Kavárna
30. duben 2023

Poslechněte si podcast: Daniel Podhradský obohatil budějovický festival Literatura žije prvním veletrhem malých nakladatelů

Novinkou letošního ročníku festivalu Literatura žije v Českých Budějovicích byl program v bývalých Žižkových kasárnách. Poprvé nabídl i veletrh malých nakladatelů Bookfest. Za jeho organizací stojí Daniel Podhradský z Cechu nakladatelů.

20:47

Kavárna

Vydává: Český rozhlas

Kulturní magazín z jižních Čech. Rozhovory s umělci, o akcích a různých zajímavostech.

Web

Před čtyřmi dny 20:09

Kompletní klavírní dílo Bedřicha Smetany nahrála Jitka Čechová, připravila i pořad pro rozhlas

Letošního jubilanta Bedřicha Smetanu má Jitka Čechová pod kůží. Česká klavíristka nahrála kompletní klavírní dílo tohoto autora a o skladateli, jehož dvousté výročí narození si v roce 2024 připomínáme, natočila rozsáhlý pořad pro Český rozhlas.

Před týdnem 22:04

Tři v jednom. Během Noci divadel uspořádá Jihočeské divadlo narozeninovou oslavu a předá ceny

V sobotu 23. března se po celé zemi uskuteční už podvanácté Noc divadel. Účastní se 55 divadel a spolků. S tradičně velkou nabídkou přichází Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Do jeho programu s názvem Grand Gala se diváci a návštěvníci mohou aktivně zapojit.

Před 2 týdny 21:11

Carmína, původně školní pěvecký sbor, míří z Českých Budějovic do newyorské Carnegie Hall

Pěvecký sbor Carmína z Českých Budějovic se chystá do jedné z nejprestižnějších koncertních síní světa – newyorské Carnegie Hall. To je nebývalý úspěch pro původem školní sbor, který se postupem času díky nadšení a elánu své sbormistryně Jitky Šimkové vypracoval až na špičkovou úroveň.

Před 3 týdny 19:59

Miroslav Houška přinesl do Budějovic pop-art a komiks. Ve své galerii vystavuje to, co sám miluje

Má rád Andyho Warhola, miluje muziku kapely The Velvet Underground a vše spojené s pop-artem. Také proto Miroslav Houška otevřel v roce 2017 v Českých Budějovicích galerii Panská 1, která se zaměřuje právě na tento umělecký styl.

25. únor 2024 20:02

Když ne bulvární hru, tak hru o bulváru. Tématem komedie Beckham chtěl Petr Zelenka přilákat diváky

Filmy v jeho režii nebo podle jeho scénářů a také divadelní hry zná v Česku skoro každý. Příběhy obyčejného šílenství, Knoflíkáři, Samotáři, seriál Terapie pro HBO. Režisér a dramatik Petr Zelenka ale už více než dvacet let intenzivně spolupracuje také s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích.

18. únor 2024 20:06

Jediná galerie, ve které se běhá, skáče, ale hlavně hodně tvoří, zažívá návštěvnický boom

Mraveniště, Pilařiště, Animárium, Hnízdo ilustrace. To jsou názvy výstav, které si děti můžou aktivně a do sytosti užít v galerii Sladovna v Písku. Jediná galerie, ve které mají malí návštěvníci povoleno běhat, skákat, zkoumat, ale především aktivně tvořit, zažívá návštěvnický boom.

11. únor 2024 21:05

Rozhovor se sochařem Michalem Trpákem, který umí vzbudit velký rozruch

V Českých Budějovicích, potažmo po celém kraji, pořádá festival Umění ve městě. Jeho sousoší Humanoidi na Lannově třídě, velká moucha na Černé věži nebo zubařská ordinace ve tvaru rádiovky vzbudily svého času v krajském městě velký rozruch. Michal Trpák ale nechce svými díly prvoplánově provokovat. Chce vzbudit emoci, zájem, přitáhnout pozornost k umění ve veřejném prostoru.

4. únor 2024 21:32

Spisovatel Jan Novák zachytil životní příběh bratrů Mašínů, Emila Zátopka i Milana Kundery

Česko-americký spisovatel Jan Novák se přátelil s režisérem Milošem Formanem, spolupracoval na jeho autobiografii a filmových scénářích. V některých svých knihách vychází z reálných událostí vlastní rodiny a předků. Je autorem románu Zatím dobrý o bratrech Mašínech, který později vyšel i jako komiks. Stejným způsobem zpracoval životní příběh Emila Zátopka nebo Věry Čáslavské, napsal také knihu o Milanu Kunderovi.

28. leden 2024 21:46

Jihočeské divadlo skvěle funguje, ale nemá žádnou funkční budovu, popisuje nová ředitelka

Od ledna 2024 vede Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích žena. Po Lukáši Průdkovi převzala ředitelskou štafetu Martina Schlegelová, divadelní a rozhlasová režisérka, která byla od roku 2018 šéfkou souboru činohry. Velkou zkušenost má ale i s nezávislou scénou a vyzkoušela si také takzvané imerzivní divadlo.

21. leden 2024 23:03

Ohlédnutí za rekordní výstavou Alšovy jihočeské galerie a plány na rok 2024

Mimořádně úspěšná byla výstava děl H. R. Gigera v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Práce autora filmového Vetřelce vidělo 46 tisíc lidí. Rekordní návštěvnost si galerie nadělila ke svým 70. narozeninám. Bude i nadále pokračovat v trendu divácky vstřícných výstav, nebo se zaměří na klasičtější a náročnější umění?