Live rozhovory
Epizoda 1905. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Dirigent Jakub Hrůša provede s Vídeňskými filharmoniky Káťu Kabanovou

Netrpělivě očekávaná premiéra opery Leoše Janáčka proběhne 7. srpna. Na Salcburském festivalu, který je spojen s největšími dirigentskými legendami jako Toscanini nebo Karajan, vystoupí Jakub Hrůša poprvé.
Debutové působení českého dirigenta Jakuba Hrůši na Salcburském festivalu se nese ve znamení spolupráce předních světových uměleckých osobností a těles: režie se ujal světoznámý Barrie Kosky, hrát budou Vídeňští filharmonikové. Spolu se sopranistkou Corrine Winters, která ztvární titulní roli Káti, se představí Evelyn Herlitzius jako Kabanicha, David Butt Philip jako Boris, Jaroslav Březina jako Tichon, Benjamin Hulett jako Kudrjáš, Jarmila Balážová v roli Varvary a Jens Larsen jako Dikoj.

09:48

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 406Před třemi dny 08:26

Ambasador projektu Smetanománie Jan Simon přibližuje program přehlídky klavírních děl Bedřicha Smetany

Projekt „Smetanománie“, který proběhne v rámci 44. ročníku festivalu Smetanovské dny, představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České repu

Epizoda 405Před týdnem 10:26

Klavírista Jan Simon přibližuje projekt Smetanománie, součást 44. ročníku festivalu Smetanovské dny

Projekt „Smetanománie“ představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České republiky.

Epizoda 40429. únor 2024 08:55

Ředitelka festivalu Smetanovské dny 2024 Lenka Kavalová zve na letošní ročník přehlídky

Letošní ročník plzeňského mezioborového festivalu Smetanovské dny bude velkou oslavou Roku české hudby i významného výročí Smetanova narození. Účast přislíbili nejen přední zahraniční umělci, ale též pianisté Ivo Kahánek, Jan Jiraský, Igor Ardašev, kytarista Štěpán Rak a další. Zazpívá šestičlenné vokální těleso Skety a Kühnův dětský sbor, svých 100 let oslaví koncertem České noneto – nejstarší kontinuálně působící těleso na světě. Zahajovací i závěrečný koncert zahraje Plzeňská filharmonie.

Epizoda 40322. únor 2024 07:13

Režisérka Anna Klimešová zve na nové představení Činohry Národního divadle s názvem Ještě chvilku

Ve čtvrtek 22. února a pátek 23. února od 19 hodin bude mít ve Stavovském divadle světové premiéry nová hra Ještě chvilku. Autorkou tohoto rodinného titulu, určeného zejména (ale nejen) prarodičům a jejich vnoučatům, je Maria Wojtyszko, která hru napsala na objednávku Činohry Národního divadla.

Epizoda 4025. únor 2024 07:23

Manažer Tanečního centra Praha - konzervatoře Antonín Schneider zve na představení 18. a 23. února 2024

Moz-Art, 18.2.2024, 19:00, Divadlo na Vinohradech. Dokonalá kombinace hudby, baletu a jemného humoru, to je nové představení Moz-Art. Jedná se o večer složený z jednoaktových inscenací, v jehož rámci se představí dva významní maďarští choreografové Attila Egerházi a Loránd Zachár a vedle nich mladý úspěšný český choreograf Šimon Kubáň.
Vítej na světě II, 23.2.2024, 19:00, Nová scéna Národního divadla. Velká repríza celovečerního rodinného titulu tanečního divadla v interpretaci souboru Baby Balet Praha, mladších studentů konzervatoře Taneční centrum Praha, tentokrát na Nové scéně Národního divadla.

Autorský tým zkušených tvůrců dětských choreografií mapuje pět životních etap: narození, dětství, školní léta, pubertu a dospělost.

Dramaturgie využila mimořádně chytré a poetické texty 24 písní Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, které představují mikro-scénáře pro jednotlivé choreografie. 

Epizoda 40110. leden 2024 07:33

Vedoucí hudebního archivu, dramaturgyně Cyklu soudobé hudby S orchestru PKF - Prague Philharmonia Hana Dohnálková zve na nejbližší koncerty orchestru

PKF — Prague Philharmonia zahraje v neděli Cherubiniho Requiem c moll, které zaznělo i na Beethovenově pohřbu.
Hudba klasicismu a českých autorů má v repertoáru PKF — Prague Philharmonia zvláštní místo. Na pátém abonentním koncertě orchestrální řady v této sezóně, který proběhne v Dvořákově síni Rudolfina tuto neděli 14. ledna od 19.30, se tato dvě repertoárová zaměření protnou v Symfonii B dur českého klasicistního skladatele Václava Pichla - světoběžníka, který působil v Itálii i ve Vídni a jehož odkaz obsahuje téměř stovku symfonií.

Epizoda 40013. prosinec 2023 05:38

Dirigent Robert Kružík zve na koncert Christmas in Hollywood 15.12.2023

Unikátní symfonická show Christmas in Hollywood s více než 150 profesionálními umělci na pódiu přinese před Vánoci do Kongresového centra v Praze spojení světa filmu, hudby a vánočního kouzla. V podání velkého symfonického orchestru a pěveckého sboru zazní nejkrásnější melodie z filmů Sám doma, Frozen, Vánoční koleda, Grinch, Láska nebeská, Polární expres a mnoha dalších.

Epizoda 3997. prosinec 2023 08:03

Režisér Lukáš Trpišovský představuje nové nastudování Shakespearova Hamleta v Národním divadle v Praze

Na jeviště Národního divadla se po téměř pětadvaceti letech vrací Hamlet, nesmrtelná Shakespearova tragédie o nespravedlnosti světa, tíze velikosti úkolu a malosti člověka. Premiéry nového nastudování uvidí diváci ve Zlaté kapličce 7. a 8. prosince.
Dosud poslední nastudování Shakespearovy tragédie v Národním divadle mělo svou premiéru v prosinci 1999 v režii Ivo Krobota s Vladimírem Javorským v hlavní roli, nyní se režie ujímá duo SKUTR a titulní úloha byla svěřena Pavlu Neškudlovi.

Epizoda 3974. prosinec 2023 07:22

Lenka Dandová a Lukáš Cach zvou na koncert Christmas in Hollywood 15.12.2023 v Kongresovém centru Praha

Orchestr Prague Pop Symphonics chystá koncert filmové hudby Christmas in Hollywood. Představí nejznámější melodie z filmů, které máme neodmyslitelně spojené s Vánocemi. Návštěvníci koncertu tak budou moci vstoupit do světa nekonečného třpytu díky jedinečné symfonické show a nadělit si nezapomenutelný zážitek, který je přenese do Vánoc jako z Hollywoodu.
Unikátní symfonická show Christmas in Hollywood s více než 150 profesionálními umělci na pódiu přinese před Vánoci do Kongresového centra v Praze spojení světa filmu, hudby a vánočního kouzla. V podání velkého symfonického orchestru a pěveckého sboru zazní nejkrásnější melodie z filmů Sám doma, Frozen, Vánoční koleda, Grinch, Láska nebeská, Polární expres a mnoha dalších.

Epizoda 3981. prosinec 2023 07:35

Muzikoložka a předsedkyně Společnosti Zdeňka Fibicha Věra Šustíková přibližuje koncertní provedení Fibichova melodramu Smrt Hippodamie 3.12.2023 v Koncertním sále Pražské konzervatoře

Koncertní úprava 3. dílu melodramatické trilogie Hippodamie Zdeňka Fibicha zazní v Koncertním sále Pražské konzervatoře v neděli 3. prosince, a to poprvé v kritické revizi podle urtextu. Editorkou a režisérkou je Věra Šustíková, na dramaturgii se spolu s ní podílel dirigent Jiří Petrdlík, který také bude řídit celé provedení. Na nastudování se podíleli členové Severočeské filharmonie Teplice a studenti Pražské konzervatoře, hlavní role ztvárnili Dita Hořínková, Petr Stach, Filip Sychra, Jaroslav Slánský, Zbigniew Kalina, Ondřej Novák, Viktor Dvořák, Tereza Engelová a Ivan Krob.