FOCUS ON
Sezóna 6Epizoda 98Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Do 7 let nebudeme jako republika soběstační, na energii si budou lidé šetřit, říká expert

Řada studií naznačuje, že Česká republika do sedmi let ztratí svou soběstačnost v oblasti energetiky. Jaké kroky musíme podniknout, abychom se tomuto stavu vyhnuli? Nejen to jsme probírali v novém dílu pořadu Green Spin. „Souhlasím s tím na základě mnoha studií hodnotících tuto otázku z různých úhlů. Možná to bude 7 let, možná 5 nebo 9, ale současný vývoj tomu napovídá," říká Pavel Kovář, ředitel Hitachi Energy pro Českou republiku a Slovensko.

16:41

FOCUS ON

Vydává: FOCUS ON

Rozhovory na téma robotizace, digitalizace, byznysu a ekologie s důrazem na moderní technologie

Web

Sezóna 6Epizoda 108Dnes 43:08

Bohatí lidé si chtějí užívat dekadentní párty, ty však nejsou pouze o sexu. Roli hrají vůně a detaily

Od krupiéra přes krejčího až po experta na komunikaci, etiketu a organizátora exkluzivních dekadentních večírků. „Nosím maximálně čtyři vizitky. Nedávám je totiž každému. Člověku, který bere energii, dávám maximálně 15 minut svého času,“ říká Denis Tureček. V rozhovoru pro pořad Big Deal odhaluje tajemství úspěšné komunikace, networkingu a poodhaluje zákulisí svých dekadentních večírků.

Sezóna 6Epizoda 107Před dvěma dny 26:31

Sport jen pro děti bohatých? Roli státu musí převzít soukromý sektor, říká Helcelet

Bývalý vrcholový desetibojař Adam Sebastian Helcelet se rozloučil s aktivní kariérou. Nyní směřuje své síly do mládežnického sportu, plánů na vlastní sportovní akademii a také do oblasti osobního trenérství. V rozhovoru pro Focuson.cz otevřeně mluví o důvodech svého odchodu, o stavu české atletiky a o svých vizích do budoucna.

Celý rozhovor si můžete pustit jako video nebo podcast. Dozvíte se: 

  • Jaké byly zkušenosti Adama Sebastiana Helceleta s dopingovými skandály v desetiboji?

  • Co konkrétně Helcelet plánuje ve své akademii pro mladé sportovce?

  • Jaký vliv má výživa na regeneraci a výkon profesionálních sportovců?

  • Proč Helcelet věří, že budoucnost sportu spočívá v soukromém sektoru?

  • Jaké další plány má Helcelet po ukončení sportovní kariéry?

Sezóna 6Epizoda 106Před pěti dny 21:51

50 milionů měsíčně za knihy z druhé ruky. Český startup míří do světa

Představte si startup, který začal v garáži s hromadou knih a snem změnit svět. Dnes má našlápnuto stát se knižním gigantem v celé Evropě. „Máme 300 milionů tržeb. Trhy v Česku, Německu i Rakousku. Časem se chystáme i do Francie a dalších zemí," řekl v pořadu Big Deal provozní ředitel Knihobotu Ladislav Bárta.

Sezóna 6Epizoda 105Před šesti dny 26:09

Na okraji společnosti se ocitají lidé bez digitálních dovedností. Stát by to měl řešit, říká expert

Umělá inteligence nám napříč zeměkoulí zajistí 38 milionů nových pracovních míst. V době, kdy se AI stává součástí našeho každodenního života, vyvstává mnoho otázek o jejím potenciálu, rizicích a budoucím vývoji. V pořadu Inside Tech to sdělil Jakub Kubů, komerční ředitel České asociace umělé inteligence.

Sezóna 6Epizoda 104Před týdnem 19:30

Bazoš se hemží podvodníky. Vstupenky na akce se dají koupit bezpečněji, radí expert

Koncerty světových hvězd, vyprodané sportovní utkání či populární festivaly lákají tisíce fanoušků. Ne vždy se však podaří získat lístky přímo od pořadatele. Právě v takových chvílích přichází na řadu sekundární trh se vstupenkami. „Pozor na Bazoš, lepší jsou facebookové skupiny," říká v pořadu Avokádo Jiří Zdvomka, zakladatel platformy Swapper, která se specializuje na bezpečný přeprodej vstupenek.

Sezóna 6Epizoda 103Před týdnem 32:52

Bohatí vydělali na zrušení superhrubé mzdy, chudší se odsouvají do nájmů, říká ekonom

Česká ekonomika čelí zásadním výzvám. ,,Německý průmysl upadá a Polsko se stává novým ekonomickým tahounem Evropské unie,“ upozorňuje v pořadu eMoney Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Snížení daní v podobě zrušení superhrubé mzdy výrazně prospělo bohatším domácnostem, zatímco nízkopříjmové rodiny se stále více uchylují k nájemnímu bydlení. Co čeká českou ekonomiku v době, kdy se Německo potápí a Čína dobývá evropský trh?

Sezóna 6Epizoda 102Před týdnem 33:28

Umělá inteligence možná nahradí novináře i PR agentury. Hrozí nám schůzky s AI robotem?

V dnešním rychle se měnícím světě čelí agentury a média novým výzvám. V pořadu Brand Date diskutovali Jiří Böhm a Tomáš Vrána, spoluzakladatelé integrované agentury ABBBA Group, pod kterou spadá také Focuson.cz, jak se adaptovat na novou realitu.

Sezóna 6Epizoda 101Před týdnem 34:37

Německo nás táhne dolů, krize v automobilovém průmyslu sahá i do Česka

Krize v automobilovém průmyslu sahá i k nám, Německo nás táhne s sebou, nedostatek kvalifikované pracovní síly ničí Českou republiku. V pořadu Průmyslová zóna Pavla Janečka diskutovali hosté Jan Burian, analytik a poradce v průmyslu, a Petr Knap, dlouholetý partner ve společnosti EY a také investor a mentor, o budoucnosti českého průmyslu a nutnosti jeho transformace.

Sezóna 6Epizoda 100Před 2 týdny 28:59

Vojenský expert: Vojáci na ústupu, budoucnost válčení patří umělé inteligenci a robotům

Představte si bojiště, kde místo jednotek vojáků bojují miliony dronů řízených umělou inteligencí. Sci-fi? Podle odborníků možná blízká realita. Plukovník Jan Mazal, vedoucí katedry vojenské robotiky na Univerzitě obrany, v rozhovoru pro pořad Deep State odhaluje, jak moderní technologie mění tvář války a co to znamená pro budoucnost ozbrojených konfliktů.

Sezóna 6Epizoda 99Před 2 týdny 48:42

Český stát nám bude vracet daně i s úroky, varuje minoritní akcionář ČEZu

Až o 15 miliard korun přijdeme kvůli špatnému rozhodnutí vlády. Budeme se bránit, říká Michal Šnobr. Podnikatel, investor a minoritní akcionář ČEZu v rozhovoru v pořadu Deep State. Ostře totiž kritizuje zavedení a prodloužení windfall tax neboli daně z neočekávaných zisků.