V klidu
4. únor 2021

Poslechněte si podcast: Do výběru povolání mladým lidem bohužel často mluví rodiče. Když jim mladí uvěří, bývají rozčarovaní

„Pokud nás práce naplňuje a netrávíme v ní příliš času, jde o dobrou volbu. Nesmíme mít o svém zaměstnání nerealistické představy, třeba že budeme po cestě do práce skákat radostí,“ říká psycholog Dalibor Špok o výběru povolání.

22:41

V klidu

Vydává: Český rozhlas

Zůstat v klidu v době covidové, kdo by to nechtěl. V sérii rozhovorů s psychologem Daliborem Špokem řešíme každodenní věci, které nás znejišťují, rozčilují nebo si s nimi nevíme rady. Probíráme mezilidské vztahy, práci i to, že toho všeho už máme tak nějak plné zuby.

Web

18. únor 2021 23:15

Čeká vás maturita, přijímačky, zkouška? Začněte se učit teď a připravte si i univerzální odpovědi

Samostudium je v současné covidové době pro školáky i studenty klíčové. Spousta lidí ale podle psychologa Dalibora Špoka neví, jak ho dělat správně. „Když chcete něco efektivně nastudovat, musíte projít všemi třemi fázemi – pochopením, úpravou textu a zapamatováním,“ vysvětluje v sérii V klidu.

21. leden 2021 19:43

Co studovat? Zkoušejte. Na to, abyste si našli partnera, vám taky nestačí dvě rande, říká psycholog

Co je pro mě ten pravý studijní obor a co je ta pravá práce? „Základní chyba je, když si chceme obě tyto otázky zodpovědět najednou,“ říká v novém díle série V klidu psycholog Dalibor Špok. „Otázka, co se školou, kterou zvažuju studovat, budu moct jednou dělat, je komplikovaná a zbytečně nás blokuje. Podsouvá nám teorii, že škola je jen přípravou na povolání. Tak to dneska už vůbec není,“ dodává.

7. leden 2021 19:32

Co kdybyste vyhráli miliony nebo museli strávit zbytek života v Kongu? Nejistota třídí naše hodnoty

Letošní rok nám přerovná osobní žebříčky. Možná přehodnotíme svoje vztahy, zlepšíme ekologické myšlení nebo se odstěhujeme. Jak poznat, které věci a které hodnoty jsou pro nás opravdu důležité?

30. prosinec 2020 23:21

Bydlení, práce, studium i ekologické myšlení. Všechno se v roce 2021 obrovsky změní, říká psycholog

„Během dvou měsíců se v přístupu a ve využívání online technologií stala změna, která by podle odhadů firem v normálním režimu trvala dva roky,“ rekapituluje uplynulý rok psycholog Dalibor Špok. Změny budou podle něho pokračovat, v mnoha oblastech přijdou další.

10. prosinec 2020 20:51

Zbavte se balastu. Je čas omezit setkání, o která nestojíte, a nekoupit dárky, o které nestojí jiní

„Díky současným omezením můžou být letošní vánoční svátky pro hodně z nás mnohem snazší. Půjde je strávit příjemněji, a budeme-li si to přát, může jít o dobrý start pro zbavování se zbytečných zvyků a zbytečných tradic, které dodržujeme, a přitom s Vánocemi vůbec nesouvisí,“ nastiňuje psycholog Dalibor Špok, jaké nás čekají svátky.

3. prosinec 2020 19:40

Přejídání je jedna z nejsnazších cest, jak si udělat dobře. Pozor taky na sítě, kafe a ponocování

Přejídání, sociální sítě, kafe a čaj nebo přehození denního a nočního režimu. To jsou podle Dalibora Špoka zlozvyky, které jsou na vzestupu v dobách, kdy většinu času trávíme doma, bez živých sociálních kontaktů. „Zlozvyk je příliš jednoduché řešení nějakého diskomfortu. Každý máme hranici jinde a jinou, platí ale, že jakýkoli zlozvyk zužuje naše vědomí,“ vysvětluje psycholog.

26. listopad 2020 20:04

Pokud se dvakrát týdně opijete, jste pod vlivem alkoholu vlastně nonstop, říká psycholog

„Máme teď míň možností, jak se potěšit, a alkohol je snadnou a dostupnou volbou,“ říká psycholog Dalibor Špok. Alkohol nám podle něj může být dobrým průvodcem, pokud ho dokážeme konzumovat v dostatečně malém množství. „Dá se ho stejně jako všech psychoaktivních látek využívat, ale i zneužívat,“ říká.

19. listopad 2020 19:27

Štvou vás všichni doma? Rodiče, spolubydlící, partner? Možná je čas od nich odejít, říká psycholog

„Kapacity našeho mozku neuvěřitelně vyčerpává neustálé rozhodování a sebekontrola. Pokud tohle rozhodování nahradíme rutinou, šetříme kapacity mozku,“ vysvětluje psycholog Dalibor Špok, proč k nám ze všech stran doléhají odborná doporučení mít při home officu nebo domácím vzdělávání režim a plán.

12. listopad 2020 19:46

Důvěra je komplikovaná konstrukce. Zacházet bychom s ní měli přiměřeně, příliš mnoho důvěry škodí

„Když máme dostatek kvalitních sociálních vazeb a odpovědnosti, jedna zrada důvěry pro nás nemusí být zásadní. Ale pokud celý život stavíme na dvou třech vztazích nebo rolích, může se jedno zklamání rovnat velké existenční krizi,“ říká psycholog Dalibor Špok.