Dopolední host
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Hit Nothing Else Matters v podání cimbálové muziky obletěl svět. Video sdílela i samotná Metallica

Múzy na vodě se tentokrát v Českých Budějovicích rozezní mimo jiné cimbálem. U soutoku Malše s Vltavou můžete slyšet Cimbálovou muziku Milana Broučka. Tenhle Západočech zahořel pro cimbál už jako kluk, když se s folklórním souborem dostal na Slovácko. A i když si rodiče ťukali na čelo, budoucí houslista Plzeňské filharmonie si vlastní cimbálovku opravdu založil.

17:52

Dopolední host

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Web

Před dvěma dny 26:44

Je libo noc ve stromovém domku? I takové nabídky shromažďuje Jihočeská centrála cestovního ruchu

Cestovní ruch v jižních Čechách se po covidu vzpamatovává z útlumu. Co se týče českých návštěvníků, už trumfnul dobu před lockdownem. Zahraniční turisté si k nám sice hledají cestu pomaleji, ale i jejich počet stoupá a jsou ochotnější než dřív objevovat méně okoukaná místa.

Před šesti dny 23:48

Sokolské slety jsou asi nejstarší sportovní akcí na světě

Mezi jihočeskými Sokoly máme spoluautora sletové skladby pro muže. Dojde v ní i na třípatrové pyramidy. Všesokolský slet s pořadovým číslem 17. začíná o víkendu.

Před týdnem 24:05

Víte, že z jedenapůllitrové láhve s pitím se v autě při nárazu stane pětačtyřicetikilové závaží?

Rady před dovolenou dává jihočeský koordinátor Besipu Václav Kovář.

Před týdnem 27:22

Fritovaná nutella a kukuřičný pes. Co jedí rockeři, zjistila spisovatelka díky své druhé profesi

Petra Klabouchová, rodačka z jihočeského Husince, už má v osobní bibliografii řádku knížek, často s vážnou či tragickou tématikou. Její nejnovější titul U severní zdi se vrací do 50. let minulého století k osudům politických vězenkyň a jejich dětí, často pochovaných právě u severní zdi ďáblického hřbitova. Předposlední kniha Prameny Vltavy získala cenu Šumava Litera, byla také nominována na nejlepší českou knihu roku 2022 a vysloužila si čestné uznání v soutěži detektivek.

Před týdnem 39:53

Děti se rodí v ideálním nastavení, pak je zkazíme, vytváříme tlak a závislé vztahy, tvrdí psycholog

Lukáš Dastlík je psycholog, psychoterapeut, sportovní psycholog i tělocvikář. Je také cestovatel, muž mnoha zájmů, včetně těch o světová náboženství a nauky jako třeba zen buddhismus. Pracuje s jednotlivci i týmy, pomáhá párům, školí... V rozhovoru pro Český rozhlas České Budějovice radí, jak zvládat emoce a konflikty a také co s láskou, jestliže nám přerůstá přes hlavu.

Před týdnem 17:06

Tajfun, Tatranka, Tara, Táborka...

Novorozené zubřátko je pěkný cvalík. Váží pětadvacet kilo a velké je asi jako ovce. Táborská ZOO má dva nové přírůstky. Můžete je pojmenovat!

Před 2 týdny 33:29

Je nájemní bydlení vyhazováním peněz z okna?

Na tuto otázku odpovídá ekonom Michal Skořepa ve svých Finančních jednohubkách a v našem pořadu Dopolední host.

Před 2 týdny 20:34

Stoupat spolu s čápem do oblak - co je víc!

O létání a letadlech se sběratelem aviatických strojů i příběhů Václavem Palečkem.

Před 2 týdny 25:13

Zneužívaná holčička se svěřila papouškovi. Neziskovka Rozárka od té doby využívá papoušky k terapiím

Papoušci jsou naším zrcadlem. Napodobují nás, ztvárňují naše emoce. Tím nám mohou pomoci zorientovat se sami v sobě. Na tomto principu vystavěli Romana Bočková a Michal Vaniš obor, jehož jsou průkopníky: ornitoterapii.