Dopolední host
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Co pít při běhu? Lák z okurek! Podle experta na sportovní výživu se jeví jako velmi slibný „doplněk“

Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout. Tak se jmenuje knížka, v níž Aleš Dvořák kombinuje beletrii se zkušenostmi amatérského sportovce, ale i profesionálního vědce, specialisty na sportovní výživu. Té se věnuje v ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ale i ve svých dalších publikacích jako Z hospody na maraton nebo Do formy! Biochemii sportu a výživy také vyučuje. A sám praktikuje.

33:05

Dopolední host

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Web

Dnes 27:06

Pokud se na dovolené chcete podívat výš, nebo hloub, sjednejte si připojištění, doporučuje odborník

Sníte o dovolené? Plánujete nějaké zajímavé aktivity? Ale co když se vám při nich něco stane? Pokryje běžné cestovní pojištění náklady na ošetření, léčbu a hospitalizaci? Na otázky, které je dobré položit předem, odpovídá Tomáš Smolík, ředitel úseku likvidace škod společnosti D.A.S. právní ochrana.

Včera 31:32

Smrdět je v pořádku. My chodci se poznáme po čuchu, směje se Jakub Čech, který ušel tisíce kilometrů

Jakub Čech je filmař, konkrétně mistr zvuku, který za sedm svých kousků (jako Tobruk, Tři sezóny v pekle, Ve stínu nebo Po strništi bos) drží sedm jiných kousků – Českých lvů. Další kousky umí s basovou kytarou a asi největší úžas budí jeho kousky na cestách. Prošel řadu světově proslulých dálkových tras, vypráví o tom, píše, fotí a kreslí.

Před čtyřmi dny 29:01

S paličkami z Pošumaví hrají bubeníci po celém světě. Vojtěch Pelíšek objednávky přijímá odmalička

Jeho otec Ivan Pelíšek, umělecký truhlář a bubeník Abraxasu, vyrobil svou první paličku už v roce 1969. Po revoluci se vrhnul do podnikání a v pošumavských Česticích, kam s rodinou přesídlil z Prahy, vznikla malá, ale významná firma, která dodává paličky do celého světa.

Před pěti dny 33:08

Jak překonat krizi v dlouholetém manželství? Přestaňte řešit provozní věci, radí psycholožka

Kurz pro páry pořádá Společnost pro zdravé rodičovství Aperio. Jak říká psycholožka, terapeutka a ředitelka neziskovky Eliška Kodyšová, partneři, kteří potřebují něco vyřešit a rozhodnou se vyhledat pomoc, se zpočátku většinou obávají, jací další lidé v kurzu budou a jestli je nebudou negativně hodnotit. Pak se jim většinou uleví.

Před týdnem 16:14

Použití kůže jsem si musela obhájit, přiznává brašnářka. Pracuje jen s materiály, které jsou odpadem

Kateřina Lišková z Českých Budějovic navrhuje a vyrábí kožené doplňky. Má vlastní autorskou dílnu, kterou pojmenovala podle latinského názvu lišky obecné, tedy Vulpes Vulpes. Aktuálně se chystá na Písecký víkend módy a designu, který slibuje jedinečnou přehlídku udržitelných značek a výběrových produktů.

Před týdnem 29:35

Peklo! Dělník se lekl a utekl, ale díky jeho zapadlému kladivu byla brzy objevena Chýnovská jeskyně

900 metrů od autobusové zastávky, 3 kilometry z vlakové stanice Chýnov, nebo přibližně kilometr a půl po zelené značce z Dolních Hořic a pak 330 schodů do nitra země. Taková je cesta do Chýnovské jeskyně na Táborsku, která je nejdéle turisticky navštěvovaným krasem u nás.

Před týdnem 33:33

Hokejový internacionál Jiří Novotný by si na letošním mistrovství světa přál finále Čechů se Švédy

Začíná mistrovství světa v hokeji. Po devíti letech se vrací do České republiky. Sportovní událost, která otevírá obrazovky, noviny i hospody, se pochopitelně odrazí i ve vysílání Českého rozhlasu. Hostem budějovické stanice byl internacionál Jiří Novotný, odchovanec Vajgaru Jindřichův Hradec, dnes sportovní manažer HC Motor České Budějovice. Sám má ze světových šampionátů dvě bronzové a jednu zlatou medaili. Ta pochází z posledního triumfu českých hokejistů v roce 2010.

Před týdnem 29:35

Mokřad na střeše, který čistí odpadní vodu a udržuje příjemnou teplotu, vybudoval Michal Šperling

S vášní vymýšlí, inovuje a rozvíjí kořenové čistírny a další přírodní stavby sloužící lidem i životnímu prostředí. Stavitel a ekolog Michal Šperling je mimo jiné tvůrcem chytrého domu s mokřadní střechou, za kterou v roce 2017 získal cenu Energy Globe Award.

Před 2 týdny 24:32

Po pracovním úrazu má zaměstnanec vždy nárok na odškodnění, někdy třeba i doživotní rentu

V Česku se ročně stane zhruba 40 tisíc pracovních úrazů. Patří mezi ně vše, co se nám přihodí v práci nebo v areálu firmy, případně i na pracovní cestě. K úrazu přitom nemusí dojít jen při činnosti spjaté s pracovním úkolem, můžeme si prostě zvrtnout nohu na schodech. Ve všech případech zaměstnanci náleží náhrada škody.

Před 2 týdny 32:14

Už Karkulka zaseje semínko nenávisti. Vedení šumavského parku se ale snaží pohled na vlky změnit

Rokem tlejícího dřeva vyhlásila letošek Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Chce upozornit na to, kolik živin tlející strom do přírody vrací a jak důležitý je pro své živé sousedy. Jak uvádí mluvčí Jan Dvořák, z dosavadních 44 procent bezzásahových zón chce park do roku 2060 vytvořit 75 procent. Pro taková území platí, že divočina by v nich měla dostat maximální ochranu a prostor.