Finančák
1. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Každý člověk, který si půjčí, má zpočátku pocit, že se mu nemůže nic stát, říká expert na dluhy Hábl

„Představa, že lidé si půjčují na zahraniční dovolené nebo plazmové televize, je pouhou mediální zkratkou. Lidé už si často půjčují na nájem nebo energie,” říká Radek Hábl z Institutu prevence a řešení zadlužení, kterého si do nového Finančáku pozvali Richard Vrdlovec a Iva Hadj Moussa. Co má člověk dělat v případě, že není schopen splácet dluhy? A proč může být půjčka někdy tou nejjednodušší cestou, jak předejít vážným problémům, například vystěhování z bytu?

25:05

Finančák

Vydává: Český rozhlas

Finančák je magazín o všem, co se týká peněz. S lidmi na ulici i odborníky mluvíme o tom, jak ušetřit, naspořit, vydělat nebo do čeho investovat. Zveme si hosty, kteří rozumí financím, a ptáme se jich na konkrétní rady. Pravidelně vyrážíme do ulic a zjišťujeme, jaké mají lidé finanční návyky a jestli mají svoje peníze pod kontrolou. Rozebíráme nejen aktuální témata, ale i nadčasové otázky spojené se správou peněz, dárcovstvím, investicemi, dluhy nebo dědictvím.

Web

2. březen 2023 23:12

IVF cyklus? Pojišťovna nehradí vše. Za léky doplatíte 30 000 korun a hradíte i nadstandardní metody

Do nového Finančáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali vedoucí lékařku skupiny Pronatal Nicole Mardešićovou. „Toto téma je citlivé, a to především proto, že se neplodného páru niterně dotýká. Myšlenku na početí dítěte máte v hlavě prakticky pořád,“ vysvětluje lékařka.

23. únor 2023 26:38

Až 14 000 Kč za rok. Tolik by průměrně ušetřila rodina, pokud by neplýtvala jídlem, tvrdí odbornice

Tak schválně – kdy naposledy jste vyhodili nějaké jídlo? A přemýšleli jste někdy o tom, kolik byste ušetřili, kdyby se vám podařilo neplýtvat? Vysoká škola ekonomická, Mendelova univerzita a spolek Zachraň jídlo to spočítali za vás.

16. únor 2023 26:13

Je čas říct si o zvýšení platu, říká ekonomka Horská o kombinaci inflace a nízké nezaměstnanosti

Ekonomka Helena Horská přijala pozvání do magazínu Finančák zhruba po roce. I tentokrát se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ptali především na to, jak dlouho bude rekordní inflace trvat, kdy budeme mít to nejhorší za sebou a jak se chovat, abychom vysoké ceny zvládli co nejlépe.

26. leden 2023 25:11

„Váleční veteráni“ a „nevěsty z Východu“ stále fungují, říká o podvodech policejní mluvčí

Podvodníků v online prostředí přibývá. A stále vymýšlejí nové způsoby, jak z důvěřivých lidí vylákat peníze. Jaké trestné činy patří mezi ty nejčastější? A kdo je vůči podvodům nejzranitelnější? Na to se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v novém magazínu Finančák zeptali tiskového mluvčího Policie České republiky Jakuba Vinčálka.

19. leden 2023 29:22

V otázce investic zapomeňte na emoce a soustřeďte se na delší horizont, radí specialista Jiří Hluchý

Pokud patříte mezi ty, kteří mají na účtu (nebo v obálce ve skříni) našetřené peníze, nejspíš si kladete otázku, co s nimi. Jak porazit inflaci? A jakým institucím při spoření a investování věřit? Nejen na to se v novém magazínu Finančák ptali Richard Vrdlovec s Ivou Hadj Moussou, kteří si do studia pozvali finančního specialistu Jiřího Hluchého.

12. leden 2023 27:09

Recenze píšu jen v případě, že mě něco opravdu hodně naštve, říká Petr Šmelhaus z organizace dTest

Od letošního ledna došlo k důležitým změnám v oblasti ochrany spotřebitele. Týkají se především akčních slev a falešných recenzí. Co přesně se mění? To probrali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ve Finančáku s Petrem Šmelhausem, vedoucím právního oddělení organizace dTest.

5. leden 2023 36:10

Ještě nejsme z nejhoršího venku, říká o energetické krizi ekonom Lukáš Kovanda

Jak vidí rok 2023 ekonom Lukáš Kovanda, kterého si do Finančáku pozvali Richard Vrdlovec a Iva Hadj Moussa? A jak se vyplnily jeho odhady právě uplynulého roku? „Pokud bychom se začetli do mých prognóz před dvanácti měsíci, přesné nebyly. Většina z nás nemohla očekávat agresi Ruska na Ukrajině, která změnila všechno. Nejen z hlediska geopolitiky, ale také z hlediska ekonomiky a vývoje ve světě i v České republice,” přiznává ekonom.

29. prosinec 2022 21:49

Hlavně nestrkat hlavu do písku. Poslechněte si to nejlepší z letošních Finančáků

Jedním z nejčastějších témat, kterým se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v magazínu Finančák věnovali, patřila schopnost lidí hospodařit s penězi: jak si postupně vytvořit finanční rezervu a jak by měla být vysoká? Na čem se dá nejlépe ušetřit? A jak si počínat, když už dostatečný polštář peněz máme: uložit, nebo investovat?

22. prosinec 2022 23:13

Sváteční hostina? Nepotřebujeme hory jídla, abychom si Vánoce užili, myslí si gastro publicistka

Na otázku, zda-li a jak se dá na vánoční tabuli ušetřit, se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v novém Finančáku ptali publicistky Hany Michopulu, která se zabývá gastronomií a připravuje podcast o jídle a vaření.

15. prosinec 2022 25:27

Voda konečně nabývá hodnoty. Jedno spláchnutí stojí korunu, upozorňuje ochránce přírody Petr Stýblo

Ceny vodného a točného se zvedají. To nezní jako dobrá zpráva, ale… nepřinutí nás to alespoň k tomu, abychom s touto vzácnou tekutinou konečně šetřili? „Voda z naší krajiny mizí, a proto je prostě je nutné s ní šetřit. To, že se zvedla její cena, je dobře. Lidi to donutí přemýšlet, jak s ní šetřit,“ uvádí Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, kterého si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec.