Dopolední host
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Kdybych uměl, co umím teď... Budějovický vodní slalomář Jakub Prüher vzpomíná na účast na olympiádě

Doposud aktivní sportovec, trenér českobudějovické mládeže a duše kanálu Lídy Polesné v Českém Vrbném Jakub Prüher byl v roce 1992 členem reprezentace na letních olympijských hrách v Barceloně. Tehdy mu bylo 24 let. Dnes sleduje olympiádu v televizi. A samozřejmě také velmi zblízka z komunity vodáckého sportu. S jakými nadějemi vyhlíží letošní českou kanoistickou účast?

28:25

Dopolední host

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Web

Před dvěma dny 25:59

To, co se děje za zavřenými dveřmi bytů, je někdy hrůzostrašné, upozorňuje herečka Věra Hlaváčková

Práh společenské tolerance k násilí v rodinách se snižuje. Neznamená to ale, že domácího násilí ubývá. Jen ho agresoři – a vlastně i oběti – někdy lépe ukrývají před okolím. I proto, a také na základě vlastní zkušenosti, se herečka Jihočeského divadla a dvanáctinásobná „jihočeská Thálie“ Věra Hlaváčková spojila s Intervenčním centrem pro osoby ohrožené domácím násilím při českobudějovické diecézní charitě.

Před pěti dny 20:42

Za pět olympiád už bych byl na bedně, komentuje s nadsázkou svou kariéru windsurfař Karel Lavický

Karel Lavický, českobudějovický rodák, pětinásobný mistr republiky ve windsurfingu, Jachtař roku 2019, vítěz dvou super cupů a stříbrný medailista z mistrovství světa v italské Gardě, poprvé usiloval o olympiádu v roce 2008 v Pekingu. Nakonec ale startoval až na následujících třech.

Před šesti dny 27:09

Když učitel začne dělat šou, často v ní zanikne to, co se děti mají naučit, upozorňuje pedagog

Téměř každý nový školní rok přináší do života žáků, učitelů i rodičů nějaké změny. Co ale zůstává neměnné, jsou zákony matematiky a fyziky. A – ať už se to někomu líbí, nebo ne – přítomnost těchto předmětů ve školních rozvrzích. Na osmiletém gymnáziu v Třeboni je vyučuje absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, pedagog a didaktik Martin Krynický.

Před týdnem 34:37

Vzpoura šedin a bolavých kloubů. Padesátnice začala utíkat z kanceláře na paddleboard a plní si sen

Během několika málo let zdolala na svém skrovném plavidle tisíce kilometrů po českých přehradách, řekách i jezerech, má za sebou tři velké cesty Skandinávií a zatím poslední výpravu do Kanady na Yukon a Big Salmon River podnikla vloni. Pak o tom Monika Klemšová napsala knížku Na paddleboardu za snem.

Před týdnem 30:15

Historické motocykly opustily Budějovice. Sběratel Petr Hošťálek své stroje přestěhoval, sám dojíždí

Expozice starých motocyklů z českobudějovické Solnice před časem zmizela. Město prostory pronajalo jinému provozovateli. Historické stroje pak dokonce opustily město i kraj, protože našly jiné útočiště.

Před týdnem 27:45

Působím jako pohodář, ale mám svá pekla v hlavě. Ventiluji je v obrazech, říká Jan Homola

Když zazní jméno Jan Homola, znalcům soudobé muziky se nejspíš vybaví kapela Wohnout. Honza v ní zpívá a hraje na kytaru. Denně ale také několik hodin cvičí na housle a talentů má ještě mnohem víc – píše, fotí, cestuje, sportuje, je zapálený skejťák a profesionální výtvarný umělec.

Před 2 týdny 44:18

Zoologické zahrady nedokáží spasit všechna ohrožená zvířata, říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Přírodovědec a manažer Miroslav Bobek je od roku 2010 ředitelem zoologické zahrady v Praze. Dlouhou dobu také pracoval v Českém rozhlase a proslavil se hlavně projektem Odhalení, který formou reality show sledoval život goril v zoo. O zvířatech a své práci mluvil na besedě na nádvoří hradu Rožmberk, kterou zaznamenal Český rozhlas České Budějovice.

Před 2 týdny 29:04

Prostě šílím, když slyším slovo podcast, říká Miloň Čepelka, člen Divadla Járy Cimrmana i rozhlasák

Vystudoval češtinu a literaturu na pedagogické fakultě a první roky své profesionální kariéry učil. Záhy se ale Miloň Čepelka spolu s kamarádem ze studií Zdeňkem Svěrákem ocitl v rozhlase. Tenkrát v 60. letech byla jejich působištěm armádní redakce. „Paradoxně, protože my jsme byli pacifisté. Ale kupodivu bylo možné vytvářet tam i zábavné pořady,“ říká.

Před 2 týdny 25:53

Expozice muzea v Písku dostaly v 90. letech evropskou cenu, dnes dožívají. Změnu chystá nový ředitel

Ve výběrovém řízení na místo Jiřího Práška, který odchází z postu ředitele Prácheňského muzea v Písku do důchodu a bude s institucí dál spolupracovat z nové role, zvítězil na jaře 2024 jedenačtyřicetiletý Ivan Náprstek. Dosud působil jako památkář na Krajském úřadě Jihočeského kraje, je absolventem oboru kulturní historie na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice.

Před 2 týdny 31:32

Smrdět je v pořádku. My chodci se poznáme po čuchu, směje se Jakub Čech, který ušel tisíce kilometrů

Jakub Čech je filmař, konkrétně mistr zvuku, který za sedm svých kousků (jako Tobruk, Tři sezóny v pekle, Ve stínu nebo Po strništi bos) drží sedm jiných kousků – Českých lvů. Další kousky umí s basovou kytarou a asi největší úžas budí jeho kousky na cestách. Prošel řadu světově proslulých dálkových tras, vypráví o tom, píše, fotí a kreslí.