Vařte s námi
10. červen 2018

Poslechněte si podcast: Filetování lososa

Jak správně filetovat rybu, aby v ní nezůstala ani kostička, to u Filipa Šeligy v ostravské rybárně Na rynku zjišťovala redaktorka Dagmar Misařová.

04:55

Vařte s námi

Vydává: Český rozhlas

Rubrika, ve které se sice vaří, ale recept není tím nejdůležitějším.

Web

17. březen 2019 02:27

Šváb chuťově není špatný, ale lidé u něj mají největší blok, říká Milan Václavík ze spolku Hmyz na talíři

Už zhruba rok je u nás hmyz schválen jako potravina. Ale prozatím nečekejte, že na menu v restauracích uvidíte třeba fritovaného švába.

27. leden 2019 04:08

Jak se vaří v Mexiku

Žáci ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ochutnávali typická mexická jídla. Kuchařky jim je uvařily v rámci Dne mexické kuchyně, když do školy přijela mexická velvyslankyně.

30. prosinec 2018 04:12

Slané větrníky

Když má někdo fantazii, zvládnuté řemeslo a chuť do experimentování, nic není problém. Ani proměnit jeden z nejoblíbenějších zákusků ze sladkosti na slanou delikatesu.

16. prosinec 2018 04:36

Kuchyně našich babiček

Je to právě sto let, kdy se na štědrovečerním stole začala vedle kapra namodro nebo načerno objevovat i smažená ryba. V měšťanských domácnostech si také potrpěli na šneky.

9. prosinec 2018 03:39

S Marií Tomanovou o medu

Marii Tomanovou si mnozí včelaři pamatují jako prodavačku včelařského obchůdku v Ostravě-Hulvákách. Mnoho let tam pracovala po boku včelaře a bývalého mistra republiky v boxu Slávka Tomana.

2. prosinec 2018 04:20

Prvorepublikové menu? Drbová polévka, kaldon či daňčí medailonky se špenátem

Kdo na to měl, ten rozhodně nešetřil na surovinách. Maso ve všech podobách. A když sladká jídla, tak s pořádným kopcem cukru.

25. listopad 2018 04:29

Bylinné recepty pro chladné dny

Možná vám doma roste oblíbená květina zvaný rýmovník. Ta nejen že krásně voní, ale můžete si z ní vyrobit i chutný sirup, který zažene lecjaký neduh.

18. listopad 2018 03:56

Buchta z kobzoloveho těsta

V buchtách z kynutého bramborového těsta nesmí chybět špetka soli a hodně citrónové kůry. Ideální je pak buchty plnit povidly.

11. listopad 2018 03:42

Chovatelský guláš

Šestnáct kilogramů masa na gulášek pro návštěvníky velké výstavy okrasného ptactva a exotů, která se každý rok začátkem podzimu koná v Bohumíně-Skřečoni.

4. listopad 2018 03:53

Co se vařilo za první republiky

Šneci, parmazán, šampaňské. Nic nebylo problém sehnat a ochutnat, pokud jste ovšem patřili k majetné vrstvě obyvatel. Ti chudší jedli podstatně skromněji. Natáčela Romana Kubicová.