Dopolední Region
27. březen 2024

Poslechněte si podcast: Chystáte se zdobit vajíčka? U zdobení kraslic si skvěle odpočinete

Monika Schiszmanová z Heřmaniček u Sedlčan tráví večery zdobením kraslic. Vyzkoušela snad všechny možné techniky. Lidová tvorba a kraslice ji okouzlily už v dětství. Od té doby jich nazdobila desítky tisíc.

03:28

Dopolední Region

Vydává: Český rozhlas

Dopolední magazín o zdraví, módě, bydlení a cestování.

Web

Dnes 03:03

Pro historičku Marcelu Šášinkovou je ateliér Zdenky Braunerové srdeční záležitostí

Když v Roztokách u Prahy potkáte paní Marcelu Šášinkovou, budete mít pocit, že mluvíte s místní rodačkou. Je to tím, že svou původní profesi archivářky využila k tomu, aby dobře poznala místní historii a dokonale se s ní sžila. Do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy jí z rodné Chrudimi před 24 lety přivedla pracovní příležitost – jako archivářka intenzívně spolupracovala na obnově ateliéru malířky Zdenky Braunerové.

Včera 03:28

Četníci z Lobkovic vás naučí snímat otisky prstů. Nedaleko zámku vybudovali repliku četnické stanice

Milovníky seriálu Četnické humoresky čeká v Lobkovicích u Neratovic nevšední zážitek. Parta nadšenců tam vybudovala četnickou stanici. Nechybí přijímací kancelář, byt velitele nebo ložnice četníků. Jejich koníček spojil sběratelskou vášeň s láskou k historii a kutilství. Když půjdete kolem, nebojte se zaklepat na dveře. Provedou vás po stanici a zasvětí vás do radostí a strastí života četníků.

Před třemi dny 03:03

Domácí prasátko jako mazlíček potřebuje mantinely. Jinak vám přeroste přes hlavu

Chovatelka Alena Klímová si z útulku místo psa přivedla miniprasátko. Původně myslela, že to bude jen na pár týdnů, ale Cassie běhá po zahradě už 8 let. Každý náročnou péči o tvrdohlavé prasátko nezvládne a taková zvířata pak končí špatně. Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti se potom snaží zajistit jim nový domov.

Před čtyřmi dny 02:58

Bábovky, pekáče nebo lívanečníky. Smaltované nádobí jak od babičky vzniká v Oseku u Hořovic

Smaltované nádobí nechybělo za časů našich babiček snad v žádné domácnosti. Na slavnou tradici se snaží navázat pravděpodobně jediná česká smaltovna litinového nádobí, kterou před několika lety Jan Novák zachránil před krachem. Návštěva v provozovně v Oseku u Hořovic, nedaleko jeho berounského bydliště, mu změnila život. „Byla to láska na první pohled,“ říká.

Před týdnem 02:46

Zakladatel pivovaru ve Velkých Popovicích baron František Ringhoffer se prvního piva nedožil

Baron František Ringhoffer je považován za otce pivovaru ve Velkých Popovicích. Své sny neúnavně měnil ve skutečnost. Okolní krajinu přitom přetvářel tak, aby sloužila i dalším generacím. Jeho příběh dnes připomíná turistická stezka, která začíná v Mirošovicích a končí v Kamenici.

Před týdnem 03:00

Monitorování ptáků je pro Jiřího Vyskočila celoživotním koníčkem

Poslední sbohem zimním měsícům dávají ornitologové, kteří spolupracují na mezinárodním sčítání vodních ptáků a ve vybraných ptačích lokalitách provádí poslední zimní sčítání. U největšího středočeského rybníka se v těchto dnech sešli odborníci z Patronátní skupiny České společnosti ornitologické pro SPA Žehuňský rybník - Obora Kněžičky. Mezi nimi i Jiří Vyskočil. Monitorování a kroužkování ptáků je jeho celoživotní koníček.

Před týdnem 03:13

Život na zámku v Čelině přináší radost i tvrdou dřinu. Procházky parkem střídá zemědělská práce

Barokní statek Adámek se nachází ve vesničce Čelina asi 45 km od Prahy. Malebné místo je zasazené v kopcovité a hustě zalesněné krajině poblíž Slapské přehrady. Památkově chráněný statek je plný tajemných míst. Podívat se můžete do anglického parku se Santiniho kapličkou, ale také mezi maštale, kde vás ve dne i v noci obslouží masomat.

Před týdnem 03:00

Alena Pecková má hvězdu jak na hollywoodském chodníku slávy. Dodnes ji pohled na ni dojímá

Ve Vráži u Berouna, kde sídlí nestátní nezisková organizace Klubíčko Beroun, před časem otevírali přístavbu se společenskou místností. Hvězdu na chodníku tehdy paní Aleně slavnostně odhalili kolegové. Chtěli jí tak symbolicky poděkovat za to, že Klubíčko vede s „velkým srdcem“. Poté, co se paní Alena navíc stala jednou z vítězek Cen hejtmanky 2023, k hvězdě přibylo srdíčko.

Před týdnem 02:46

Dal jsem si to do hlavy jako novou výzvu, říká o přechodu k disciplíně kajak krosu Vít Přindiš

Olympiáda je pro vodní slalomáře velkým lákadlem. Platí to i pro Víta Přindiše, který příští týden oslaví 35. narozeniny. Zatím se na olympijské hry nikdy nekvalifikoval, přestože patří mezi nejlepší kajakáře planety. Jenže Jiří Prskavec je ještě lepší, a tak ve své hlavní kategorii bude Přindiš chybět i na letošních hrách v Paříži. Naději má už jen v nové olympijské disciplíně kajak kros, a tak tomu podřídil i svou přípravu.

Před 2 týdny 03:04

Pro taneční pedagožku Terezu Krupičkovou je posláním naučit tančit každého

Talentovaných tanečníků je mnoho. Ze všeho nejdůležitější je ale umět je správně vést. O tom ví své taneční pedagožka Tereza Krupičková, která na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy vychovává budoucí profesionály a ve své vlastní baletní škole „Baleterie“ tanečně rozvíjí malé děti i dospělé.