Ex libris
NejnovějšíPřed týdnem

Poslechněte si podcast: Odcizené dějiny. Jak nacisté překrucovali českou minulost

Okupace českých zemí nacistickým Německem nebyla jen silovou záležitostí, ale také ideologickým projektem. Nešlo jen o fyzické vysídlení neárijských obyvatel, nacisté potřebovali i přepsat a vymazat české dějiny. Jaké postupy využívali, zmapoval Jiří Němec z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Jeho výzkum vyšel v 2023 jako kniha s názvem Odcizené dějiny. Protektorátní politika dějin a konstrukce říšské myšlenky,

23:56

Ex libris

Vydává: Český rozhlas

Seznamte se s knihami, které doporučují známé osobnosti.

Web

Před 2 týdny 23:59

Pořiďte si druhý mozek. Rady, jak být efektivněji digitální

Tiago Forte ve své knize Pořiďte si druhý mozek navrhuje, jak nejlépe využít digitalizace vlastních poznámek. Ať už těch, které zachycujeme na papír, na diktafon nebo do mobilu nebo na jakýkoliv další nosič. Digitální poznámky podle Forteho umožní lidem snadněji si uspořádat znalosti, postřehy nebo se lépe soustředit na vlastní cíle. „Druhý mozek je vaše soukromá kolekce znalostí, která má sloužit vzdělávání a růstu po celý život, nejen v nějaké izolované situaci,“ píše.

23. červenec 2024 23:37

Také si myslíte, že je naše doba bláznivá?

A používat v ní zdravý rozum je čím dál obtížnější? V tom případě pro vás máme "manuál". Přesněji, má jej slovenský šachista, filozof a teolog Ján Markoš. Jeho knihu "Síla rozumu v bláznivé době" přečetl, ukázky z ní vybral a pro pořad Ex libris okomentoval Libor Dvořák.

25. červen 2024 24:00

Proměny pražského Žižkova očima Petra Čorneje

Kniha Husité na Žižkově je velmi specifická topografie a historie také specifické pražské části, která leží pod vrchem hory Vítkov, kde husitský vojevůdce Jan Žižka slavně zvítězil 14. července 1420 nad křižáckým vojskem. Autorem publikace je osoba nadmíru povolaná: historik a popularizátor historie Petr Čornej. Za svou obsáhlou a přitom čtivou knihu Jan Žižka, život a doba husitského válečníka, získal v roce 2020 cenu Magnezia litera.

18. červen 2024 24:01

Jak ve skutečnosti funguje migrace? Zastavit ji nejde, přestože nám to politici často slibují

Migrace patří mezi témata, která rozhodují volby. Zároveň platí, že o málokterém tématu koluje tolik mýtů, nepřesností nebo otevřených lží. Nešíří je přitom jen populisté, ale často i ti, kteří se uprchlíků či migrantů zastávají. Skvělou příležitostí se o tématu dozvědět víc nabízí kniha nizozemského univerzitního profesora Heina de Haase, která zatím vyšla pouze anglicky. Její název se dá do češtiny přeložit jako Jak migrace ve skutečnosti funguje.

11. červen 2024 23:44

Wagnerovci aneb Obchodníci se smrtí a jejich šéf Prigožin

Asi se nenajdete mnoho těch, kdo by loni s napětím nepřihlíželi tažení wagnerovy soukromé armády – v čele s majitelem Jevgenijem Prigožinem – na Moskvu. Nedávno o původu tohoto žoldáckého uskupení i o životě a smrti jeho šéfa u nás vyšla kniha s názvem Naším obchodem je smrt.

4. červen 2024 23:54

Ta, která připravila Jana Křtitele o hlavu a Heroda o sebekontrolu. Hebrejky Jana Fingerlanda

Hrdinkami Hebrejek jsou, jak praví podtitul, biblické matky, démonky, královny i milenky. Co na nich autora knihy zaujalo a co skrze své příběhy vypráví o současném světě?

28. květen 2024 23:58

Režisér Reygadas nachází krásu přítomnosti prostřednictvím syrovosti a násilí. Angažuje jen neherce

Carlos Reygadas je mexický režisér, který se ve své zemi pyšní nálepkou provokatér a je mu vyčítáno, že ukazuje mexickou realitu jen z té nejhorší stránky. Ve své knize částečně vysvětluje, proč to tak je.

21. květen 2024 24:00

Žádná víra či různá sexuální orientace? První republika přinesla zásadní společenské změny

Říjen 1918 znamenal explozi nadšení. Zrod nových nadějí, nových ikon společnosti, probuzení dosud spících ambicí, tužeb a nároků, které vůči poválečné době a Československu jako novému státu vznášeli jeho občané. Publikace Společnou silou mapuje několik oblastí, ve kterých angažované skupiny nebo i jednotlivci začali na přelomu 10. a 20. let prosazovat své zájmy a představy o životě. Nejen v oblastech profesního nebo spolkového života, ale i soukromého.

16. květen 2024 01:04:40

Beseda a křest knihy Red Tape: Rozhlas v 50. letech je i obrazem tehdejší české společnosti

V úterý 14. května 2024 proběhl v Radiocafé v budově Českého rozhlasu křest knihy Red Tape skotské historičky Rosamund Johnston o rozhlase a politice v Československu mezi lety 1945 a 1969. Součástí křtu byla i beseda za přítomnosti autorky, které se zúčastnila také historička Kateřina Lišková z Historického ústavu AV ČR a vedoucí archivu Českého rozhlasu Tomáš Dufka. Poslechněte si její záznam.