Dopolední host
14. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Před 26 lety skončila válka v Bosně a Hercegovině. Každý, kdo prošel touhle misí, se vrátil jako jiný člověk, vzpomíná Petr Pavel

Přesně před 26 lety, 14.12. 1995 byla uzavřena Daytonská dohoda, která ukončila konflikt v Bosně a Hercegovině. V rámci mise OSN se jí účastnil i pozdější náčelník Generálního štábu Armády ČR a předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. „Když jsme viděli tu zemi zpustošenou válkou, tak to připomínalo obrázky z filmů o druhé světové válce. Byli jsme z toho opravdu v šoku,“ vzpomíná.

16:16

Dopolední host

Vydává: Rádio ZET

Aktuální téma s hostem na Rádiu ZET.

Web

20. červen 2023 16:52

Houslista Jaroslav Svěcený: Náš život je daleko rychlejší, než bychom si sami přáli

„Podíl vážné hudby v českém éteru je pochopitelně v nerovnováze. Je to ale dáno tím, že jsme se zrychlili. Náš život je daleko rychlejší, než bychom si sami přáli,“ říká houslista Jaroslav Svěcený, který byl hostem dopoledního vysílání RádiaZET s Romanou Navarovou.

19. červen 2023 20:45

Koncept pojízdné vinárny mě napadl po návštěvě baru v Malaze, říká k wine trucku Nikola Adamovská

„Nápad vznikl po jedné naší cestě zhruba před pěti lety. Může za to jeden bar v Malaze, kde stáčejí víno přímo ze sudu do skleniček. Útrata se píše křídou na bar, panuje tam taková uvolněná nálada. Já si tehdy říkala, že to je skvělé, že by to určitě fungovalo u nás. Zařídit ale stabilní a stálou provozovnu by se nepotkalo se stylem života, který žijeme, za posledních deset let jsem hodně času strávila v autě. A tak přišel koncept pojízdné vinárny,“ říká Nikola Adamovská z wine trucku na RádiuZET.

16. červen 2023 19:30

Máme i zákazníka, který auto Gordon využívá k dennímu ježdění, říká Martin Boušek

„Testování auta vypadá normálně, zkrátka natankujete plnou nádrž a vyrazíte. Pak se vrátíte k technikům a řeknete jim, kde to není úplně dobré, poladí se to a jede se dál. U aut pro zákazníky si vyhrazujeme, že s ním můžeme v rámci testování odjet tisíc kilometrů – abychom odladili tlumiče, motor a další věci,“ říká Martin Boušek z automobilových závodů GORDON. 

15. červen 2023 17:01

Onkoložka Hana Študentová: Důležité je hlavně přijít včas

„Dnes se dá léčit ledacos, ale pořád jsou diagnózy, u kterých jsme na tom bohužel prakticky stejně jako například před třiceti lety. Ať děláme, co děláme, výsledek dobrý nebude – například nádor mozku. Důležité je hlavně přijít včas, to platí pro všechny diagnózy,“ říká onkoložka Hana Študentová, která byla dopoledním hostem RádiaZET. 

14. červen 2023 22:41

Fitness trenér Tomáš Nosek: Správný trenér by vás měl vyzpovídat, proč jste přišli a jaké máte cíle

„Jsem už od malička sportovec vyrůstající ještě za komunismu, kde to fungovalo trochu jinak, co se sportu týče. Dětství jsme ale trávili na hřišti nebo v lese. Všechny ikony československé kulturistiky zdobily můj dětský pokoj,“ popisuje fitness trenér Tomáš Nosek, který byl dopoledním hostem RádiaZET.

13. červen 2023 18:23

Chceme být digitální popeláři, říká k moderním technologiím Kryštof Novák

„Chceme být digitální popeláři, vzít zkrátka ten fyzický odpad a nějak to zdigitalizovat, aby se to dostalo na servery. Aby ten reálný svět odpovídal digitálnímu, vše je efektivní,“ popisuje moderní technologie Kryštof Novák, který byl dopoledním hostem RádiaZET.

12. červen 2023 19:25

Je to kulturní dělnictví a nezakotvený způsob života, říká ke slam poetry Natálie Schejbalová

„Pro mě je slam poetry spíše volnočasová aktivita, jak říkáme, takové básničky do mikrofonu. V republice máme asi dva lidi, kteří se tím živí na full time. Je to opravdu dřina, je to kulturní dělnictví, každý večer jste na jiné štaci. Do takové situace bych se nechtěla nikdy dostat, přijde mi to jako šílený a nezakotvený způsob života,“ říká ke slam poetry Natálie Schejbalová, která byla dopoledním hostem RádiaZET.

9. červen 2023 20:37

Bimbárium je platformou pro vědomou práci se studem, říká zakladatel Váša Šáša

„Bimbárium je platformou pro vědomou práci se studem. Chceme poukazovat na stereotypy v mezilidských vzorcích a chování, neustále narážíme na předsudky,“ popisuje zakladatel Bimbária Václav Hanuš, který byl hostem dopoledního vysílání RádiaZET.

8. červen 2023 19:41

Mezi krví mi koluje trochu benzínu a nafty, říká sběratel aut Ladislav Hrubý

„Aut jsem měl jeden čas i přes sto kusů, dnes jich mám už pod sto. Něco se musí prodat v rámci udržení ostatních, člověk nemůže mít všechno,“ popisuje svou sbírku aut Ladislav Hrubý, který byl dopoledním hostem RádiaZET.

7. červen 2023 21:43

Ředitel botanické zahrady Černý: Když navštívíte naše expozice, tak v uvozovkách procestujete celý svět

„V expozicích botanické zahrady naleznete rostliny z celého světa. Pokud ji navštívíte, tak v uvozovkách procestujete celý svět. Nejen tropické oblasti, ale zejména nyní nádherné rozkvetlé venkovní expozice. Je tam spousta trvalek, letniček, cibulovin, jsou to obrovské sbírky,“ popisuje ředitel botanické zahrady Praha Bohumil Černý, který byl dopoledním hostem RádiaZET.