Dopolední Region
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Četníci z Lobkovic vás naučí snímat otisky prstů. Nedaleko zámku vybudovali repliku četnické stanice

Milovníky seriálu Četnické humoresky čeká v Lobkovicích u Neratovic nevšední zážitek. Parta nadšenců tam vybudovala četnickou stanici. Nechybí přijímací kancelář, byt velitele nebo ložnice četníků. Jejich koníček spojil sběratelskou vášeň s láskou k historii a kutilství. Když půjdete kolem, nebojte se zaklepat na dveře. Provedou vás po stanici a zasvětí vás do radostí a strastí života četníků.

03:28

Dopolední Region

Vydává: Český rozhlas

Dopolední magazín o zdraví, módě, bydlení a cestování.

Web

Dnes 03:07

Sestra roku Růžena Macháčková promovala s vnučkou v náručí. Zkušenosti teď předává studentům

Úspěchu můžeme dosáhnout kdykoliv, říká oceněná Sestra roku 2023 Růžena Macháčková. Cena jí byla udělena za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Svým nadšením a energií strčí do kapsy o dvě generace mladší kolegyně. Potkat ji můžete nejen v Masarykově nemocnici v Rakovníku, ale také v Centru následné péče Fakultní nemocnice Motol, kam jako mentorka doprovází studenty.

Včera 03:09

Obsluhoval anglickou královnu i princeznu Dianu. Václav Šmíd nasbíral hromadu zážitků

Po absolvování Hotelové školy v Mariánských Lázních měl Václav Šmíd nastoupit do hotelu Richmond v Karlových Varech. Tehdejší ředitel hotelovky v pražských Klánovicích ho ale přemluvil, aby změnil směr. Psal se rok 1964, kdy se Václav, jen o málo starší, než studenti nejvyššího ročníku klánovické školy, stal hlavním mistrem odborného výcviku. Na tamní Střední škole hotelnictví a gastronomie působí už 60 let.

Před čtyřmi dny 03:28

Jaroslav Kolčava dokončil další film o četnících. Na premiéře budou i herci v dobových kostýmech

Jaroslav Kolčava od mládí točí amatérské filmy. Svůj zatím poslední film Četníci za protektorátu natočil ve spolupráci s desítkami nadšenců vojenské historie. Navázal tak na filmy Četníci a Četníci v roce 1938. Na premiéře filmu, která bude v pátek 3. 5. 2024 v Kulturním domě v Milovicích, se můžete setkat nejen s tvůrci, ale také s herci v dobových kostýmech.

Před čtyřmi dny 02:45

TIPY NA VÍKEND: Tuchlovická pouť nebo mamuti na Točníku

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Před šesti dny 03:00

Od šesti let u včel. František Kamler u nich vyrůstal a zůstal jim věrný dodnes

František Kamler pracoval celý život na jednom místě, ve Výzkumném ústavu včelařském, který v Dole u máslovického přívozu funguje už od roku 1919. Se včelařením začal v 6 letech, pod dohledem dědy, kterému pomáhal. Jako sedmiletý už měl svoje včelstvo, pak tři, a když šel na střední školu, děda zemřel, a on se najednou staral o 10 včelstev. To bylo na Moravě, v Moravské bráně, naproti hradu Helfštýn.

Před týdnem 03:07

Petr Enc obnovuje boží muka i válečné hroby. Díky nemoci napsal už tři knihy

Petr Enc zvaný Encák býval šermířem a zbrojířem. I když není vystudovaný historik, má obrovské znalosti vojenské historie. Ještě nedávno provázel návštěvníky na zámku v Brandýse nad Labem. Potom ale přišla nemoc. Sám teď s nadsázkou říká, že díky mrtvici napsal už tři knihy. Před tím na psaní neměl čas.

Před týdnem 03:05

Na Rakovnicku našli další zlatý poklad! Největší dík patří badateli z řad veřejnosti

Poklad nevyčíslitelné hodnoty, 12 zlatých keltských mincí neboli statérů, pochází ze 3. až 2. století před naším letopočtem. Objev první z nalezených mincí učinil spolupracovník muzea Oldřich Štefek.

Před týdnem 03:03

Pro historičku Marcelu Šášinkovou je ateliér Zdenky Braunerové srdeční záležitostí

Když v Roztokách u Prahy potkáte paní Marcelu Šášinkovou, budete mít pocit, že mluvíte s místní rodačkou. Je to tím, že svou původní profesi archivářky využila k tomu, aby dobře poznala místní historii a dokonale se s ní sžila. Do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy jí z rodné Chrudimi před 24 lety přivedla pracovní příležitost – jako archivářka intenzívně spolupracovala na obnově ateliéru malířky Zdenky Braunerové.

Před 2 týdny 03:03

Domácí prasátko jako mazlíček potřebuje mantinely. Jinak vám přeroste přes hlavu

Chovatelka Alena Klímová si z útulku místo psa přivedla miniprasátko. Původně myslela, že to bude jen na pár týdnů, ale Cassie běhá po zahradě už 8 let. Každý náročnou péči o tvrdohlavé prasátko nezvládne a taková zvířata pak končí špatně. Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti se potom snaží zajistit jim nový domov.