FinTech Roadmap
21. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Developer Experience nejen ve FinTech s CEO DX Heroes Prokopem Simkem

Světy financí i technologií, ze kterých se spojil FinTech, jsou plné zkratek a zajímavých výrazů. Jedním z nich, tentokrát ze světa technologií, je DX - Developer Experience. Nevíte, o co se jedná? To v této epizodě vysvětluje CEO DX Heroes Prokop Simek.

Kromě vysvětlení tohoto pojmu jsme se s Prokopem bavili také o tom, jak konkrétně mohou pomoci firmám zlepšit DX jejich produktů a proč je to důležité. Řeč přišla i na porovnání spolupráce s bankami a FinTechy a zmínili jsme také, kam se ubírá budoucnost finančních služeb.

15:18

FinTech Roadmap

Vydává: Asociace pro komunikační nástroje a internet věcí

V našich podcastech budeme rozebírat témata z oblasti finančních technologií se zajímavými hosty. Těšit se můžete například na blockchain, crowdfunding, open banking, asset management, insurtech, regtech, payments a další.

Více informací o naší činnosti se můžete dovědět na stránkách www.ctit.cz

Web

28. prosinec 2023 36:55

Výzvy při vývoji FinTech aplikací s Vratislavem Kalendou, CEO Applifting

FinTechové aplikace jsou katalyzátorem, který spojuje nejmodernější technologie, pohodlná uživatelská rozhraní a inovativní finanční služby. Jejich tvorba je však poměrně komplexní a přináší mnohé výzvy. Jaké výzvy to konkrétně jsou a jak je překonat? Nejen o tom jsme se bavili v aktuálně epizodě našeho podcastu s Vratislavem Kalendou, CEO společnosti Applifting, která se vývoji FinTech a dalších aplikací věnuje již přes 10 let.

Velmi zajímavá byla například debata o tom, jak probíhal vývoj Bankovní identity a jejím využití pro FinTechy. Dále jsme rozebrali také téma, kterým se Applifting dlouhodobě zabývá, a to je využití AI ve vývoji aplikací. Mluvili jsme jednak o využití AI při samotném psaní kódu, ale také i o integraci AI přímo do výsledné aplikace.

11. září 2023 24:38

Crowd-owning s Danielem Rajnochem, CEO Invest Bay

Dalším ze zajímavých hostů našeho podcastu je Daniel Rajnoch, který založil a aktuálně rozvíjí fintechový startup Invest Bay. Tento startup se zabývá crowd-owningem, který je podobný crowdfundingu, ale více propojuje investory s vlastnictvím dané věci - v případě Invest Bay nemovitosti. Detailněji crowdowning Dan vysvětluje v samotném podcastu.

Jednou ze zajímavostí, o kterých jsme se bavili, je využívání tokenů zapsaných na blockchainu k reprezentaci vlastnického podílu. Dan vysvětluje zajímavé záměry, jako je tvorba sekundárního trhu s těmito tokeny nebo třeba koncept investor votingu. Řeč byla ale také například o spolupráci s partnery jako Mastercard, FinTech Hub CEE a o dalších zajímavých tématech.

18. srpen 2023 25:41

Využití AI nejen v kontaktních centrech s Jiřím Havlíčkem, CTO Daktela

Po letní přestávce vítáme v našem podcastu FinTech Roadmap dalšího zajímavého hosta, kterým je tentokrát Jiří Havlíček, CTO společnosti Daktela. S Jiřím jsme se bavili hlavně o využití AI v kontaktních centrech.

Daktela jako jedna z prvních v oboru integrovala do svých produktů ChatGPT. Jak integrace probíhala? To bylo jedno z témat, o kterých jsme se bavili. Řeč byla také o tom, jak konkrétně tato integrace a další produkty Daktely mohou pomoci kontaktním centrům ale i společnostem ze světa financí. 

Nahlédli jsme také do budoucnosti a Jiří prozradil, jaký je jeho názor na to, zda a případně do jaké míry nás v pracovním životě nahradí AI. Více už se ale dozvíte v samotné epizodě.

22. únor 2023 15:18

Výplata v Bitcoinu díky Coinwage s Dominikem Bránkou

Po světě se objevuje stále více novinek o tom, že si významní politici či sportovci nechávají zasílat celou výplatu nebo její část v bitcoinech. To již však není výsadou pouze populárních osobností, ale stejně tak můžete díky Coinwage dostávat část výplaty v bitcoinech i vy. Pokud jste zaměstnavatel, můžete pak tento mechanismus nabídnout svým zaměstnancům jako pracovní benefit.

Kromě toho jak administrativně a technicky Coinwage tento proces řeší, jsme se bavili také o kartách, díky kterým lze bitcoin darovat. Probrali jsme také další plány Coinwage do budoucna včetně možnosti podpory Etherea. Dominik nakonec prozdradil i to, co ve světě kryptoměn aktuálně sleduje.

7. únor 2023 15:16

Snadné investování do nemovitostí s Petrem Maslíkem z Investown

Rádi byste si do svého investičního portfolia přidali nějakou nemovitost, ale schází vám kapitál na to, abyste si ji mohli koupit celou? S tím vám může pomoci Investown, jehož COO Petra Maslíka jsme zpovídali v této epizodě našeho podcastu.

S Petrem jsme se bavili o tom, jak investování do nemovitostí prostřednictvím crowdfundingu funguje a také jak si na tom stojí z hlediska faktorů investičního trojuhelníku - výnosy, rizika, likvidita. Doplnili jsme také spoustu dalších zajímavých informací, jako je průběh investice SeedStarteru České spořitelny do Investown a další plány pro rozvoj do budoucna.

23. leden 2023 25:34

Low-code a no-code řešení v BFSI sektoru s CTO MoroSystems Radkem Teichmannem

Vývoj informačních systémů s FinTech nerozlučně souvisí. Proto jsme si do našeho podcastu pozvali Radka Teichmanna, který je CTO MoroSystems - technologicko-konzultační společnosti, která pomáhá předním českým i světovým firmám digitalizovat procesy a zavádět technologické inovace. Pro své zákazníky navrhuje a vyvíjí aplikace, systémy a portály na míru, ať už se jedná o platební systémy, věrnostní programy a bankovní, finanční či monitorovací aplikace.

S Radkem jsme se bavili o využití Low-code a No-code řešení v oblasti BFSI (Banking Financial Services and Insurance). Konkrétně jsme je pak probrali z hlediska typických příkladů využití a zmínili i jejich výhody, nevýhody a implementační překážky.

17. leden 2023 25:28

Modernizace amerického soudnictví pomocí AI se zakladatelem Parrot Tomášem Ščavnickým

Americký právní systém stojí na výpovědích svědků, které podle zákona musí být přepsané do textové podoby. To doposud dělal manuálně soudní stenograf, kterému ale proces zabral i přes týden. Zásadní změnu přinesl česko-americký startup Parrot, který chce soudnictví modernizovat pomocí umělé inteligence a proces přepisu zkracuje na hodiny.

Se spoluzakladatelem a CTO Parrotu Tomášem Ščavnickým jsme si v dnešní epizodě povídali o tom, jak umělá inteligence pokročila v možnostech přepisu mluveného slova na text, kdy u soudu nahradí člověka i co jsou její stávající limity. Probrali jsme také další zajímavosti, jako plánované series-A investiční kolo této společnosti nebo výhled Tomáše do budoucnosti z hlediska vývoje AI technologií pro práci s textem.

9. leden 2023 14:37

Směrnice NIS2 a kyberbezpečnost s Oldřichem Gosmanem z Thein Security

Velkým tématem se v poslední době stává nová směrnice EU o kybernetické bezpečnosti NIS2. Co je jejím hlavním cílem a kdy vejde v platnost? Jaké další povinnosti bude znamenat nad rámec Zákona o kybernetické bezpečnosti? To a další detaily se dozvíte v této epizodě podcastu od Oldřicha Gosmana, SOC Program Managera z Thein Security.

Kromě směrnice NIS2 jsme probrali další zajímavosti, jakými je vývoj v oblasti kybernetické bezpečnosti za poslední léta v souvislosti s činnostmi Thein Security, mezi které patří například poskytování služeb v rámci vlastního Security Operations Centra (SOC).

2. leden 2023 23:23

PropTrading se zakladateli FTMO Markem Vašíčkem a Otakarem Šuffnerem

K hostům podcastu FinTech Roadmap se touto epizodou přidali i Marek Vašíček a Otakar Šuffner, kteří stojí za založením FTMO. Tato společnost v minulosti plnila titulky článků hovořících o jejím impozantním růstu ve výši tisícovek procent. Díky tomu se jim podařilo několikrát obsadit první místo prestižního žebříčku Deloitte Technology Fast 50, naposledy v roce 2022.

S Otou a Markem jsme si povídali o tom, jak funguje jejich business model a jak s FTMO začínali. Jelikož dnes svou platformu provozují v mnoha zemích po celém světě, podělili se s námi také o aktuální statistiky a zajímavosti. Probrali jsme i to, jak je možné stát se FTMO traderem a co díky tomu trader získá. Rozhovor jsme uzavřeli s vyhlídkou vývoje této platformy do budoucnosti.

20. prosinec 2022 15:40

Scoring akcií pomocí AI s Vladimírem Vaculou z Analytical Platform

Statistické modely založené na pokrokových technologiích, jako je umělá inteligence nebo strojové učení mají v dnešní době širokou škálu využití. O tom, že s nimi jde pracovat i v oblasti financí pro ohodnocování akcií jsme se bavili s Vladimírem Vaculou, který je product managerem Analytical Platform.

V podcastu jsme debatovali o tom, zda se vyplatí věřit počítačovému algoritmu namísto zkušeného investičního poradce. Probrali jsme také, jak konkrétně využít investiční strategie, které v Analytical Platform uživatelé naleznou. Povídání jsme zakončili úvahou, jak se do budoucna bude využití AI v oblasti financí vyvíjet a co můžeme očekávat.

Abychom si zachovali transparentnost, je nutné dodat, že Ondra, který je moderátorem podcastu pracuje také jako vývojář pro Analytical Platform.