Dvacet minut Radiožurnálu
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Neexistuje modernější systém. Obce budou mít větší příjem než nyní, říká Hladík

Vláda i přes kritiku měst a obcí, krajů nebo Hospodářské komory schválila návrh na zavedení zálohování PET lahví a nápojových plechovek. Jak má celý systém fungovat? „Automaty budou vypadat úplně stejně, jednoduchým opatřením se jen změní, aby dokázaly brát nejen pivo, ale také plechovky a PETky,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

23:12

Dvacet minut Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Autorský rozhovor jeden na jednoho s aktéry klíčových událostí veřejného dění.

Web

Před dvěma dny 23:22

Nekritičtí k Izraeli, k Rusku naopak. Naše zahraniční politika působí nesrozumitelně, míní Petříček

Proč nemá sociální demokracie v Česku tak silné postavení jako mnohde jinde v Evropě? Je politicky a diplomaticky správné, když český prezident veřejně říká, že Ukrajina musí přijmout fakt, že nezíská zpátky veškeré své území? A o čem svědčí návrat českého velvyslance do Ruska? „Nelze očekávat zásadní zlom ve vztazích. Nedojde k oteplení, jsou skutečně na bodu mrazu a myslím, že tam i dlouhodobě zůstanou,“ říká Tomáš Petříček, poradce prezidenta a bývalý ministr zahraničí.

Před dvěma dny 23:23

Každý den na rovinu!

Před třemi dny 24:05

Stávku kolegyň v administrativě podporujeme. Jejich platy jsou mizerné, říká šéf státních zástupců

„Máme dlouhodobě nižší příděl objemu financí na platy naší administrativy, než je průměr ve státní sféře. Tento problém byl dlouhodobě neřešený,“ upozorňuje prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. Jak vypadá stávka administrativního personálu státních zastupitelství? Proč se omezila jen na některá a co protest může způsobit? A je v Česku dostatek žalobců?

Před šesti dny 24:23

Bírová: Asi 1,6 milionu Čechů má závažný problém s bydlením

Jednou z priorit české Pirátské strany ve vládě bylo prosazení zákona o podpoře v bydlení. Jaký bude osud návrhu zákona po odchodu Pirátů z vlády? A co je cílem zákona? „Zákon o sociálním bydlení bude kvalitně upravovat to, aby se lidé v bytové nouzi mohli navracet zpět do standardního bydlení a měli k tomu adekvátní podporu, aby si mohli stav bydlení udržet,“ vysvětluje Barbora Bírová, ředitelka platformy pro sociální bydlení. Moderuje Vladimír Kroc.

Před týdnem 24:09

Zdechovský: Zapšklý, bez vize, schopný paktu s Čínou i Ruskem. Takový Orbán problémy EU nevyřeší

Maďarský premiér Viktor Orbán svým vystoupením v Evropském parlamentu sklidil potlesk i nebývalé protesty. Čím si vysloužil kritiku předsedkyně Evropské komise? Jak si Maďarsko vede jako předsednická země EU? Vladimír Kroc se zeptal europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL ).

Před týdnem 23:22

Váhání mě mrzí, ale chápu ho, říká středočeská hejtmanka o povolebním vyjednávání

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se přiblížila uzavření dohody s koalicí Spolu o vytvoření společné krajské vlády. Bude spolupráce obou partnerů s většinou jednoho hlasu dostatečně stabilní? „Bude to koalice křehká, ale můžeme to sestavit společně a pokračovat ve čtyřleté práci,“ říká Pecková v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Před týdnem 22:51

Prouza: Chceme stejná pravidla pro čínské a evropské e-shopy

Čína zavádí prozatímní clo na dovoz brandy z EU. Děje se tak jen několik dní po tom, co členské státy EU daly Evropské komisi zelenou k zavedení dodatečných cel na dovoz čínských elektromobilů. Začíná obchodní válka mezi Evropou a Čínou? „Provázanost je na obě strany tak obrovská, že si to nemůžeme ani jedna strana dovolit,“ myslí si Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před týdnem 24:29

Skloubit Senát s krajem jde lépe než Sněmovnu s krajem, říká Mračková Vildumetzová

Hnutí ANO zvítězilo v nedávných krajských volbách v Karlovarském kraji a může v něm vládnout bez koaličního partnera. Nová hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) bude zároveň senátorkou a stínovou ministryní vnitra. „V tuto chvíli je to pro mě obrovská zodpovědnost, abych voliče nezklamala,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu nastupující hejtmanka pro Karlovarský kraj a zvolená senátorka za Sokolovsko.

Před týdnem 23:47

I s převahou jednoho hlasu bychom vládli se Spolu, říká dosavadní hejtman Libereckého kraje Půta

Stane se Martin Půta napočtvrté hejtmanem? Proč chce kraj koupit hotel Ještěd? A jak křehká bude koalice s hnutím Spolu za Liberecký kraj, pokud uskupení Stačilo! uspěje se žalobou na výsledky voleb? „Na našem prvním jednání zastupitelského klubu jsme řešili i tuto situaci. I když ji považuji za mimořádně nepravděpodobnou, tak jsme si řekli, že i v takovém případě jsme připraveni spolupracovat v rámci koalice se Spolu,“ říká Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.