• Podcasty
  • Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy
Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy
2. červenec 2021

Poslechněte si podcast: Denisa Barešová: Jsem především lidská bytost, a ne herečka. I proto jdu na volnou nohu

„Při rozhodování, zda mám opustit angažmá ve Švandově divadle, pro mě bylo důležité uvědomit si, že jsem především Denisa Barešová – člověk, a ne herečka. Přišlo mi, že toho dělám u divadla hodně… a ne dostatečně dobře. Neměla jsem pocit svobody a chtěla jsem být paní svého času. Až po roce rozhodování jsem do toho řízla a strašně se mi ulevilo. Když nebude herecká práce, nebojím se dělat cokoliv jiného,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy herečka Denisa Barešová.

46:03

Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy

Vydává: Český rozhlas

S některými hosty je to na delší povídání. Veronika Ruppert, nebo Martin Minha v hodinovém rozhovoru každý týden zpovídají ty nejzajímavější osobnosti české kultury a veřejného života. Jdou pod povrch a snaží se odhalit, co naše hosty dostalo na přední stránky novin, do hitparád či galerií.

Web

9. červen 2022 34:58

Věk je při jednání často překážka. Snažte se ho ale využít ve svůj prospěch, radí podnikatel Sláma

Ve dvanácti letech začal investovat do akcií, ve čtrnácti se svými dvěma spolužáky začal podnikat v mobilních aplikacích. Se stejnými parťáky pak o čtyři roky později vymysleli platformu Nenech to být, která se snaží řešit šikanu na školách a budovat etickou kulturu ve firmách. „Celkem ji po světě využívá 2300 subjektů. V Česku je to každá třetí škola,“ říká ve studiu Radia Wave mladý podnikatel Jan Sláma.

13. květen 2022 37:40

Zimní plavec Filip Jícha: Ve studené vodě jste tady a teď. Pro mě je to jediný mentální odpočinek

Podle svých slov je prvním Čechem, který za polárním kruhem uplaval kilometrovou trať ve vodě o teplotě mínus jeden stupeň Celsia. „Já už jsem na studené vodě závislý. Zajímavé je, že je každá jiná. Každá jinak studí a každou vodu, ve které jsem byl, si pamatuju. Jsem jako losos,“ říká ve studiu Radia Wave zimní plavec Filip Jícha.

22. duben 2022 29:13

Pomoc musí být přímá. Může ji potřebovat člověk hned vedle vás, říká filantrop Tomáš Slavata

„Dlouhodobě se snažím pomáhat tam, kde to je potřeba. Nejvíc pak v dětském světě. Dělám to striktně bez prostředníků. Ve chvíli, kdy vím, že někdo chce přispět nebo se chce postarat o dítě z dětského domova, je pro mě nejlepší ho s daným světem přímo propojit. Jedině tak si uvědomí, komu doopravdy pomáhá a jak je například obtížné starat se o děti v dětských domovech,“ říká ve studiu Radia Wave filantrop Tomáš Slavata.

1. duben 2022 30:05

Vietnamci jsou ve filmech ve večerce nebo v restauraci. Chci to změnit, říká režisérka Van Nguyen

„Nechci dělat filmy jen s vietnamskou tematikou. Na druhou stranu mám pocit, že v mainstreamových médiích jsou Vietnamci zobrazovaní nikoliv jako normální lidi (rodiče, studenti), ale spíš jako osoby ve večerce nebo v restauraci. Chtěla bych, aby se to prolomilo. Přála bych si, aby byli viděni v roli kamarádky, moderátora a tak dále. Buď se o to postarám já, nebo se pocitu ubráním a opustím vietnamskou tématiku,“ říká filmová režisérka Diana Cam Van Nguyen.

25. březen 2022 29:24

Herec Jan Nedbal o seriálu Rozchod: Je hraný, ale je v něm velká část mě

„Denise psali lidi, jestli nepotřebuje pomoct s naším dítětem. Já zase dostal zprávu, že je hustý, že jsme spolu doopravdy chodili. Nejprve jsem to bral jako pochvalu, ale nakonec jsme museli veřejně oznámit, že naše charaktery jsou opravdu fikce,“ vysvětluje s úsměvem Jan Nedbal reakce posluchačů na nový podcastový seriál Radia Wave Rozchod, ve kterém herec ztvárnil jednu ze dvou hlavních postav.

18. únor 2022 39:29

Podle společnosti bychom měli děkovat, že můžeme divadlo vůbec dělat, shodují se umělci Hes a Loužný

Divadelní režisér Tomáš Loužný v těchto dnech představuje v pražském Švandově divadle novou inscenaci Dějiny násilí. Hlavní roli Édouarda, kterého na Vánoce znásilní a okrade cizí člověk, ztvárňuje mladý herec Oskar Hes. Oba dva umělci se ve studiu Radia Wave shodují: „Máme hlavně radost, že se po delší době konečně děje divadlo!“

10. únor 2022 39:06

Kvůli pandemii mnoho českých i světových filmů zapadne, říká režisér Olmo Omerzu

Slovinský režisér Olmo Omerzu je aktuálně jeden z nejoceňovanějších režisérů v České republice. Jeho poslední celovečerní film s názvem Atlas ptáků dostal 9 nominací na filmové ceny Český lev. „Mé filmy nemají v Čechách vysokou sledovanost. Ale zároveň všechny strašně moc cestovaly po světě, “ říká filmový režisér Olmo Omerzu.

3. únor 2022 26:44

Pěstování umělého masa je šetrnější vůči životnímu prostředí i lidskému zdraví, říká vědec Janoušek

„Jestliže máme zvíře na farmě, tak na něm neroste jen maso. Má mozek, kosti, imunitní systém. To všechno spotřebuje nějakou energii, ale jako jídlo se nakonec neuplatní. Navíc jsou tam zvířata ve velkých koncentracích. Často se mezi nimi šíří různé nemoci. To vede k používání antibiotik. U nás se buňky nachází ve sterilním prostředí. Použití antibiotik se dá eliminovat,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy Jiří Janoušek, mladý vědec, jehož sen je pravidelné pěstování umělého masa.

18. červen 2021 34:25

Maxim Habanec: Díky skateboardingu jsem už ve dvaceti viděl půlku světa. Otevřel mi dveře do života

„Starší kluci mě poprvé ve třinácti letech vzali na závody do zahraničí. Já je v Itálii hned vyhrál a dostal za ně tři tisíce euro. Najednou jsem si mohl kupovat letenky na další závody a mohl sám začít podporovat kariéru. Dneska jsem si už většinu snů splnil. Chci jen přijít na to, jak vydržet jezdit co nejdéle, a taky chci své zkušenosti předávat dál, “ říká skateboardista Maxim Habanec v Rozhovoru Martina Minhy na Radiu Wave.