• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
10. říjen 2023

Poslechněte si podcast: Dobré koláče z Kuchařky „Lady“ od Anastazie Seidlové

Už v dobách našich babiček nechyběla v kuchyních kuchařská kniha. Nevycházelo jich tolik jako dnes, ale už tehdy některé obsahovaly víc než jen recepty. To dokládá výběr Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. Recept ale chybět nebude, a to na dobré koláče.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:39

Babiččin fazolový hrnec

Už na Vás dýchlo kouzlo Vánoc? K povídání o předvánoční době před 100 a více lety Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na fazolový hrnec.

Před třemi dny 02:31

Bandorové knedle plněné tvarohem na svatého Ondřeje

Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou připomenou svatoondřejské zvyky včetně věštění. Věštit se bude z bramborových knedlů plněných tvarohem.

Před čtyřmi dny 02:17

Kroupovka s čočkou z Pojizeří

V receptech našich babiček se setkáváme i s recepty, které se ve venkovských staveních zapisovaly do notýsků. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept z Pojizeří kroupovku s čočkou.

Před pěti dny 02:36

Polévka tlučená podle Rettigové

Měšťanská kuchyně byla bohatší, bylo v ní více masa i dalších surovin, což se projevilo i v polévkách. Jako příklad vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření polévku tlučenou podle Rettigové.

Před šesti dny 02:29

Staročeská pivní polévka

V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.

Před týdnem 02:46

Kateřinské šátečky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou svátek svaté Kateřiny, u jehož příležitosti se konaly kateřinské zábavy.

Před týdnem 02:56

Vejce na slanině na přástky

Používáte při přípravě vajec na slanině smetanu? Nejen recept, ale také povídání o přástkách mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:54

Cecilkové důlkové koláče

Pomalu se blíží předvánoční postní období, před kterým se lidé v dobách našich babiček ještě snažili užít si zábavy a dobrého jídla. Na počest svaté Cecílie, patronky muzikantů, se konaly i tancovačky.

Před týdnem 03:00

Povidlovník na doděrku

Mezi listopadové práce v dobách našich babiček patřil nejen lov a hon či rybaření, ale také draní peří. Dračky a co se na nich podávalo, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:24

Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné

Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.