Football Club podcasty
NejnovějšíSezóna 1Epizoda 66Dnes

Poslechněte si podcast: Football Club #66 Komentátor se nemá předvádět. Je divákův sluha, říká Jaromír Bosák

Jak se třicet let udržet na vrcholu? V čem se od devadesátých let změnila profese fotbalového komentátora? A co si myslí o kritice na sociálních sítích? Na to všechno a mnoho dalšího odpovídal Jaromír Bosák, populární sportovní komentátor, v nové epizodě Football Club podcastu.

Slavnějšího fotbalového komentátora v Česku nenajdete. Má za sebou spousty evropských šampionátů, mistrovství světa nebo třeba finále Ligy mistrů. V posledních dvou letech se pak Jaromír Bosák věnuje především anglickému fotbalu. Za 33 let kariéry si ale kromě golfu a všemožných lig v kopané zakomentoval i třeba hokejovou NHL.

V rozhovoru s moderátorem a autorem Football Clubu Janem Pikousem rozebírají historii i současnost komentátorské profese. Čím se lišilo komentování v devadesátých letech a dnes, když mají mnozí fanoušci o svém oblíbeném klubu informace z první ruky? „Někteří fanoušci jsou opravdu fanatici, kteří o svém klubu vědí první poslední a ví i to, čím se živí tchyně kustoda,“ říká s nadsázkou Bosák. „Vy jako komentátor ale takové znalosti mít nemůžete, protože těch klubů musíte mít v merku třeba třicet nebo čtyřicet.“

Řeč přišla i na téma studiových expertů, takzvaných punditů. Je zapotřebí, aby měli za sebou zářnou fotbalovou kariéru? A je problém, když novinář nebo expert veřejně dává najevo, komu fandí? Jedním z témat diskuse byl i přístup Jaromíra Bosáka k sociálním sítím. Jak vnímá kritiku a co si myslí o některých příspěvcích, které mu jsou směřovány na Twitteru?

V podcastu se dozvíte i to, proč oblíbený český komentátor létal dva roky v kuse pravidelně do Švédska a zda je možné komentovat na profesionální úrovni fotbal i lední hokej zároveň. A uslyšíte, se kterým světově známým komentátorem jel Bosák v zahraničí taxíkem a příjemně si popovídali.

Moderátor a novinář působící v České televizi a na Canal+ sport prozradí i to, jaké rady dává mladším komentátorským kolegům, a jak pozná moment, kdy už má se svou prací nadobro skončit.

Rozhovor s Jaromírem Bosákem poslouchejte na Spotify i dalších obvyklých podcastových platformách. Hezkou zábavu!

01:15:35

Football Club podcasty

Vydává: Football Club

Povídání o společenských souvislostech nejpopulárnějšího sportu planety. Začínáme tam, kde ostatní končí! Pestrá paleta hostů a témat. Neřešíme pěnu dní, rozebíráme klíčové trendy, vyprávíme zapomenuté příběhy, přinášíme důležité perspektivy fotbalu jako celosvětového fenoménu.

Web

Sezóna 1Epizoda 65Před 2 týdny 01:20:34

Football Club #65 Jak dopadne derby pražských S? A bude se hrát konečně dobrý fotbal?

Vrchol ligového podzimu je za dveřmi. Vedoucí Slavia vyzve v neděli v Edenu druhou Spartu, aby si to rozdali o vládu nad Prahou i celým českým fotbalem. O tom, jak jsou před veledůležitým zápasem rozdané karty a co by mohlo rozhodnout, si povídáme s analytikem Vojtěchem Mrklasem.

Sparta svůj poslední zápas v lize s Olomoucí nezvládla, zatímco Slavia si hravě poradila s Bohemkou. V tabulce nejvyšší tuzemské soutěže tak mají sešívaní tříbodový náskok před rivaly z Letné. Ovlivní tento fakt ráz zápasu, který nás v neděli v Edenu čeká, nebo bude hra vypadat stejně, jako kdyby měla obě pražská S stejně bodů? „Myslím si, že Sparta bude v zápase pragmatičtější. A důvod není jen tříbodový náskok Slavie, ale především to, že se bude hrát v Edenu,“ říká v úvodu Football Club podcastu analytik Vojtěch Mrklas, který tak jako v posledních letech neočekává žádné velké fotbalové představení, ale spíš urputný boj o každý míč, důrazné osobní bránění a spoustu emocí.

Spartu i Slavii před derby čekají ještě zápasy v pohárové Evropě. ACS hraje v úterý ve Stuttgartu, SKS ve čtvrtek hostí Ajax Amsterodam. Zatímco Sparta se bude podle Vojtěcha Mrklase v Německu prezentovat zataženým blokem se zabezpečenou obranou a dlouhými nákopy na útočné trio, Slavia vyrukuje na Ajax svou intenzivní nátlakovou hrou. A podobný obrázek by se mohl po taktické stránce opakovat i o víkendu při nejdůležitějším ligovém zápasu.

Proč Sparta vyhořela s Olomoucí? A jak to může ovlivnit její přístup k derby? Co stojí za herním vzestupem Slavie, která teď válcuje ligu? Přijdou trenéři Jindřich Trpišovský a Lars Friis s nějakým překvapením v sestavě nebo v rozestavení? A které dvojičky se vyplatí v neděli na hřišti sledovat? Na závěr sestavíme tiket s partnerem tohoto podcastu, sázkovou kanceláří Betano. Přejeme příjemný poslech!

Sezóna 1Epizoda 64Před 3 týdny 53:30

Football Club #64 Nová Sparta? Posily Černá a Stárová chtějí vzít Slavii titul

České reprezentantky Franny Černá a Antonie Stárová mluví v pokračování Football Club podcastu o boji o titul, konfrontacích se zahraničními týmy a o tom, jak se ženský fotbal v Česku za poslední dva roky posunul.  

Začínající podzim je zásadní pro český klubový i reprezentační fotbal. A platí to na úrovni mužů i žen. Reprezentantky usilují o účast na prvním velkém turnaji. Tým Karla Rady má před sebou nevyzpytatelný dvojzápas s neoblíbeným Běloruskem, kvůli válce na Ukrajině a restrikcím týkajících se Bělorusek se navíc obě utkání musí hrát v zahraničí. A pokud by se Češkám podařilo postoupit, čeká je lepší z dua Ázerbájdžán/ Portugalsko. 

Na klubové úrovni fotbalistky Slavie opět buší na bránu jménem základní skupina Ligy mistryň. Marně o ní v září usilovaly jejich rivalky ze Sparty – v kvalifikačním předkole ztroskotaly na silném Paris FC. Pro novou sezonu se tým, hrající své domácí zápasy na Proseku, ovšem značně proměnil a nabral zajímavé posily – a to i z Edenu. 

A právě jedna z novicek ve Spartě, Franny Černá, přišla opět po dvou letech do podcastu Football Clubu. Spolu s novou klubovou spoluhráčkou a parťačkou z repre Antonií Stárovou povídají i o nabytých zkušenostech z jarní elitní Ligy národů, kde Češky urvaly senzační výhru nad mistryněmi světa Španělkami. Zajímá vás, kdo urval dres hvězd Bonmatiové, Putellasové nebo Hermosové? 

Dozvíte se v následujících padesáti minutách, které budou i o konci velké fotbalové hvězdy Alex Morganové – a o jejím podílu na popularizaci ženského fotbalu. 

Příjemný poslech a fanděte českým fotbalistkám na všech úrovních – stojí to za to!

Sezóna 1Epizoda 6317. září 2024 02:03:20

Football Club #63 Boleslav v pohárech? Teplice na sestup? A proč dávají útočníci v lize málo gólů?

Jak bude vypadat nová éra v Mladé Boleslavi? Dokáže Andreas Brännström potvrdit dobrou pověst severských trenérů? Podaří se Teplicím uniknout ze záchranářských vod? Má jim Zdenko Frťala stále co dát? A proč útočníkům v české lize, až na světlé výjimky, vlhne střelecký prach? Analytici Vojtěch Mrklas a Tomáš Daníček rozebírají v pokračování našeho podcastu aktuální ligové dění.

Nový majitel, nový trenér, evropské poháry. Mladou Boleslav čeká zbrusu nová éra, v jejímž úvodu musí nejdřív potvrdit, že zvládne hrát na dobré úrovni ve dvou soutěžích naráz. Má na to dostatečně kvalitní a široký kádr? Jaké největší výzvy čekají švédského kouče Brännströma? A podaří se boleslavským udržet ofenzivní esa Vasila Kušeje a Tomáše Ladru? To vše se dozvíme během fotbalového podzimu, ve kterém se mají fanoušci Středočechů na co těšit.

Naopak Teplice řeší úplně jiné starosti. Start do ligy se jim i kvůli velké marodce a odchodu klíčových hráčů vůbec nepovedl. Po sedmi odehraných kolech se tak krčí se třemi body na předposledním místě tabulky.  A z loňského boje o poháry je najednou nepříjemné pachtění v sestupových vodách. Je problém hlavně v obraně, nebo to Severočechům skřípe i jinde?

V závěru podcastu jsme naši pozornost zaměřili také na útočníky v české nejvyšší soutěži. Co stojí za znovuzrozením Jana Klimenta? Podaří se mu získat korunu krále ligových střelců? A měl by být nominovaný do reprezentace? Kdo bude nejlepší střelec Sparty a Slavie? A má naše liga po odchodu Jurečky a Kuchty tradiční kanonýry, nebo jejich roli pomalu přebírají mrštná křídla

V 63. epizodě Football Club podcastu rozebírají nejnovější ligové dění analytici Vojtěch Mrklas a Tomáš Daníček. Přejeme vám příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 6213. září 2024 01:58:57

Football Club #62 Jak dopadnou české kluby v evropských pohárech? A o co se hraje v koeficientové bitvě?

Pohárová Evropa je na startu nové sezony, tentokrát hned se čtyřmi českými zástupci. Jaké má šance Sparta v Lize mistrů? Uhrají Slavia a Plzeň dost bodů do národního koeficientu? A jak může Mladou Boleslav i ostatní kluby z Česka poznamenat nabitý evropský program ve výsledcích v tuzemské lize?

Následující sezona evropských pohárů by mohla být balzám na duši českého fotbalového fanouška. Sparta jde do boje proti evropským gigantům v Lize mistrů. Slavia a Plzeň chtějí dokráčet v Evropské lize co nejdále. A Mladá Boleslav by s novým švédským trenérem ráda v Konferenční lize navázala na své nejlepší pohárové výsledky z let minulých.

To vše v době, kdy se mění hrací model ve všech zmíněných soutěžích. A nové nastavení by mělo kromě více zápasů přinést i větší napětí při bojích o postupové příčky. Ve hře přitom nejsou jen úspěchy v letošní sezoně, ale i body do národního pohárového koeficientu klubů. Disciplíně, ve které si české kluby v minulé sezoně výrazně polepšily. A v podstatě už teď zajistili českému mistrovi v příštích dvou ročnících přímou účast v Lize mistrů.

Jak bude vypadat měření sil našich klubů s nejlepšími celky Evropy? Kolik bodů bude potřeba k přímému postupu do osmifinále a kolik alespoň k účasti v jarním play off? Je nový model Ligy mistrů dostatečnou reakcí na úvahy o vzniku superligy pro fotbalovou smetánku? S jakou hrou se česká čtyřka v Evropě představí, o které fotbalisty se bude moct opřít a kteří by naopak měli zabrat, aby v mezinárodní konfrontaci nehráli jen druhé housle?

V 62. dílu našeho podcastu odpovídají na tyto a mnoho dalších otázek zástupci redakce Football Clubu Jiří Hovorka a Ondřej Tůma. Přejeme vám příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 616. září 2024 01:32:38

Football Club #61 Co čekat od reprezentace? A proč nedokážeme využít nadějné talenty?

Má parta kolem trenéra Ivana Haška na to, aby postoupila na MS 2026? Jak by mohla vypadat herní tvář českého nároďáku? Na kterých hráčích stavět a kteří naopak v aktuální nominaci repre chybí, nebo přebývají?

V ligové pauze se ke slovu opět dostává reprezentace – a to jak seniorské áčko na startu nového ročníku Ligy národů, tak i výběr do 21 let v závěrečné fázi kvalifikace na evropský šampionát. Reagovat na aktuální dění, ale i na dlouhodobé vyhlídky našich reprezentací samozřejmě budeme i v našem Football Club podcastu. Při nahrávání jsme se po čase sešli v plné sestavě, tedy s analytiky Vojtěchem Mrklasem a Tomášem Daníčkem, kteří se nebáli zabrousit do řady nepříjemných témat.   

Jedním z nich byl i počet nováčků v nominaci reprezentačních výběrů – podle hostů našeho podcastu dává nyní česká liga mnohem větší variabilitu v tom, jaké hráče pozvat na reprezentační sraz áčka, ale hlavně i jednadvacítky. A mezi další hráče působící v zahraničí, kteří by reprezentaci v současné situaci seděli, ale šanci nedostali jmenují třeba Pavla Buchu ze Cincinnati nebo Dominika Janoška z Bredy. V nominaci se jim naopak nepozdávají nerozehraní Lingr a Čvančara.

Řeč šla přirozeně i o tom, jak by mohla vypadat herní tvář reprezentace pod trenérem Haškem a jaké rozestavení je se současným kádrem optimální hrát. Rozebírali jsme také potřebnou kontinuitu mezi áčkem a výběrem do 21 let, práci s mládežnickými reprezentacemi v českém fotbale. A na samotný závěr přišlo na řadu i sázkařské okénko s Betanem, které je partnerem tohoto podcastu. Přejeme vám příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 604. září 2024 41:33

Football Club #60 Fotbal musí pomáhat i mimo hřiště, říkají zástupci Sparty a Teplic

Irena Smetanová ze Sparty a Martin Kovařík z Teplic vyprávějí v pokračování Football Club podcastu o tom, jak se daří českým fotbalovým klubům v otázce společenské odpovědnosti, jaké jsou v této oblasti jejich klíčové projekty a jak může fotbal pomáhat v ochraně životního prostředí.

Nutnost udržitelnosti a šetrného nakládání s přírodními zdroji se postupně prolíná celou společností a poslední dobou hodně rezonuje i ve sportu, potažmo ve fotbale. Kluby mají na své okolí velký vliv, a zvláště ty největší profesionální organizace plní v rámci jednotlivých komunit důležitou společenskou roli. Výrazné aktivity v kontextu české první ligy dělají na Spartě a v Teplicích – oba kluby si nechaly zanalyzovat, jak nakládají s odpady, přemýšlí o šetrnějších způsobech fungování klubové infrastruktury i logistiky. Právě proto jsme do pokračování našeho podcastu pozvali Irenu Smetanovou, manažerku komunitních projektů a předsedkyny správní rady nadačního fondu AC Sparta Praha, a Martina Kovaříka, ředitele marketingu a komunikace a předsedu správní rady nadačního fondu FK Teplice.

V novém dílu se budeme bavit nejen o tom, jak lépe dbát na životní prostředí. Zaměříme se i na různé druhy služeb a pomoci, které jsou poskytovány potřebným a můžou prospívat spoustě lidí. Jak se dá podporovat diverzita a inkluze? Jak zprostředkovat fotbalový zážitek handicapovaným? A jaké jsou další aktivity klubů v oblasti CSR? 

Pro Spartu i Teplice je důležité „konání dobra“, byť to může působit jako klišé, ochrana životního prostředí, materiální pomoc potřebným i sociální činnost sledovaných organizací, jakými prvoligové fotbalové kluby jsou, je nesmírně důležitá.

Přejeme vám inspirativní poslech!

Sezóna 1Epizoda 5919. srpen 2024 01:48:52

Football Club #59 Pražská S na začátku sezony. Jaké jsou nejsilnější stránky a slabiny obou týmů?

Je Slavia lepší se čtyřkou vzadu, nebo jí víc sedí tři stopeři? Jak se můžou v útoku sešívaných poskládat Chorý, Chytil, Jurečka a Fila? Co čekat od nové posily Sparty Albiona Rrahmaniho a znamená jeho angažování konec Jana Kuchty? A jak důležitý je pro letenské průšvihář Preciado? Další díl Football Club podcastu s analytikem Vojtěchem Mrklasem je tu.

I když Spartu a Slavii teprve čekají klíčové duely v kvalifikaci Ligy mistrů, které můžou z velké části určit, jak se bude tahle sezona hodnotit, máme už zároveň za sebou dostatečný vzorek zápasů v naší lize i v Evropě, abychom se spolu s Vojtěchem Mrklasem mohli bavit o tom, jakou formu mají hráči pražských S, jak se jim podařily úvodní mače a hlavně, jak s nimi pracují trenéři Lars Friis a Jindřich Trpišovský.

V úvodu podcastu rozebíráme, kterým hráčům prospělo rotování sestavy a kteří na to naopak doplatili. Řešíme také, jaký herní projev od Sparty a Slavie čekat v téhle sezoně evropských pohárů a v čem se jejich možnosti změnili oproti loňskému roku.

Probereme personální přebytky i nedostatky v obou soupiskách, hráče na vzestupu i ty, kteří se dostávají za svůj zenit a postupně se z důležitých pozic na hřišti odporoučí. Velký čas věnujeme také hierarchii mezi útočníky pražských S, nejnovější posile letenských Albionu Rrahmanimu či šanci slávistických mladých pušek na větší minutáž.

Přejeme příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 5816. srpen 2024 01:05:15

Football Club #58 Kdo vyhraje Premier League? A proč může mít Arsenal větší šance než City?

Nejlepší ligová soutěž na světě se vrací v plné parádě. V novém Football Club podcastu jsme se zaměřili na osmičku nejlepších týmů Premier League, i na West Ham, kde jsme probrali roli českých reprezentantů.

Začít se ale musí od obhájců, a to několikanásobných. Dojdou si Citizens pro pátý titul v řadě? Jak těžké to budou mít bez Juliana Alvareze a vhodné náhrady za Rodriho? A může nastat u Guardiolova týmu přejedení úspěchem?

Za největšího favorita na titul ale tvůrci podcastu považují Arsenal. Má široký kádr, každým rokem se zlepšuje, a navíc v létě vhodně posiluje. Na kterém postu bychom si ale přesto dokázali představit další novou tvář?

Liverpool čeká první sezona bez Jürgena Kloppa. Proč jeden ze spolufavoritů soutěže nepřivádí žádné čerstvé posily? A jak bude nový trenér Arne Slot do klubu od řeky Mersey stylově sedět?

Řeč přišla i na Aston Villu, Chelsea, Manchester United a Tottenham. Na závěr jsme se podívali na roli českých hráčů ve West Hamu pod vedením nového kouče Julena Lopeteguiho, a zhodnotili si očekávaný přestup Adama Hložka do Leicesteru, ze kterého ale nakonec sešlo, protože českého reprezentanta ulovil lepší nabídkou Hoffenheim.

O nové sezoně Premier League diskutují Jan Pikous, novinář a tvůrce podcastu Fotbal s Pikym, a Daniel Pišťák, fotbalový expert a fanoušek Tottenhamu Hotspur.

Přejeme příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 571. srpen 2024 01:16:36

Football Club #57 Jak to zvládnou Kováč, Hyský a Janotka? A kdo je nejpodceňovanější hráč v lize?

Svěží fotbalový vítr v podání Liberce, Karviné a Olomouce. Záchranářské trable Dukly. Nejpodceňovanější a nejpřeceňovanější hráči v české lize? Tipy na sestavu ve fantasy i víkendový tiket. Další díl Football Club podcastu s analytikem Tomášem Daníčkem je na světě.

První dvě kola ukázala, že noví trenéři Liberce, Karviné a Olomouce dokážou svým svěřencům vlít čerstvou krev do žil. Radoslav Kováč, Martin Hyský i Tomáš Janotka tak zatím potvrzují očekávání fotbalových expertů, že by se hra těchto tří týmů mohla pod jejich vedením výrazně zatraktivnit. Což musí ocenit většina fanoušků české ligy. Jak se tyto tři týmy prezentovaly v očích analytika Tomáše Daníčka, který byl hostem sedmapadesátého dílu Football Club podcastu? Jaké porodní bolesti jsou – a ještě budou – k vidění? Kdo budou tahouni mužstev a kdo zatím naopak moc nepřesvědčil?

Novou krev v lize představuje i Dukla. Ta sice minulý víkend porazila v nepříliš atraktivním mači Bohemians, ale o své ligové bytí a nebytí se určitě bude muset dál strachovat. „Mám o ně dost velké obavy. Spíš z hlediska toho, že Petr Rada není velký taktik, stejně tak jako zbytek jeho realizáku. Protože asistent Vágner odešel k ženskému týmu Slavie. Ve strategické rovině hry budou strádat. A obecně síla kádru je opravdu hodně na pomezí první a druhé ligy,“ myslí si Tomáš Daníček. Stejně tak se podle něj o ligovou existenci budou muset obávat České Budějovice včetně „nového koštěte“ trenéra Franze Straky a Pardubice, které jsou stále hodně „nedopečené“.

Představují noví trenéři větší šanci pro mladé hráče v lize, kteří nedostávají takové příležitosti jako v některých jiných evropských ligách? Kteří fotbalisti běhající po českých trávnících jsou z hlediska fotbalové veřejnosti nejpodceňovanější i nepřeceňovanější? A jaké hráče zařadit do sestavy ve fantasy lize a jaké ligové mače poslat na tiket? To vše a mnoho dalšího se dozvíte ve zbrusu novém díle našeho podcastu. Přejeme vám příjemný poslech.