Dopolední host
Včera

Poslechněte si podcast: Když koupíme pozemek, můžeme do roka stavět? Napevno bych s tím nepočítala, odpovídá právnička

Uvažujete, že prodáte, nebo koupíte nemovitost? Na co všechno si dát pozor? Tak například na nevyžádané nabídky, které chodí poštou od neznámých společností. Jak říká advokátka Aneta Mikešková z právnické kanceláře Langmeier & Co., i když v dopisech slibují rychlé jednání a nadprůměrnou cenu, ve skutečnosti vykupují nemovitosti za zlomek ceny tržní. Vyplatí se proto poradit se nejdřív s právníkem nebo realitní kanceláří.

24:15

Dopolední host

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Web

Dnes 27:37

Bulvární zprávy plnily už první noviny a letáky. Psalo se o panstvu, zločinech i bájných zvířatech

Historie a obsah médií jsou jedním z hlavních zájmů vědecké pracovnice a pedagožky Historického ústavu Filosofické fakulty Jihočeské univerzity Kateřiny Pražákové. Zkoumá mimo jiné období 16. století, kdy vznikaly první ručně psané noviny a první tištěné letáky. Překvapivě, anebo naopak logicky, byly jejich náplní i bulvární zprávy. Lidé zkrátka prahli po senzacích odjakživa.

Před čtyřmi dny 30:02

Příčina úmrtí Jana Žižky byla dosti běžná, jeho pohřeb ale nadmíru slavnostní, líčí historik

Jednookého Jana Žižku zná každé malé dítě. To je fakt, který na našem území platí po staletí. Husitský válečník se stal legendou už za svého života. Pro některé byl modlou, pro jiné ďáblem. Co o něm ale doopravdy víme? Podle historika Petra Čorneje pořád ne dost.

Před pěti dny 25:41

K řečnickému pultu v Senátu se na vozíku dostat nedá. Změní to jihočeský senátor Zbyněk Sýkora?

Vrcholový sportovec, předseda Českého paralympijského výboru a nově zvolený senátor za ODS v obvodu České Budějovice. To je Zbyněk Sýkora, který prý takové vypětí jako ve finiši letošních senátních voleb, ještě nepoznal. Teď se cítí o poznání lehčí.

Před týdnem 31:21

Umělá inteligence dřív klidně poradila, jak vykrást auto. Už to neudělá, protože ji lidé umravňují

Čím víc úkolů jí zadáváme, tím je dokonalejší. Mluví s námi na záznamnících, píše za děti slohy, aktivně se učí, dokonce už si laskavě povídá s osamělými lidmi. Umělá inteligence. Možná ji znáte jako Siri, Clairu nebo Her. Posledně jmenovaná je název vědeckofantastického filmu, ve kterém hrdina „ujede“ na vztahu s AI dívkou (AI = Artificial Intelligence = umělá inteligence). Oscarový příběh z roku 2013 je dnes už realitou.

Před týdnem 27:45

Z hecu je Oscar! Studenti filmové školy v Písku převálcovali konkurenci a jedou si pro ocenění

Rovných dvacet let už je v Jihočeském kraji vysoká škola filmových umění. Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku slaví. Její současní i bývalí studenti už se setkali, společně debatovali s dalšími filmovými tvůrci, pouštěli si filmy a školili se. Ale také se bavili. A oslavy trvaly dva dny!

Před týdnem 32:52

Budějovickým volejbalistům začala nová sezona. Tým chce obhájit vítězství v extralize

Počínaje rokem 1995 nese Volejbalový klub České Budějovice přízvisko Jihostroj. A tato jeho „novodobá“ historie je slavná: 11 mistrovských titulů z extraligy, 11 účastí v Lize mistrů, 8 vítězství v Českém poháru, 8 účastí v poháru CEV, 7 stříbrných umístění z extraligy a 3 bronzy k tomu.

Před týdnem 29:19

Nenabízejte okamžité řešení, spíš se ptejte. Jak mluvit s dětmi a puberťáky, radí terapeutka

Základy duševního zdraví získává člověk v dětství, a to především v rodině. Jako rodiče a prarodiče bychom si měli všimnout prvních signálů toho, že se s dítětem něco děje. Jak říká Barbora Pšenicová, terapeutka a ředitelka neziskové organizace Nevypusť duši, úzkost a strach jsou běžné emoce. Pokud ale trvají týdny až měsíce, měli bychom začít konat. Jinak hrozí rozvoj depresí a dalších duševních onemocnění.

Před 2 týdny 31:22

Pečete skvělé dorty? Když složíte zkoušku z profesní kvalifikace, můžete se koníčkem oficiálně živit

Potřebujete práci? Přišli jste o ni, nebo chcete změnu? V tom případě je podle lektorky a spolupracovnice ministerstva školství Markéty Drdové prvním a nejdůležitějším krokem uvědomit si, co chcete. Pokračovat v tom, co jste dělali dosud, nebo změnit profesní zaměření? V druhém případě se můžete vydat po cestě, která je dobře vybudovaná, ale málo známá.

Před 2 týdny 25:45

Víte, kdo nejvíc potřebuje zpomalenou jógu? Zrychlení lidé, odpovídá cvičitelka Miroslava Hadáčková

Miroslava Hadáčková se už roky věnuje józe. V Českých Budějovicích vede studio Na Zátiší a do tichého, klidného světa jógy zve i své cvičence. Jenže mnozí sportovci řeknou: Tohle pro mě není, já potřebuju energický pohyb, ne nějaké „válení se po podlaze“ a „pozdravy slunci“. Co na to jogínka?