- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Dobré koláče z Kuchařky „Lady“ od Anastazie Seidlové
Už v dobách našich babiček nechyběla v kuchyních kuchařská kniha. Nevycházelo jich tolik jako dnes, ale už tehdy některé obsahovaly víc než jen recepty. To dokládá výběr Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. Recept ale chybět nebude, a to na dobré koláče.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččin fazolový hrnec
Už na Vás dýchlo kouzlo Vánoc? K povídání o předvánoční době před 100 a více lety Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na fazolový hrnec.
Bandorové knedle plněné tvarohem na svatého Ondřeje
Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou připomenou svatoondřejské zvyky včetně věštění. Věštit se bude z bramborových knedlů plněných tvarohem.
Kroupovka s čočkou z Pojizeří
V receptech našich babiček se setkáváme i s recepty, které se ve venkovských staveních zapisovaly do notýsků. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept z Pojizeří kroupovku s čočkou.
Polévka tlučená podle Rettigové
Měšťanská kuchyně byla bohatší, bylo v ní více masa i dalších surovin, což se projevilo i v polévkách. Jako příklad vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření polévku tlučenou podle Rettigové.
Staročeská pivní polévka
V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.
Kateřinské šátečky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou svátek svaté Kateřiny, u jehož příležitosti se konaly kateřinské zábavy.
Vejce na slanině na přástky
Používáte při přípravě vajec na slanině smetanu? Nejen recept, ale také povídání o přástkách mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Cecilkové důlkové koláče
Pomalu se blíží předvánoční postní období, před kterým se lidé v dobách našich babiček ještě snažili užít si zábavy a dobrého jídla. Na počest svaté Cecílie, patronky muzikantů, se konaly i tancovačky.
Povidlovník na doděrku
Mezi listopadové práce v dobách našich babiček patřil nejen lov a hon či rybaření, ale také draní peří. Dračky a co se na nich podávalo, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné
Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.