Doktorská rada
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Při grilování se vyhněte připálenému masu. Je silně karcinogenní

Léto je čas ohníčků, grilování, opékání buřtů. Jakkoliv jsou tyto radovánky v našich představách spojené především s dobrým jídlem, pitím a zábavou, přináší i četná nebezpečí pro naše zdraví. Je totiž důležité, jak, co a na čem grilujeme, případně co opékám. Ze všeho nejdůležitější je čerstvost masa.

03:08

Doktorská rada

Vydává: Český rozhlas

Užitečné rady, které se týkají vašeho zdraví, nabízí každou středu MUDr. Irena Kudrnovská. Pořad připravuje Markéta Vejvodová.

Web

Před týdnem 02:57

Při dlouhé jízdě autem můžete ovlivnit svou kondici tím, co jíte

Konec června je dobou příprav na prázdniny i delší cestu na dovolenou. Kromě balení byste ale zavčas měli plánovat také cestování. Obzvláště pokud vyjíždíte vozem a čeká vás za volantem dlouhá cesta k moři. Myslete včas především na dobrou kondici a svěžest řidiče. Vše začíná tím, že se na cestu dobře připravíte a rozvrhnete si pravidelné zastávky. Přibalte na cestu lehká jídla, ovoce i dostatek tekutin.

Před 2 týdny 03:14

Řídnutí kostí je důsledkem především nevhodného životního stylu a pohodlnosti

Osteoporóza je metabolické kostní onemocnění, které je způsobeno řídnutím kostní tkáně jako důsledek ubývání vápníku. Osteoporóza postihuje převážně starší ženy ve věku nad 65 let, ale bohužel se v současnosti velmi výrazně rozšiřuje napříč celou populací kvůli celkové změně životního stylu.

Před 3 týdny 03:09

Antibiotická rezistence je vážný problém, který si pacienti často způsobují sami

V současnosti jsou běžně používány nejrůznější druhy antibiotik s různým zaměřením. Zároveň je ale také stále více lidí, kterým antibiotika nezabírají tak rychle a přibývají tzv. antibiotické rezistence. Bakterie, které dříve antibiotika rychle likvidovala, jsou vůči nim stále odolnější.

5. červen 2024 03:03

Problém šumění v uších by nejprve měl vyšetřit praktický lékař

Tak zvaný „tinnitus“ neboli laicky řečeno „šumění v uších“ může být zdravotní problém, který sice z počátku můžeme bagatelizovat, pokud je ale intenzivní nebo trvá již velmi dlouho, jedná se o velmi nepříjemné zdravotní potíže. Stále slyšíme pískání nebo šumění, které může eskalovat až do pocitu hučení v hlavě.

29. květen 2024 03:03

Způsob krvácení řezné rány napoví, o jak vážné poranění se jedná

Na žilní i tepenné krvácení je nutné co nejdříve přiložit tlakový obvaz a co nejdříve spěchat na chirurgii. Pokud se při poranění přeřízne šlacha, jde doslova o minuty. K lékaři je nutné zajít i v případě, pokud máte hlubokou ránu do svalu a krvácení sami zastavíte. Rána bez šití nemusí dobře srůst.

22. květen 2024 03:11

Po odběru krve by dárci měli myslet na doplnění železa i odpočinkový režim

Krev je ve zdravotnicích zařízeních velmi potřeba a darováním krve můžeme zachránit někomu život. Darovat krev ale mohou pouze zcela zdraví jedinci. Především ti, kteří neprodělali žloutenku, infekční mononukleózu, nejsou anemičtí a netrpí nějakou alergií. Dárci krve by také neměli pravidelně užívat léky a měli by se udržovat v dobré fyzické kondici.

15. květen 2024 03:01

Příznaky lymské boreliózy se mohou projevit nestandardně

Většina lidí je již očkována proti klíšťové encefalitidě. Z hlediska přenosu infekce klíštětem je mnohem nebezpečnější lymská borelióza, proti které zatím žádné očkování není. Díky teplému a suchému počasí je letos opět vysoký výskyt klíšťat a s tím i spojené nebezpečí infekce. Největší důraz bychom proto měli klást na prevenci. A to je důkladný oděv chránící celé tělo a včasná kontrola po návratu z přírody.

8. květen 2024 02:59

Klíšťový zánět mozku může být fatální. Očkování nepodceňujte

Letos byla krátká zima, navíc nás pravděpodobně čeká suché teplé léto. To vše jsou důvody, proč můžeme v přírodě očekávat problémy s přemnoženými klíšťaty, která přenáší dvě závažná a nebezpečná onemocnění – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Ačkoliv se nebezpečí z jejich nákazy zdá být ještě daleko, právě nyní je již nejvyšší čas zocelit imunitu očkováním.

24. duben 2024 02:55

Kožní zánětlivé onemocnění může být důsledkem streptokokové infekce

Streptokokové infekce většinou způsobují bolesti v krku. Vedle streptokokových angín ale mohou horečky provázet i streptokokové infekce, které postihují kůži. Kožní problémy jsou totiž v tomto případě pouze důsledkem onemocnění celého organismu.