Záložka
24. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Globální změny jsou obsáhlejší než jazyk, kterým o nich můžeme mluvit, říká spisovatel Snær Magnason

Islandský spisovatel Andri Snær Magnason ve své knize O času a vodě píše o oteplování, tání ledovců, zvyšování hladiny moří, oxidu uhličitém, odpadcích a korálech, ale taky o své rodině. Proč se rozhodl psát o proměnách světa v čase a nutnosti ochrany životního prostředí? Více v rozhovoru tlumočeném Martou Bartoškovou, která zároveň knížku vydanou v nakladatelství Argo přeložila.

27:45

Záložka

Vydává: Český rozhlas

Záložka je podcast o knihách, literatuře, čtenářích i čtenářství. Zveme si hosty, kteří mají ke knížkám nejblíž, a rozebíráme nejen aktuální tituly, ale taky témata rezonující literárním světem. Pokaždé vám dáme tip na knihu a pokusíme se tak odpovídat na jednu z nejčastějších otázek pokládaných v knihkupectví. Co teď tak lidé čtou?

Web

10. leden 2024 32:46

Autofikce a příběhy obyčejných lidí. Česká literatura se mění, generační témata ale stále chybí

Srpny, Fosilie, Obrys, stejně jako Torčík, Vlasáková nebo Jislová – to jsou jména a názvy, které by mohly reprezentovat rok 2023 z hlediska literatury. Shodují se na tom vůbec první hosté nového knižního podcastu Lit, kterými byli publicisté Matouš Hrdina a Bára Voříšková. Kromě knih jsme se bavili také o úrovni české literární kritiky.

3. leden 2024 01:37

O literatuře zapáleně! Startuje nový knižní podcast Lit

Od 10. ledna startuje na Radiu Wave podcast Lit, který můžete poslouchat každou středu. V moderaci se budou střídat Eva Soukeníková s Janem Dlouhým. Povídat si budou se svými hosty a hostkami o tom, co právě čtou a proč.

30. srpen 2023 32:02

Žena v období přechodu je jako kukla, z níž se něco nového vylíhne, říká autorka knihy Padesátka

Pozvání do posledního dílu Záložky přijala Lenka Kapsová, překladatelka, učitelka angličtiny a nově i autorka knihy Padesátka o tom, co prožívají ženy v období, o kterém se příliš nemluví.

16. srpen 2023 36:38

Spousta knih se dá číst queer pohledem. Záložka po roce opět na Prague Pridu

Společně se Záložkou jsme se opět po roce v rámci festivalu Prague Pride vydali do kavárny Patra za queer literaturou. Loni jsme se o ní bavili s autory a autorkami, letos se přesouváme do čtenářské roviny. Pozvání přijaly knihkupkyně Ester Šebestová a překladatelka Sylva Ficová.

9. srpen 2023 32:48

Podle Korejců jsou běloši bohatí a smrdí. Koreanistka o svých zážitcích nakreslila komiks

V Záložce jsme tentokrát přivítali Kateřinu Kang, koreanistku, kreslířku a autorku knížky Kateřina v říši kimči, sbírky komiksů o Jižní Koreji. Kateřina má vřelý vztah k této asijské zemi, kam se původně vydala v rámci výměnného pobytu. Nakonec se do Prahy vrátila společně se svým manželem, kterého poznala v Soulu.

2. srpen 2023 37:07

Začněte poslouchat ženy a věnovat pozornost jejich zkušenostem, říká novinářka Silvie Lauder

Novinářka Silvie Lauder se ve své knize V pasti pohlaví věnuje politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku. Kniha má několik vrstev, jedna z nich připomíná, že máme stále o čem mluvit, přestože řadu lidí to udivuje. Témata, která v ní rozebírá, by měla být součástí vrcholné politiky. Lauder se však obává, že většina z politiků má pocit, že jde o genderovou ideologii, přitom jsou to racionální požadavky.

26. červenec 2023 30:59

Neumím napsat knihu, kde stříká krev, říká autorka detektivek Michaela Klevisová

Hostkou Záložky byla spisovatelka Michaela Klevisová, které letos vyšla kniha Vraní oko, už osmý román s detektivní zápletkou ze série s kriminalistou Josefem Bergmanem. „Když jsem psala svou první knížku, chtěla jsem napsat především dobrý román, detektivní linie byla pro mě až druhořadá. Říkala jsem si, že můj příběh musí fungovat i bez ní,“ vypráví.

19. červenec 2023 31:08

Stárnutí, gaslighting, chudoba. Máme pro vás 7 nejlepších knih první poloviny roku 2023

Je to skoro neuvěřitelné, ale jsme už ve druhé polovině roku 2023. Do Záložky proto přišly Blanka Vosecká Veselá a Štěpánka Fefferová, se kterými jsme probrali nejlepší knihy prvního pololetí.

5. červenec 2023 33:00

Co si přečíst v létě? Máme pro vás tipy na oddechové čtení

Co si přečíst v létě? Do Záložky přišly Kamila Víšková, kterou můžete znát jako Hlavu plnou knih, a Olga Zbranek Biernátová aka Nofreeusernames, aby vám i sobě navzájem daly tipy na letní čtení. Ale co vlastně letní čtení znamená?

28. červen 2023 29:06

Co se stalo Veronice? Hlavní postava jako kamarádka s chybami, pro kterou najdete pochopení

Tereza Nováková, scenáristka a spoluautorka podcastového seriálu Zkouškový, debutovala knihou s názvem Co se stalo Veronice. Příběhem o labilní, vztahovačné a náladové třicátnici, kolem které se život prostě děje, ale ne úplně správně.