Děti se ptají
18. březen 2022

Poslechněte si podcast: Děti se ptají na Ukrajinu. Poslechněte si speciální podcast Dismanova souboru Českého rozhlasu

Válku na Ukrajině pozorují skrze média a sociální sítě i děti. Na to, co je doopravdy zajímá, ale často odpověď nenajdou nebo jí dostatečně neporozumí. Členové Dismanova rozhlasového dětského souboru se tak rozhodli sami zeptat pěti odborníků na to, co je jim a jejich vrstevníkům nejasné. Ze série rozhovorů vznikl souhrnný podcast s názvem Děti se ptají, který dětem ukrajinské dění vysvětlí z různých úhlů pohledu.

26:06

Děti se ptají

Vydává: Český rozhlas

Speciální podcast Dismanova rozhlasového dětského souboru Českého rozhlasu odpovídá na to, co děti doopravdy zajímá.

Web

20. prosinec 2023 47:50

Kdo si hraje, nezlobí? Děti se ve vánočním podcastu ptají na hry a hračky

Hra je, milí přátelé, vážná věc, berte hru vážně. Tímto heslem, které kdysi napsal v jedné ze svých povídek spisovatel Ludvík Aškenázy, se letos poctivě řídila nejmladší rozhlasová redakce z Dismanova souboru. Ve vánočním díle svého podcastu Děti se ptají se malí reportéři rozhodli zaměřit na hry a hračky.

27. listopad 2023 42:53

Jaký je život dětí ve válce? V podcastu Děti se ptají mluvili fotografka Klicperová a lékař Šebek

První díl podcastu Děti se ptají se natočil v týdnu, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, kde i dnes žijí lidé ve permanentním nebezpečí. Mezi nimi jsou často děti. A jelikož je 17. listopad v Česku svátkem svobody, rozhodla se redakce z Dismanova souboru věnovat válkou sužovaným dětem celý živý speciál svého podcastu, který už druhý rok uvádí ve spolupráci s Korzem Národní.

20. říjen 2023 46:05

Jak vypadá queer svět? Děti se ve svém podcastu ptají na život LGBTQ+ lidí

Co všechno se skrývá za pěti písmeny a jedním plusem? Tuto otázku si položila nejmladší česká redakce, když plánovala nový díl svého podcastu Děti se ptají. V něm se Dismančata rozhodla zpracovat právě náročné téma lidské identity a jejího vztahu k víře, fungování v kolektivu nebo každodennímu životu.

17. květen 2023 47:54

Z kbelského stanu až k umělé inteligenci. Dismančata připravila podcast o stoletém rozhlasu

I kdyby se sečetl věk všech malých redaktorů podcastu Děti se ptají, nedalo by to dohromady sto let, které letos slaví Český rozhlas. Významného jubilea se ale členové Dismanova souboru nezalekli a pro své vrstevníky připravili speciální podcast, ve kterém představují rozhlasovou minulost, přítomnost i budoucnost.

3. květen 2023 39:24

Zastavil se v českých školách čas? Malí redaktoři zjišťují, jak může vypadat výuka v 21. století

Jak se dá ve školní výuce použít seriál Simpsonovi nebo sociální sítě, co všechno může ovlivnit školský ombudsman a jak se vlastně učí samotní učitelé? To je jen krátký výčet z desítek otázek, kterými se v posledních týdnech zabývala nejmladší česká redakce. Členové Dismanova souboru se ve svém podcastu Děti se ptají tentokrát zaměřili na to, jak by mělo nebo mohlo vypadat školství v 21. století. K dispozici měli opět hned několik respondentů.

24. březen 2023 33:06

Rok války. Nejmladší česká redakce se vrací k tématu, které vloni podcast Děti se ptají odstartovalo

Co všechno přinesl rok války? Na tuto otázku se v posledních týdnech snažila najít nejrůznější odpovědi zřejmě každá česká redakce. A když říkáme každá, myslíme i tu úplně nejmladší. Členové Dismanova rozhlasového dětského souboru se ve svém podcastu Děti se ptají vrátili k tématu, kterým minulý rok tento projekt začali.

23. prosinec 2022 29:32

„Kamarádím se s Alzheimerem, zapomněla jsem, na co ses ptal.“ Děti se ptaly jako Ježíškova vnoučata

Někdo si pod stromeček přeje jízdní kolo, někdo knížku, někdo „jen“ to, aby nebyl na Vánoce sám. Poslední přání se rozhodla alespoň částečně splnit naše nejmladší rozhlasová redakce, která se tento týden proměnila v Ježíškova vnoučata. Ještě před Štědrým večerem se vypravila do čtyř českých domovů pro seniory, se kterými natočila osmý díl svého podcastu Děti se ptají.

16. prosinec 2022 47:57

Jak žít ve světě, který bolí. Děti se ptají na duševní zdraví

Jak se máš? Touto zdánlivě jednoduchou otázkou uzavírá naše nejmladší rozhlasová redakce nový díl svého podcastu Děti se ptají. Členové Dismanova rozhlasového dětského souboru se tentokrát zaměřili na náročné téma duševního zdraví, které je pro současnou generaci dětí bolavě aktuální. Společně s psychology a terapeuty odpovídali malým redaktorům Dismanova rozhlasového dětského souboru jejich kamarádi s osobní zkušeností.

23. listopad 2022 33:06

Děti se ptají dětí disentu. Život v nesvobodě očima a ušima dětí, těch velkých i těch malých

Dětství v disentu za minulého režimu nabízelo řadu zajímavých, někdy až neuvěřitelných příběhů. Básnířka Marta Jirousová třeba měla kamarády, jejichž rodiče se podíleli na uvěznění jejího otce. Spisovatel Jáchym Topol se zase s kamarády schovával před policií ve sklepech. To a mnohem víc prozradily „děti disentu“ našim malým redaktorům z Dismanova souboru ve speciálním díle podcastu Děti se ptají, který se natáčel živě 17. listopadu přímo na Korzu Národní.

4. říjen 2022 40:05

Tabery, Špaček, Ovčáček. Jak by podle nich měl vypadat ideální prezident?

Česko bude mít od příštího března nového prezidenta nebo prezidentku. Člověka, který bude hlavou státu, tváří poštovních známek a některým dětem bude jeho fotografie viset zarámovaná nad školní tabulí. Kdo všechno se bude o prezidentskou funkci ucházet ještě není jisté, malí redaktoři z Dismanova rozhlasového dětského souboru se zatím rozhodli zjistit, co všechno musí správný prezident splňovat.