Dataři
20. září 2018

Poslechněte si podcast: Hackovat a kontrolovat stát s Michalem Bláhou

Jak vypadal v pořadí druhý hackathon veřejné správy? A co chystá Hlídač státu? Rozhovor s Michalem Bláhou o tom, jakou roli při kontrole úřadů hrají informační technologie.

26:39

Dataři

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory s lidmi, kteří v Česku podporují otevřená data.

Web

21. únor 2024 29:20

Jsem vizuální novinářka. Jak přemýšlí nad grafy designérka vizualizací?

Kristína Pšorn Zákopčanová navrhuje grafy pro Fakta o klimatu a spolupracuje také s námi. Co všechno potřebuje o tématu vědět, než navrhne graf? Proč dává statickým grafům přednost před klikacími? Jak čtenáři grafy doopravdy čtou? A jak důležité je, „aby to bylo pěkný“?

21. listopad 2023 31:39

S rozplétáním inkvizičních spisů pomáhá speciální nástroj, vědci tak zkoumají vztahy mezi lidmi

Několik hodin trvá rozklíčovat a zaznamenat všechny informace obsažené na jedné stránce středověkého inkvizičního spisu. Záznamy o procesech s heretiky nabízí pohled do tehdejší společnosti, jelikož se často věnují lidem, o kterých nemáme žádné jiné písemné záznamy.

16. říjen 2023 28:42

Kde všude je Bakalovo? Poplatky za nahlížení do katastru chrání hlavně bohaté a mocné

Klára Filipová, Tomáš Pika a Honza Cibulka popisují datově-investigativní práci na seriálu Tady je Bakalovo. V obnovené premiéře podcastu datového týmu Českého rozhlasu upozorňují na jeden z paradoxů ochrany soukromí po Česku. Kdo chce přes katastr prostalkovat souseda, stačí mu na to nejvýš nižší stovky korun, zato zmapování majetků bohatých a mocných jednotlivců a firem může být na celonárodní sbírku. Moderuje Jan Boček.

6. prosinec 2019 20:33

Znám vaše příští heslo, říká bezpečnostní expert Špaček. Pomůže i obyčejný notýsek

Co se dá vyčíst z databází přihlašovacích údajů, které kolují na internetu? A jak se lépe zabezpečit při pobytu na síti? Na to odpovídá bezpečnostní expert Michal Špaček.

24. říjen 2019 26:14

Bioakustik Belfín: ptáci mají dialekty, asi jako Pražáci nebo Ostraváci

K čemu je výzkum zvířecích hlasů? A kdy váš mobil pozná, který pták zpívá za oknem? Odpovídá Ondřej Belfín, který studuje biologii na Univerzitě Karlově.

10. říjen 2019 38:25

„Zdravotnická data jsme spojili, příští rok začneme zveřejňovat,“ říká ředitel ÚZISu Ladislav Dušek

Od roku 2014 spojují analytici ministerstva zdravotnictví klíčová zdravotnická data v jediném systému – NZISu. V příštím roce by měla přijít otevřená data.

26. září 2019 38:05

Rozděleni statistikou: Sociologové Prokop a Buchtík vysvětlují, jak vznikal unikátní výzkum

Proč se tuzemská společnost dělí zrovna na šest tříd? A kolik lidí sociologové při projektu Rozděleni svobodu vyzpovídali? Odpovídají Daniel Prokop a Martin Buchtík.

12. září 2019 16:43

Díky datům zadarmo jsme ušetřili, říká Čtyroký z pražského Institutu plánování a rozvoje

Pražští plánovači v roce 2015 zdarma zveřejnili městská prostorová data. Co je k tomu vedlo? A udělali by to znovu? Odpovídá šéf sekce prostorových informací Jiří Čtyroký.

15. srpen 2019 25:07

Amatéři nastoupí, když chybí veřejná služba, říká hobby meteorolog

Co měří volnočasoví meteorologové? Kde jsou k dispozici historické záznamy o počasí? A jak se zaměřují údery blesků? Michal Denár představuje amatérskou meteorologii.

17. červenec 2019 23:01

Hábl: Dřív to šlo zadarmo, teď exekutoři účtují za data o exekucích 60 tisíc

Proč exekutoři nechtějí zveřejňovat, kde je kolik dlužníků? Kdo může za chyby v databázi exekucí? A jak se dítě zadluží? Rozhovor s autorem Mapy exekucí Radkem Háblem.