kde se v něm vůbec vzala hudba? Jaká jsou nejpamátnější vystoupení historie. A proč se letos víc než o Usherovi a jeho kreacích na kolečkových bruslích mluvilo o Taylor Swift?

Po zevrubném exkurzu do historie a současnosti velkého amerického spektáklu se naši tři pašáci z podcastové revue NOTY VOLE rozhodli po čase znovu otevřít své konspirační okénko. Na přestřel přišla skupina Lucie, ze které se rozhodnul odejít David Koller. Tentokrát to ale prý nebude znamenat konec kapely. A proto se pánové Šéfík, Ságo a Šroubek rozhodli přispět několika dobře míněnými radami, koho by teď mohla přední česká stadionová skupina přibrat do sestavy. 

Samozřejmě se v NOTY VOLE i tentokrát ponoříme do trendů. V nich si všimneme, jak současný český pop prostupují drogy. Dojde na chválu Sofiana Medj Medje a dokonce i Mirai. Zato Churaq Cyril si odnese přirovnání k Babovřeskám. A chybět nemohou ani aktuální hudební tipy a ušní červ. 

Co je obsahem čytřiadvacátého vydání? 

• Super Bowl. Fenomén hudebního halftimu, nejlepší vystoupení historie, i to letošní. 

• Spekulační okénko: Kdo teď bude zpívat ve skupině Lucie?

• V trendech je i dobrý pop: Jak poslouchat Mirai a Sofiana MedjMedje

• Plus hudební tipy: Paramore, Karin Ann, Šťastný / Žáček

• A samozřejmě taky ušní červ... 

Pánové Ságo, Šroubek a Šéfík vás zvou k čtyřiadvacáté části podcastové revue časopisu Headliner. Vítejte ve světě hudby, tak jak ji vidíme a slyšíme my.

Sezóna 1Epizoda 1359. únor 2024 53:01

Mám styl Čendy: Hudba minulého režimu (134)

Plníme rest z loňského roku. Přinášíme záznam z živého vystoupení, které se událo 17. listopadu na Nové scéně Národního divadla. Honza Vedral a Radek Diestlerem z Popmusea během něj společně vzali diváky na hudební procházku dobou, kdy i autorská práva na světové hity patřila všem.

Akce se konala na pozvání spolku Díky, že můžem. A za to vážně díky... Během povídání došlo na povahu fungování hudebního byznysu za minulého režimu. Probrali jsme důvody, proč vlastně vznikalo tak moc coververzí. Došlo na srovnání Česka a Slovenska i na případovou studii písně Mexiko. A řadu humorných historek. "Helena Vondráčková zmerčila, že Abba vydala singl Winner takes it all. Zalíbilo se jí to a takřka vyběhla na Supraphon. V závodě zvítězila, až v závěsu za ní doběhl Karel Gott. A byl velmi smutný, že tuto píseň nemůže zazpívat on," líčí Radek Diestler příběh písně A ty se ptáš, co já.  

Samostatnou kapitolou pak byli největší lupiči socialistického popu, jejichž šéfem byl podle očekávání vyhlášen František Ringo Čech. 

Sezóna 1Epizoda 1344. únor 2024 01:38:20

NOTY VOLE: Všechny české hudební ceny ukazují do polepšovny (23/133)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s třiadvacátým vydáním. Tentokrát se Dany, Honza a wlado proberou nominacemi všech českých hudebních cen. Co mají společného Apollo, Vinyla i Ceny Anděl? Po krátkém pátrání je to jasné – alba Pozdravy z polepšovny od Anny Vaverkové a In Death's Eyes od Petry Hermanové. Ještě předtím vás ale čeká překvapivé vyhodnocení sped-upové ankety z minula.

Samozřejmě se v NOTY VOLE ponoříme i do trendů. V nich budeme pátrat po tom, proč se stále v nových variantách vrací legendární The Sound of Silence, seznámíme se s Bensonem Boonem a bohužel pro ní také se zpěvačkou Týnou Mrázkovou. A chybět nemohou ani aktuální hudební tipy a ušní červ. 

Co je obsahem dvaadvacátého vydání? 

• Vinyla, Apollo, Ceny Anděl. Co nás zaujalo z nominací?

• Legendární Sound of Silence a jeho verze v čase.

• Týna Mrázková aneb proč mladé zpěvačky zpívají staře?

• Plus hudební tipy: Ed Harcout, Marcella fiedlerski, Corey Kent

• A samozřejmě taky ušní červ... 

Pánové Ságo, Šroubek a Šéfík vás zvou k třiadvacáté části podcastové revue časopisu Headliner. Vítejte ve světě hudby, tak jak ji vidíme a slyšíme my.