Doktorská rada
31. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Rychle nabytá kila na dovolené můžou působit nepříjemné problémy

Pokud patříte k těm, kteří si rádi pochutnávají na dobrém jídle a chystáte se na dovolenou „all inclusive“, měli byste být obezřetní. Rychle nabraná kila se špatně sundávají.

03:05

Doktorská rada

Vydává: Český rozhlas

Užitečné rady, které se týkají vašeho zdraví, nabízí každou středu MUDr. Irena Kudrnovská. Pořad připravuje Markéta Vejvodová.

Web

Před 3 týdny 02:53

Zánět slepého střeva se nesnažte utlumit studenými obklady. Při bolestech okamžitě vyhledejte lékaře

Během dovolené si každý přeje zůstat zdravý. Pokud se objeví potíže, většinou těžko řešíme návštěvu lékaře – ať už proto, že jsme někde na samotě nebo v zahraničí. Často pak sáhneme po amatérském řešení podle babských rad. U bolesti břicha bychom ale rozhodně neměli nic riskovat.

7. srpen 2024 02:58

Při změně časového pásma si dejte prostor na aklimatizaci. Dopřejte si volnější režim a relaxujte

Léto je období cestování, často i do velkých dálek za exotickou dovolenou. Po příjezdu vás ale čeká nové časové pásmo. A to může být pro někoho velmi nepříjemná změna. Na reakce organismu bychom se proto měli připravit už před odjezdem.

24. červenec 2024 02:57

Při otravě houbami jde o čas. Život může zachránit i jídlo, které sníte před otrávenou smaženicí

Letní období je hlavní houbařskou sezonou. Především pro houbaře – dovolenkáře ale platí zásadní pravidlo: „Jíme to, co známe a to co máme prověřené“. V přípravě otravy hub jde doslova o čas. O životě může rozhodnout i to, co jste snědli ještě před otráveným pokrmem.

17. červenec 2024 02:56

V létě se některým pokrmům raději zcela vyhněte

Nemoce mohou být sezonní. Jedním z typicky letních zdravotních problémů jsou střevní a zažívací potíže. V létě je rozhodně na místě pozměnit jídelníček, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. Zásada zní – vyhnout se majonézám a jíst jen to, co projde ohněm a varem.

10. červenec 2024 02:57

Angíny jsou nejčastější nemocí léta. Většinou si ale toto onemocnění způsobíme sami

Mnoho lidí si myslí, že angíny jsou nemocí zimních měsíců podobně jako chřipky. Z omylu vás možná vyvede informace, že nejvíce onemocnění angín je v Africe, kde jsou vysoké teploty. Prevence je naštěstí velmi účinná a záleží především na nás, jestli se tomuto onemocnění svým chováním vyhneme. Na zmrzlinové hody a chlazené nápoje s ledem raději zapomeňte. Pro dlouhodobější pocit ochlazení si raději udělejte teplý čaj a zavodněte dostatečně organismus.

3. červenec 2024 03:08

Při grilování se vyhněte připálenému masu. Je silně karcinogenní

Léto je čas ohníčků, grilování, opékání buřtů. Jakkoliv jsou tyto radovánky v našich představách spojené především s dobrým jídlem, pitím a zábavou, přináší i četná nebezpečí pro naše zdraví. Je totiž důležité, jak, co a na čem grilujeme, případně co opékám. Ze všeho nejdůležitější je čerstvost masa.

26. červen 2024 02:57

Při dlouhé jízdě autem můžete ovlivnit svou kondici tím, co jíte

Konec června je dobou příprav na prázdniny i delší cestu na dovolenou. Kromě balení byste ale zavčas měli plánovat také cestování. Obzvláště pokud vyjíždíte vozem a čeká vás za volantem dlouhá cesta k moři. Myslete včas především na dobrou kondici a svěžest řidiče. Vše začíná tím, že se na cestu dobře připravíte a rozvrhnete si pravidelné zastávky. Přibalte na cestu lehká jídla, ovoce i dostatek tekutin.

19. červen 2024 03:14

Řídnutí kostí je důsledkem především nevhodného životního stylu a pohodlnosti

Osteoporóza je metabolické kostní onemocnění, které je způsobeno řídnutím kostní tkáně jako důsledek ubývání vápníku. Osteoporóza postihuje převážně starší ženy ve věku nad 65 let, ale bohužel se v současnosti velmi výrazně rozšiřuje napříč celou populací kvůli celkové změně životního stylu.

12. červen 2024 03:09

Antibiotická rezistence je vážný problém, který si pacienti často způsobují sami

V současnosti jsou běžně používány nejrůznější druhy antibiotik s různým zaměřením. Zároveň je ale také stále více lidí, kterým antibiotika nezabírají tak rychle a přibývají tzv. antibiotické rezistence. Bakterie, které dříve antibiotika rychle likvidovala, jsou vůči nim stále odolnější.