Football Club podcasty
Sezóna 1Epizoda 619. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Football Club #6 Dáme Fifu? Tuček s Durčákem o fotbalové hře, která ztratila jméno

Kultovní FIFA spojovala generace, zároveň byla skvělým byznysem. Teď ji čekají velké změny. O průniku nejpopulárnějšího sportu planety a počítačových her mluví novináři a fotbaloví fanatici Mikoláš Tuček a Michael Durčák.

V aktuálním vydání Football Club podcastu se věnujeme fenoménu, který provází a baví fotbalové příznivce už tři desetiletí, a ač pod odlišným názvem, bude součástí života fanoušků téměř jistě i dál.

Produkt z dílny EA Sports je asi nejúspěšnější a nejoblíbenější napodobeninou reálného fotbalu ve videoherním světě, teď ho ale čekají velké změny. Zástupci EA Sports se s organizací FIFA nedohodli na podmínkách a přichází o licenci na název FIFA.

Hra, která dlouhá léta fascinovala progresem grafiky a herních vlastností, v poslední době upoutala hlavně sázkou na mód Ultimate Team a pro tisíce uživatelů se nevědomě stala virtuálním fotbalovým kasinem.

Co bude v praxi rozkol FIFA a EA Sports pro hráče znamenat? Jak fungovala symbióza virtuálního světa, sportu, marketingových a byznysových aktivit? Měla by česká liga a české kluby usilovat o zapojení do hry? A jak si stojí FIFA v porovnání s jinými oblíbenými hrami? O tom diskutují Mikoláš Tuček z pořadu Football Fanatics na CNN Prima News a Michael Durčák, publicista a fotbalový fanoušek. Příjemný poslech!

43:40

Football Club podcasty

Vydává: Football Club

Povídání o společenských souvislostech nejpopulárnějšího sportu planety. Začínáme tam, kde ostatní končí! Pestrá paleta hostů a témat. Neřešíme pěnu dní, rozebíráme klíčové trendy, vyprávíme zapomenuté příběhy, přinášíme důležité perspektivy fotbalu jako celosvětového fenoménu.

Web

Sezóna 1Epizoda 41Před šesti dny 01:04:29

Football Club #41 Koho za Kloppa? Analyzujeme jeho možné nástupce v Liverpoolu

Jürgen Klopp po sezoně skončí na lavičce Liverpoolu a klub z Anfieldu hledá nového kouče. Spekuluje se o mnoha jménech – některá nepřekvapí, jiná skoro až šokují. O tom, kdo by byl ideálním nástupcem německého kouče, se diskutuje v novém dílu Football Club podcastu.

Téměř devět úspěšných let a spousta trofejí. V červnu ale bude všemu konec a Jürgen Klopp se odebere na zasloužený odpočinek. Kdo bude novým trenérem Liverpoolu? Milionová otázka, na níž zatím neznáme odpověď. Hlavními favority jsou dle sázkových kanceláří Xabi Alonso, Rúben Amorim, Julian Nagelsmann a Roberto De Zerbi.

Právě tohle kvarteto stratégů proto dvojice Jan Pikous a Daniel Pišťák rozebírá v nové epizodě Football Club podcastu. Popisujeme herní styly všech zmíněných koučů, rozebíráme jejich dosavadní kariéru a řešíme, jak by si potykali s aktuálním kádrem LFC. Kteří hráči ze současného Kloppova výběru by měli s Xabim Alonsem problém? A v čem je Julian Nagelsmann riskantní volbou?

Užijte si poslech nového dílu podcastu Football Clubu na téma Liverpool
po Kloppovi.

Sezóna 1Epizoda 40Před týdnem 02:07:57

Football Club #40 Baník a Sigma na rozcestí. Mají na Evropu? A který trenér by jim seděl?

Baník Ostrava i Sigma Olomouc bojují o pohárové příčky. Zároveň jsou pod palbou kritiky, že nedokážou dostatečně prodat, co je v jejich možnostech. Co od obou klubů čekat do konce sezony? Na jakých hráčích by dlouhodobě měly stavět? A kdo jim bude šéfovat z lavičky? Poslechněte si další díl FC podcastu s analytiky Vojtěchem Mrklasem a Tomášem Daníčkem.

V jubilejní 40. epizodě Football Club podcastu se při povídání o české Fortuna lize s Vojtěchem Mrklasem a Tomášem Daníčkem vydáme – jak už jsme ostatně několikrát slibovali – dál od Prahy. Celý díl jsme se proto rozhodli věnovat Baníku Ostrava a Sigmě Olomouc, kteří aktuálně tak trochu klopýtají na pomezí pohárové Evropy. Podle letošních výsledků týmů mezi čtvrtým a osmým místem tabulky to totiž vypadá, že se v příští sezoně nechce v rámci evropských pohárů nikomu cestovat.

Pozice Baníku a Sigmy jsou ale přece jen v tuhle chvíli dost rozdílné – klub z moravskoslezské hranice má ekonomicky silnou pozici, mladý a perspektivní tým, ale také trenéra, nad kterým se neustále vznáší Damoklův meč. Základní jedenáctka Hanáků naopak v poslední době „hodně zestárla“, nedávno došlo k trenérské rošádě a o velké ekonomické a personální stabilitě si taky můžou v Olomouci nechat jen zdát. Jak situaci obou klubů a jejich výhled do budoucna vidí analytici Vojtěch Mrklas a Tomáš Daníček, si můžete poslechnout v další epizodě Football Club podcastu.

Sezóna 1Epizoda 39Před 2 týdny 01:03:37

Football Club #39 Trpišovský a Priske vs. Pioli a Klopp. Rozbor souboje pražských S proti evropským gigantům

Sparta a Slavia mají za sebou první zápas osmifinále Evropské
ligy proti Liverpoolu a AC Milán. Co nám ukázala konfrontace české špičky s evropskými velkokluby, jak k zápasům přistoupili všichni čtyři trenéři a jaká mít očekávání před odvetami, rozebírají v dalším díle Football Club podcastu Jan Pikous a Ondřej Tůma.

Devět obdržených gólů a přesto potlesk od vlastních fans a
uznání od soupeřů? První dva kluby Fortuna ligy si to rozhodli s evropskou špičkou rozdat na férovku otevřeným fotbalem. Sparta i kvůli tomu utržila debakl 1:5, Slavia si zase po komplikaci způsobené brzkou červenou kartou veze z milánského
San Sira ještě hratelný výsledek 2:4.   

Jak k souboji s pražskými S přistoupil Liverpool a AC Milán? Hrály světové hvězdy na půl plynu, nebo se s českými kluby zapotily? Jak dnes vypadá jejich situace v italské a anglické lize? A co vyplynulo ze střetnutí tuzemských i zahraničních trenérských es po taktické stránce?

Sezóna 1Epizoda 38Před 3 týdny 53:22

Football Club #38 Chelsea pod drobnohledem. Abramovič byl nejlepší majitel, říkají Pikous a Minha

Proč to dnes v Chelsea nefunguje? V čem se lišili poslední dva majitelé? A pod kterým trenérem hrála v tomto miléniu nejlepší fotbal? Sportovní novináři a experti na Premier League Jan Pikous a Martin Minha rozebírají minulost, současnost i budoucnost slavného londýnského klubu.  

Poslední únorovou neděli se v Anglii udělovala první důležitá trofej fotbalové sezony – ligový pohár vyhrál Liverpool FC, už podesáté a je historicky nejúspěšnějším účastníkem soutěže. Poraženým finalistou stejně jako před dvěma lety zůstala Chelsea FC – byť londýnská ekipa nastoupila proti soupeři oslabenému o většinu opor, nedokázala přes velké množství šancí dosáhnout na úvodní velký úspěch v éře majitele Todda Boehlyho.

Američana, který klub ze Stamford Bridge převzal teprve na jaře 2022 po dvou dekádách Romana Abramoviče, přesto už stihl do kádru áčka nacpat přes miliardu liber v posilách. Bezcílné utrácení nových amerických majitelů Blues přineslo víc než radost spíš sportovní rozkolísanost a výměnu několika výrazných osobností na manažerské židli. 

Téma "Chelsea včera dnes a zítra" jsme v novém dílu podcastu Football Clubu probrali se dvěma specialisty na anglický fotbal – komentátorem a moderátorem Canal Plus Sport Martinem Minhou a fotbalovým publicistou Janem Pikousem! Vedle vlastních vzpomínek na první setkávání s Blues rozebírají otázky týkající se finanční stability klubu při současném hýření, glosují nejvýraznější posily i flopy za poslední dobu a rovněž nabízí vyhlídky Chelsea nejen v téhle sezoně.

Příjemný poslech i těm, kteří nepatří mezi fanoušky anglické kopané – to, co se děje v Chelsea, byste s vaším oblíbeným klubem asi nechtěli zažívat!

Sezóna 1Epizoda 3727. únor 2024 01:34:52

Football Club #37 Preciado a Ševčík jako hlavní zbraně? Rozebíráme šance Sparty a Slavie před dvojitým derby

Jak dopadnou dva souboje titánů v jednom týdnu? Jaké taktické šachy čekat od Priskeho s Trpišovským? A dočkáme se pohlednějšího fotbalu než naposledy? S Vojtěchem Mrklasem a Tomášem Daníčkem jsme rozebrali nadcházejí derby pražských S na šroubky.

Následujících pár týdnů si fotbaloví fanoušci užijí. Kromě soubojů se světovou extratřídou v Evropské lize čekají na Spartu a Slavii také dva vzájemné souboje. Navíc během pár dnů. Jak moc se bude středeční pohárové a nedělní ligové derby lišit? A máme od Briana Priskeho a Jindřicha Trpišovského očekávat veletoče při skladbě sestavy?

„Ani v poháru nečekejte souboj béček. Nedokážu si představit, že by Priske nechal hrát vyloženě slabší kusy. Určitě jsou varianty, jak kádr protočit, ale nebudou to výrazné proměny. Čekal bych změnu jednoho hráče v každé linii,“ odhaduje Vojtěch Mrklas, taktický expert Football Clubu, videoanalytik u české reprezentace U19 a oblíbený uživatel twitteru pod přezdívkou Priskeho křídelník.

„Myslím si, že ve středu to trochu pošetří i Slavia. Trenéři nebudou chtít odkrýt všechny karty před nedělním mačem. Jsem zvědavý, jak bude vypadat hra. Je škoda, že se Slavia v posledních derby až moc soustředila na to, jak narušit soupeře, než aby se snažila sama dominovat,“ říká Tomáš Daníček, fotbalový analytik, který je na twitteru známý se svým účtem Czech Football.

Oba pak mají jasno o hlavních zbraních pražských S. „Angelo Preciado je nejrychlejší hráč, kterého Sparta má. Zvlášť ve chvíli, kdy by letenští postavili dva útočníky, by jako winngbek mohl hrát ještě výš než obvykle, což by pro Slavii mohlo být na pravé straně smrtící. Je otázkou, jestli ho Priske využije v obou zápasech, nebo si ho pošetří na víkendovou ligu, aby se zbytečně neutavil,“ říká Mrklas. „Na Preciada se v derby taky hodně těším, protože má neuvěřitelné spektrum silných stránek. U Slavie pak bude divokou kartou Petr Ševčík, kterého nemá Priske v derby načteného,“ dodává Daníček.

A jakou by sestavili ideální jedenáctku ze soupisek obou týmů? Staněk – Panák, Ogbu, Sörensen – Preciado, Kairinen, Ševčík, Wallem – Haraslín, Birmančevič – Chytil. Co vy na to? Souhlasíte?

Přejeme příjemný poslech. Fotbalu zdar a derby zvlášť!

Sezóna 1Epizoda 3614. únor 2024 56:13

Football Club #36 Slavia, Sparta a kdo dál? Jak má český fotbal pracovat s fanoušky

Rekordní divácké návštěvy pražských S, ale také chabý marketing řady ligových klubů. Jak se v českém fotbale pracuje s fanoušky hodnotí v dalším pokračování Football Club podcastu obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný a marketér Vilém Franěk.

Hlavně zásluhou pravidelně vyprodaných stadionů na Letné a v Edenu, ale také díky tradičnímu zájmu o fotbal v Ostravě, Plzni a nově i v Hradci a Teplicích útočí aktuální ligový ročník na návštěvnický rekord v samostatné historii Česka.

Přes řadu pozitiv ale nejde zapomínat na to, že větší část českých profesionálních klubů se snaží fanoušky přitáhnout marně a můžou tak jen závidět nejen úspěšnějším konkurentům na fotbalovém trhu, ale i v jiných sportovních odvětvích.

Třeba v hokeji se čím dál víc daří projektu Univerzitní ligy, unikátní soutěži studentů – sportovců, kteří se při nejvýznamnějších zápasech často těší z návštěv převyšujících počty diváků na duelech profesionálů.

O tom, jak zaujmout fanoušky, mluvíme v novém díle podcastu Football Clubu s Danielem Hajným, obchodním a marketingovým ředitelem LFA, a Vilémem Fraňkem, který stojí za úspěchy projektů, jako jsou Mikýřova úžasná pouť internetem nebo zmíněná Univerzitní liga. Přejeme příjemný poslech!

Sezóna 1Epizoda 357. únor 2024 52:26

Football Club #35 Nesmíme cílit na fanoušky mužského fotbalu, říkají reprezentantky Svitková a Bartoňová

„Ženský a mužský fotbal nemůžeme srovnávat. Ženský fotbal jako produkt by měl víc cílit na rodiny s dětmi. Divácky se s mužským fotbalem tolik nepotkává. Bez profesionalizace a většího počtu sponzorů se v Česku neposuneme,“ shodují se reprezentantky Kateřina Svitková a Eva Bartoňová.

Zatímco fotbalová liga mužů začíná už druhý únorový víkend, nejvyšší soutěž fotbalistek se rozjede zase až v březnu. I tak bylo během zimní pauzy o čem mluvit, a i proto jsme natočili další podcast s dvěma českými fotbalistkami a reprezentantkami a zástupkyněmi dvou nejsilnější tuzemských klubů - Slavie a Sparty.

Jedna z nich, Kateřina Svitková, se pro jaro vrací do Česka a na hostování ve Slavii zkusí restartovat úspěšnou kariéru, v Chelsea značně zbrzděnou vleklým zraněním kolena. Čtyřnásobná fotbalistka roku dobře zná rozvíjející se anglickou Women Super League, která láme rekordy v návštěvnosti a které v posledních letech dominuje právě Chelsea. Blues se na jaře pokusí konečně vyhrát i Ligu mistryň. Bylo by to stylové loučení s velkou personou londýnského klubu Emmou Hayesovou. Sedmačtyřicetiletá Angličanka zatím na Stamford Bridge získala třináct trofejí, v létě se ale vydá na ještě prestižnější adresu – povede ženskou reprezentaci USA.

Ligu mistryň absolvovaly podruhé v řadě v osmifinálové skupinové fázi slávistky, které bohužel nezvládly v hratelné skupině duely s norským Brannem a i přes senzační závěrečnou remízu v Lyonu se opět rozloučily s prestižní soutěží před branami vyřazovacích bojů.

Spousta slávistek zaznamenala větší úspěch na reprezentační úrovni, když na podzim tým trenéra Karla Rady ovládl skupinu Ligy národů a postoupil do Ligy A. S národním týmem toho dost zažila i druhá respondentka našeho podcastu, sparťanka Eva Bartoňová, která má podobně jako Kateřina Svitková zahraniční zkušenost. Byla dva roky v Miláně, každopádně angažmá v Interu jí nesedlo po více stránkách. I o tom mluví v novém dílu podcastu.

Sezóna 1Epizoda 3430. leden 2024 01:11:02

Football Club #34 Kdo posílil líp? Zimní přestupy Sparty a Slavie pod lupou

Pomůže Solbakken Spartě k titulu a jak bude vypadat rotace v jejím středu zálohy? Sednou si v útoku Kuchta a Tuci? Potřebovala Slavia nového brankáře? Nechytila se při hledání druhého Juráska do pasti? A kdo v její sestavě ovládne levou stranu?

Analytici Vojtěch Mrklas a Tomáš Daníček rozebírají zimní přestupy. Fotbalové jaro ve Fortuna lize může být pořádné drama.
O titul se porvou Sparta se Slavií a jejich jackpot by mohl být v téhle sezoně pohádkový – ve hře je až přímá účast ve skupinové fázi Ligy mistrů (přečtěte si, za jakých podmínek může Česko dosáhnout na přímou účast v Lize mistrů). I proto se od zimního přestupového období očekávalo, že do toho oba pražské kluby pořádně šlápnou a posílí přesně tam, kde je nejvíc tlačí pata.

Jak se to v praxi pražským S povedlo a co přesně čekat od zimních posil rozebírají hosti dalšího dílu Football Club podcastu, které spojuje láska k analýzám, datům a taktickým rozborům – Vojtěch Mrklas a Tomáš Daníček, jejichž rozbory a postřehy můžete číst na sociální síti X na účtech Priskeho křídelník a Czech Football a také na našem webu.

První část podcastu je věnovaná Spartě a Slavii, jejich
kádrům, herním stylům i očekáváním, co se herního projevu týče.
V dalších deseti minutách stihneme v rychlosti projet i aktuální
dění ve zbytku první ligy. Přejeme příjemný poslech.

Sezóna 1Epizoda 3326. leden 2024 56:44

Football Club #33 Patří těžkooděnci na stadiony? Ptáme se zástupců policie

„Kdybychom tam nebyli, budou fotbalové zápasy stejně
bezpečné jako teď?“ Tiskový mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán a bývalý dlouholetý šéf pražské speciální pořádkové jednotky Jiří Stejskal vyprávějí o policejních manévrech na fotbale v Česku.

Přelety vrtulníků, kordony těžkooděnců se psy, zbraně
v pozoru a omřížované sektory hostů. Fotbaloví fanoušci se
v prostředí stadionů můžou snadno cítit jako „obvyklí podezřelí“. Přitom policie sama přiznává, že mezi stovkami tisíc diváků, kteří se po celé republice protočí na fotbalových tribunách, jsou jen nižší stovky skutečně problémových. Ti pak například během loňského ligového podzimu spáchali na stadionech dva trestné činy a 27 přestupků.

Hosté dalšího dílu Football Club podcastu, kterými byli mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán a metodik policejního vzdělávání
a bývalý dlouholetý šéf pražské speciální pořádkové jednotky Jiří
Stejskal, uznávají, že se situace na českých stadionech za poslední dvě dekády výrazně zlepšila, přesto však trvají na tom, že je „viditelná přítomnost“ policie nutná.

„Samozřejmě vnímáme negativní zpětnou vazbu na policejní přítomnost na fotbalových zápasech. Většinou ale lidem chybí informace, proč se policie k daným opatřením rozhodla. A pokud se bavíme o záběrech některých policejních zákroků natočených na mobilní telefony, často je to vytrženo z kontextu, protože není zachyceno, co dění na videu předcházelo. Rozumím tomu, že pak někomu přijde jednání policie jako přehnané, ale chybí tomu všechna fakta,“ říká Bocán. A Stejskal ho doplňuje: „Rozhodně
neplatí, že je pro policii každý fotbalový fanoušek potenciální výtržník.“

Jak oba hodnotí dnešní situaci na českých fotbalových
stadionech? Proč je viditelná přítomnost policie nutná, i když je nejlepší stav „nebýt vůbec vidět“? A v čem se liší tuzemské fotbalové prostředí proti tomu německému? Pusťte si třiatřicáté vydání našeho podcastu. Od mikrofonu vás tentokrát zdraví moderátor Filip Horký.

Sezóna 1Epizoda 3220. prosinec 2023 56:14

Football Club #32 United? Průšvih! Poborský a Häring o vysílání nejlepší ligy světa

Kdo letos vyhraje v Anglii titul? Jak se můžete zapotit
při pozápasovém rozhovoru? A v čem je Alex Ferguson stále jedinečný? Karel Poborský a Karel Häring vyprávějí o aktuálním dění v Premier League, síle médií i práci na televizním vysílání.

Vysílání fotbalu v televizi je věda. Spousta podstatných věcí přitom zůstává očím diváků skrytá. Představte si třeba situaci, že jste fanouškem fotbalového Jablonce a že nemáte možnost být na Střelnici každý domácí zápas, ale zároveň svůj oblíbený klub v lize nemůžete vidět pravidelně v televizi. A k tomu si připočtěte neuvěřitelně vysokou částku, kterou vysílatelé zaplatili za práva na danou soutěž, a s tím spojený pocit bezmoci, že stejně neuvidíte každé vystoupení vašeho klubu. Že to zní naprosto nepochopitelně? Ne tak fotbalovým fanouškům v Anglii.

Specifické pravidlo, nazvané 3pm TV blackout, zakazuje ve Velké Británii audiovizuálně přenášet jakékoliv fotbalové zápasy během víkendu ve dvě a půl hodiny dlouhém časovém okně. Už od šedesátých let to platí pro sobotní odpoledne. Status quo zachovává i nově uzavřená smlouva o prodeji práv na Premier League platná na čtyři roky od sezony 2025/26. Sky Sports a TNT Sports opět zaplatily rekordní sumu - 1,675 miliardy liber. Změna tak může nastat nejdřív v roce 2029.

A teď se přenesme zpět do českého prostředí. Od léta 2022 mají tuzemští fanoušci nejbohatší fotbalové soutěže světa možnost vidět všech 380 zápasů sezony na televizní stanici Canal+ Sport. Ta nabízí vedle živých přenosů i zpětná přehrání, konferenční vysílání a další pořady s detaily o dění v Premier League. Kdybyste to vyprávěli fanouškům v Anglii, budou vám zřejmě závidět.

A to byste jim ani nemuseli povídat, že stálým expertem této televizní stanice je bývalý hráč Manchesteru United a nositel legendární kudrnaté kštice, Karel Poborský. Právě majitel anglického titulu, dvou pohárů Communitedy Shield a pamětník opěvované Fergusonovy éry na Old Trafford zavítal do nového dílu podcastu Football Clubu, kde spolu se spoluzakladatelem Football Clubu Karlem Häringem vypráví „historky z natáčení“ a připojují dojmy z nedávné návštěvy Divadla snů při zápase United - Chelsea.

K Vánocům jste k poslechu mohli těžko dostat něco zajímavějšího. Hezké svátky a dobrý vstup do nového roku!