- Podcasty
- Vaříme s Habadějem

Poslechněte si podcast: Dušená treska na citrónovo-česnekové omáčce. Udělejte si k ní netradiční, skvělé celerové hranolky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Vaříme s Habadějem
Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!
Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě
Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou snadno připravit i úplní začátečníci v kuchyni. Ať už jde o klasické šunkafleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem a špenátem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.
Udělejte si lososa v papilotě se špenátem! Ke zdravému jídlu se jako příloha hodí pečené brambory
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje jeho břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Mexické fazole = Exotika na českém talíři. Stačí rýže nebo dobré pečivo k nim a máte úžasný oběd
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.
Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je tentokrát s lososem a špenátem
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu, navíc jsou i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - o to víc si je vychutnáte. Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.
Kuře v krémové omáčce. Jemná chuť tohoto skvělého pokrmu stojí za vyzkoušení. Pochvala vás nemine!
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Pokud máte rádi českou kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášené Bolehošťské závitky. A nebudete litovat!
Nakládané krouhané zelí je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků. Závitek neboli řízek, nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.
Mrkvová polévka s kuřecím masem. Podávaná se zakysanou smetanou, černým sezamem a lístky koriandru
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová, čočková a třeba i mrkvová s kuřecím masem.
Treska po katalánsku. Můžete ji podávat třeba s opečenou bagetou, posypanou tymiánem nebo bazalkou
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Taštičky s povidly si můžete připravit jako moučník nebo mohou posloužit klidně i jako lehčí oběd
Povidla nemohla dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce, a jejich vůně patří prostě k vůni domova.