Czeching
30. srpen 2021

Poslechněte si podcast: Giudi v Czechingu 2021: Hudba je pro mě tak trochu jako terapie. Tvořím, když město spí

Zpěvačka Giudi ve své hudbě kombinuje futuristickou elektroniku s potemnělou melancholií i popovými refrény. Letos se účastní Czechingu, který představuje české interprety v zahraničí, a úspěšně dokazuje, že její nahrávky překonávají limity audiovizuální performance. „Přišlo mi skvělé pracovat s vlastním avatarem v kontextu udržitelnosti a zrychlené komunikace,“ říká Giudi o své vizuální identitě.

06:50

Czeching

Vydává: Český rozhlas

Czeching je hudebně exportní projekt, jehož prostřednictvím stanice Českého rozhlasu pro mladé Radio Wave podporuje nadějné progresivní kapely v jejich snaze prorazit na zahraniční pódia, ale především do evropského éteru a k posluchačům evropských rádií.

Web

31. srpen 2023 11:45

Maella v Czechingu 2023: Radši dělám velkou show než intimní koncerty

Michaela Charvátová aka Maella je nadějná zpěvačka, songwriterka, kytaristka, producentka a milovnice lynchovské atmosféry pendlující mezi Londýnem a Prahou. Paralel s loňskou vítězkou Czechingu Aiko (kromě stejného producenta Stevena Ansella z Blood Red Shoes a působení v Londýně) najdeme víc. I Maella se totiž objevila na newyorském Times Square v rámci kampaně EQUAL. Její aktuální EP Slow Burn má potemnělý a až filmově atmosférický sound, který si vysnila.

24. srpen 2023 10:59

Kalle v Czechingu 2023: Interakce je nenahraditelná

Táborské duo Kalle dlouhodobě sbírá jedno ocenění za druhým – na kontě má již tři ceny Anděl a dvakrát proměnilo i nominace na cenách hudební kritiky Apollo. Hudba Veroniky a Davida Zemanových má totiž schopnost zahrát na ty nejniternější struny posluchačů. Aktuálnímu třetímu albu Under the Black Moss je mnohem bližší temnota, nebyli by to ovšem Kalle, aby ji nedokázali prosvítit.

17. srpen 2023 11:30

Island Mint v Czechingu 2023: Nechceme a nesnažíme se v hudbě za nic schovávat

Když písničkář Matyáš Adámek dělá hudbu, je to pro něj prý taková hra. Hravá je i celá debutová deska pětičlenné kapely Island Mint, kterou založil. Na Irreality nás Island Mint berou do zákoutí surrealistického indie rocku. Skladby jako Music of the Spheres nebo Foam of Days zní jako koupel v oceánu dětské nostalgie. Přestože Island Mint fungují teprve dva roky, stihli odjet tour po Česku a Slovensku, zahrát na velkých festivalech, a hlavně vydat přesvědčivý albový debut.

10. srpen 2023 10:33

badfocus v Czechingu 2023: Přicházím na to, jak to dělat pro lidi srozumitelný

Prokopu Korbovi alias badfocusovi je teprve jednadvacet let, už teď má ale za sebou kariéru, za níž by se nemuseli stydět ani jeho četnými roky prověření producentští kolegové. Jeho loňská druhá deska meditating while raving vyšla pod Supraphonem a zařadil se mezi devítku finalistů letošních HEMI Music Awards. Během svých živých vystoupení si na pódiu s přehledem vystačí sám a hladce kombinuje elektronické beaty s živou instrumentací.

4. červenec 2023 04:25

Czeching 2023 představuje čtyři nominace i novinky letošního roku

Hudebně exportní projekt Czeching Radia Wave i letos představí čtyři výrazné zástupce domácí hudební scény. Architekt moderní elektronické produkce badfocus, Island Mint nabízející mix sunshine popu a garage rocku 60. let, sehrané manželské duo s ambientně čarovným zvukem Kalle či zářící zpěvačka a kytaristka Maella společně vystoupí 14. září v klubu Fuchs2. Vítězný projekt se následně představí na největším showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku.

16. září 2022 04:03

Šestnácté narozeniny Radia Wave: Známe vítěze hudebně exportního projektu Czeching

Radio Wave v klubu Fuchs2 na pražské Štvanici oslavilo šestnácté narozeniny a také vyhlásilo vítěze exportní soutěže Czeching. Součástí nabitého line-upu o dvou stagích byly i koncerty čtveřice umělců nominovaných v soutěži – kapely Méta Monde, hudebnice Miss Petty, tanečního kouzelníka Ventolina a zpěvačky Aiko.

1. září 2022 10:18

Ventolin v Czechingu 2022: Je potřeba strhnout lidi. Na koncertě se máme potkat a něco si zažít

Ventolin si svůj DJský pseudonym vypůjčil od inhalátoru tlumícího potíže s dýcháním. Ten pravděpodobně budete potřebovat, pokud se dostavíte na jeden z jeho legendárních koncertů. Kromě klubů a festivalových kotlů ale David Doubek alias Ventolin plní pravidelně i vysokoškolské učebny – v civilním životě je totiž univerzitním profesorem. Hudebník a kulturní antropolog, který loni vydal své třetí řadové album Dneska se vyčasilo, letos patří mezi nominované Czechingu 2022.

25. srpen 2022 10:22

Miss Petty v Czechingu 2022: Nejdůležitější je propojování s lidmi. Nervózní bývám prvních pět minut

Z drag queen v královnu českého hyperpopu. David Daniel aka Miss Petty tvoří futuristický taneční pop, který zábavnou formou pojímá témata, jako jsou body pozitivita, bourání stereotypů a aktivismus v boji za práva LGBTQ+ lidí u nás. Letos patří mezi nominované Czechingu 2022 – v rozhovoru s ním se dozvíte, která z četných rolí, do nichž se v rámci vlastní tvorby staví, mu jde nejvíc od ruky, nebo jaké rozdíly vnímá mezi klasickou drag show s lip syncem a svou koncertní show.

18. srpen 2022 07:40

Aiko v Czechingu 2022: Chci, aby se posluchač cítil jako hlavní hrdina. Nová deska bude tvrdší

Aiko, jednu z nejvýraznějších mladých českých zpěvaček, formovala různá kulturní prostředí a na její hudebně i vizuálně pestré tvorbě je to znát. Atmosférický sound, hypnotický hlas, euforické refrény, bohaté popové aranže a výrazně stylizované videoklipy – to všechno odhodlaná zpěvačka a songwriterka představuje. Aktuálně má venku čerstvý singl Restless, připravuje novou desku a v rozhovoru prozradila třeba to, v jakých situacích je nejvíce kreativní.

11. srpen 2022 09:29

Méta Monde v Czechingu 2022: Kytaru už asi neuvidíte. Snažíme se víc dostat do virtuality

Jakub Baierl a Roman Gordienko ze synthpopového dua Méta Monde byli dříve kolegové v IT firmě – až potom kapelní spoluhráči. Letos patří mezi nominované Czechingu 2022, v rozhovoru s nimi se ale dozvíte, že chybělo málo a společně by se místo konceptuálně laděného hudebního projektu Méta Monde realizovali třeba v rámci provozování vlastního baru.