Studio N
Epizoda 80311. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Duševní zdraví mladých se ocitlo v krizi. Jak z toho ven?

Jsou na tom dnešní mladí psychicky hůř než předchozí generace? Data i zkušenosti napovídají, že se situace po pandemii zhoršila, odborníci i lidé z praxe ale hledají cesty, jak z toho ven. Přinášíme vám záznam debaty Deníku N v Knihovně Václava Havla. Hosty byli studentka sociální práce Barbora Mudrová, klinický psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek a učitel Dan Pražák. Moderují Adéla Karásková Skoupá a Vítek Svoboda.

01:11:31

Studio N

Vydává: Deník N

Podcast Deníku N. Investigativa, zásadní události a jízlivé poznámky s Filipem Titlbachem.

Web

Epizoda 1156Včera 26:19

Írán vs. Izrael. Je Blízký východ na pokraji katastrofy?

Írán v noci na neděli udělal to, co ještě nikdy předtím: vůbec poprvé přímo zaútočil na Izrael. Nikdy ve své historii nečelil židovský stát tak masivnímu vzdušnému útoku, stejně jako nikdy ve své historii Írán podobným způsobem neprovedl rozsáhlý válečný úder proti jiné zemi. Izraelci úder očekávali a drtivou většinu íránských raket a dronů zlikvidovali. Proč Írán drony vyslal? A vyhrotí se konflikt do globálních rozměrů? Hostem Filipa Titlbacha je Matouš Horčička, analytik Asociace pro mezinárodní otázky se zaměřením na Írán.

Epizoda 1155Před čtyřmi dny 32:13

Niterná a produktivní. Co všechno je kreativita?

Koncept kreativity, jak jej chápeme dnes, vznikl v poválečných Spojených státech jako reakce na kulturní, politické a ekonomické požadavky doby. Co kreativita znamená v současnosti? A proč se z ní stal kult?
Ptáme se redaktorky Deníku N Karolíny Klinkové.

Epizoda 1154Před pěti dny 42:24

Ještě větší klimatická krize, než jsme čekali

Rok 2023 byl nejteplejší v historii systematického měření a s horkým začátkem jara je jasné, že první měsíce letošního roku v tomto trendu pokračují. Nebylo by to tak divné, přece jen žijeme v době globálních klimatických změn. Jenže teplota roste v posledních měsících výrazně rychleji, než vědci a vědkyně čekali. Proč se na začátku dubna potíme ve třiceti stupních? A máme se proč děsit? Ptáme se vědeckého novináře Petra Koubského.

Epizoda 1153Před šesti dny 48:53

Bez pomoci prohrajeme, oznámil Zelenskyj

Pokud USA neposkytnou Ukrajině nový balík pomoci, země prohraje válku. Těmito slovy popsal aktuální situaci v konfliktu s Putinem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podporu ve výši 60 miliard dolarů už několik měsíců blokují v americkém Kongresu republikáni. Jak velké problémy má Ukrajina na bojišti? A zbývá nějaká naděje na vítězství napadené země nad agresorem? Hostem Studia N je politický geograf Michael Romancov.

Epizoda 1152Před týdnem 42:30

Co budeme dělat s Putinovým vlivem na našich hranicích

Do napjatých vztahů mezi Českem a Slovenskem promluvila prezidentská volba, ve které si naši sousedé zvolili Ficova kandidáta Petra Pellegriniho. A slovenský premiér dal okamžitě najevo, že teď hodlá vládnout bez zábran. Vydává se Slovensko opačnou cestou než my? Anebo jsou jejich volby předzvěstí těch našich? A co budeme dělat s Putinovým vlivem, který se přiblížil až k našim hranicím? Filip Titlbach se ptá šéfredaktora Deníku N Pavla Tomáška.

Epizoda 1151Před týdnem 51:26

Jak Fico vyhrál volby. A to ani nekandidoval

V prezidentských volbách na Slovensku zvítězil lídr koaliční strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Hned po zveřejnění výsledků se přihlásil k vládě Roberta Fica i jeho rétorice. Proč Slovensko svěřilo svůj osud do rukou proruských politiků? A co teď plánuje Robert Fico? Otázky pro šéfredaktora slovenského Denníku N Matúše Kostolného.

Epizoda 1150Před týdnem 01:26:44

S aktivistou Machem o tom, jak udělat demokracii cool

Marek Mach je viditelná postava slovenské občanské společnosti. Před volbami se snaží mobilizovat Slováky žijící v zahraničí a z Česka vypravuje volební vlaky pro studenty. Založil iniciativy Mladí proti fašizmu nebo Mladí za klima. Kromě toho také navzdory společenské averzi pomáhá na Slovensku LGBTQ lidem. „Snažím se, aby demokracie byla cool,“ říká v rozhovoru s Filipem Titlbachem. Jak se to dělá? Poslechněte si speciál Studia N live z prostoru Akademie výtvarných umění v Praze.

Epizoda 1149Před týdnem 43:25

Proč ztrácíme důvěru v armádu

Důvěra veřejnosti v armádu klesá už čtvrtým rokem v řadě. Její význam přitom v době Putinovy války na evropském kontinentu roste. Česko ale není zdaleka jedinou zemí, ve které důvěra v ozbrojené síly padá. Co za tím skokovým poklesem stojí? Kdo se snaží armádu oslabit? A proč je klíčové, aby obyvatelé vojákům věřili? Ptáme se Jana Wirnitzera, který se v redakci Deníku N věnuje armádním tématům.

Epizoda 1148Před týdnem 28:24

Na koho ukázala odhalená ruská síť v Praze

Deník N odkrývá další detaily z odhalené ruské sítě v Praze. Na které politiky kauza ukázala? Jaké má tajná služba důkazy? A co Deníku N vzkázal muž ze sankčního seznamu? Filip Titlbach se ptá Zdislavy Pokorné a Lukáše Prchala z investigativního oddělení Deníku N.

Epizoda 1147Před 2 týdny 25:06

Erdoganova volební potupa. Blíží se jeho konec?

Tureckému prezidentovi Erdoganovi a jeho vládní Straně spravedlnosti a rozvoje se nepodařilo v nedělních místních volbách dobýt radnice v Istanbulu a Ankaře. Lidová republikánská strana, největší opoziční strana v Turecku, totiž zaznamenala nečekaně velké zisky, když ovládla klíčová města a posílila i v mnoha dalších provinciích, včetně tradičně konzervativních regionů. Co vedlo k Erdoganově největší volební prohře za 22 let? Filip Titlbach se ptá reportérky Deníku N Dominiky Píhové.