Dokument
18. září 2022

Poslechněte si podcast: Neříkej mi uprchlík. Svědectví z ostrova Lesbos – migrační laboratoře Evropy

Rozhlasový dokument přináší svědectví pracovníka Etnologického ústavu AV ČR Michala Pavláska z ostrova Lesbos. Místo představuje bránu migrantů do Evropy, její symbolické předsálí, kde se zároveň rozhoduje, kdo bude vpuštěn dále a komu dveře do starého kontinentu zůstanou uzavřeny. Reportáž z místa na samém prahu Evropy nabourává představu o Evropě, která se dokáže opevnit proti vnějšku jako nějaká středověká pevnost.

25:40

Dokument

Vydává: Český rozhlas

Interpretace, výklad a syntéza dění, událostí a jevů našeho života.

Web

Před čtyřmi dny 26:28

Když je žena z ulice špinavá, nepomůže jí nikdo, tvrdí v dokumentu Zapomenuté ženy jedna z nich

Násilí, mateřství, sexuální obtěžování nebo složitější hygiena. To jsou problémy, které mají ženy bez domova. Podobné obvykle muži bez vlastní střechy nad hlavou nemají. Dokument Anny Müllerové přináší svědectví hned několika žen a poodhaluje opomíjený genderový aspekt života na ulici.

Před 2 týdny 25:49

Až 40 procent seniorů se stalo oběťmi domácího násilí. Unikátní dokument přináší jejich svědectví

Často se vše odehraje v tichosti, proto se o domácím násilí na seniorech příliš neví a viníci zůstanou bez trestu. Dokument Evy Lammelové Za zavřenými dveřmi přináší unikátní svědectví seniorek a seniorů, kteří se nebáli o násilí ze strany nejbližších veřejně promluvit. Unikátní dokument upozorňuje na rozšířený, ale jinak velmi opomíjený problém.

Před 3 týdny 27:32

„Že půjdu na potrat jsem věděla hned.“ Příběhy žen, které podstoupily umělé přerušení těhotenství

Každý rok se pro umělé přerušení těhotenství rozhodnou desetitisíce žen. Pro některé je to krátká epizoda, pro jiné událost, která změní celý jejich život. Poslechněte si zpověď těch, které se rozhodly „nechat si to vzít“. Dokument Martiny Malinové o křehké životní situaci a rychlém rozhodování o životě, těle a budoucnosti.

14. leden 2024 25:01

Hádky a urážky. Dokument OK, boomer hledá cestu, jak smířit mladou a starou generaci

Souboj generačních stereotypů, který se odehrává už několik let na sociálních sítích a v médiích, nepolevuje. Poválečná generace, takzvaní baby boomers, schytává od mladších kritiku kvůli podpoře fosilních paliv, destrukci ekonomiky, necitlivosti vůči menšinám a vysloužili si nálepku „boomeři“. Naproti tomu generace Y a Z, tedy současní dvacátníci a třicátníci, dostali nálepku „sněhové vločky“, protože se pyšní vlastní jedinečností, ale neustojí první horkou debatu.

7. leden 2024 23:55

Bezmoc, frustrace, hněv. Poslechněte si dokument o tom, jak mladí prožívají obavy z klimatické změny

Environmentální žal či klimatická úzkost. Stav, se kterým se potýká většina příslušnic a příslušníků generace Z, tedy zhruba dnešních dvacátnic a dvacátníků. Z čeho přesně jejich úzkosti přicházejí? A jak se s nimi současné studentky a studenti vypořádávají? Pomohly by rychlejší akce proti zvyšování globální teploty? Pocity mladých lidí a jejich obavy o budoucnost planety přibližuje dokument Jany Borškové.

31. prosinec 2023 24:14

Jít dál. Dokument o tom, proč je důležité překonat stud z chudoby a říci si o pomoc

Prudké zdražování zejména energií a dalších položek dostává do finanční tísně nové domácnosti. Osob ohrožených chudobou přibývá. Jak se s novou situací vypořádají lidé, kteří dosud svůj rozpočet nemuseli tolik hlídat a s penězi zatím vycházeli? Rozhlasový dokument Evy Lammelové je o tom, jak moc chudoba stigmatizuje a jak se takového studu zbavit.

17. prosinec 2023 27:18

„Věřila jsem, že to zvládne.“ Dokument o tom, jak zdravé vztahy pomáhají léčbě drogových závislostí

Kim a Eliška spolu žijí v harmonickém vztahu. Nebylo tomu tak vždycky. To proto, že po dobu několika let byla Kim v aktivní závislosti na pervitinu i jiných látkách. A část tohoto období s ní drogy užívala i její partnerka Eliška. Ta však v jednu chvíli, sama od sebe, s užíváním pervitinu přestala. A pak jen pozorovala, jak se závislostí bojuje její žena.

3. prosinec 2023 24:25

Bydlení došlo. Dokument o boji s nedostupným ubytováním pro sociálně slabé

Petr a Jindřich žijí na ubytovně v pražské Michli, vlastní domov ztratili. Dočasné bydlení ale musí opustit, protože zařízení v Michli zřizovatel na léto zavírá. Vystěhovat se musí všichni tamní obyvatelé. Autorka dokumentu Ivona Remundová po dobu jednoho měsíce sledovala snahu sociálních pracovníků sehnat oběma pánům novou střechu nad hlavou. Volná místa na ubytovnách či azylových domech ale chybějí. Petrovi a Jindřichovi hrozí, že skončí na ulici.

12. listopad 2023 25:31

„Omámili příslušníka SNB a podřízli. To je zločin.“ Poslechněte si názory studentů na bratry Mašíny

Hrdinové, nebo vrazi? Málo co rozděluje českou společnost jako odbojová činnost skupiny bratří Mašínů. Při svém útěku na Západ za sebou nechali sedm mrtvých. Kauzu Mašínů sleduje i mladá generace, pro kterou jsou události z 50. let minulého století pradávná historie. Na druhou stranu si na jejich základě vytváří názor na minulost, na život v totalitním systému a třeba na to, jestli a jak bránit svobodu se zbraní v ruce.

5. listopad 2023 25:32

Anna se narodila jako Lukáš

Druhý díl dokumentu vypráví příběh Anny, fotografky žijící v Plzni. Svého muže potkala, když dělala za pokladnou v supermarketu. Nevadilo mu, že se Anna narodila jako Lukáš.