Dan Bárta: Nevinnosti světa
8. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Dan Bárta: Borneo

Hudebník a fotograf Dan, entomolog a ekolog Aleš, kunsthistorik a památkář Jan, estetik a historik přírodních věd Karel, primatolog a ochranář Standa. Pět mužů na jednom místě. Přes den se věnují tomu svému, v noci pak sedí na terase u svíčky a vyprávějí si. Třeba jak se v místních lesích kdysi ztratila jedna bílá paní. Protože ztratit se na Borneu je snazší, než by se zdálo. Blouděte po něm chvilku s novou sérií podcastu Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

30:49

Dan Bárta: Nevinnosti světa

Vydává: Český rozhlas

Dan Bárta jako zapisovatel a předčítač. To je vltavský podcast Nevinnosti světa. V deseti půlhodinkách Bárta vypráví o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. Jak mu skoro explodovala páteř při konzumaci jakéhosi indického povzbuzováku, jak v Africe shodou náhod vytvořil potenciální chlapecké fotbalové mužstvo, jak uplácel mexického taxikáře vším, co v kapse našel… To všechno s nadhledem a poezií.

Web

8. prosinec 2021 03:52

Dan Bárta: Nevinnosti světa II. Poslechněte si novou sérii

Dan Bárta nikoli zpívající, nýbrž píšící a čtoucí. Tak se představil v podcastu Nevinnosti světa. V pěti půlhodinkách vyprávěl o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. A protože toho viděl a cítil opravdu dost, zrodila se úplně nová pětice povídek. Už podruhé se tak můžete s Vltavou ponořit do hlubin ještě nevinného světa. Dan Bárta se vrátil na Borneo, do Nikaraguy, Mexika, Peru a Srí Lanky.

8. prosinec 2021 28:18

Dan Bárta: Mexiko

Devadesátá léta, dva maníci se poflakují po vyhřáté pláži, kouří trávu a zjišťují, jak se taky dá žít. Že se dá dotahat dříví, udělat oheň, opéct rybu a pak sedět a pozorovat svět. Že můžete úplně klidně risknout ochutnávku podivných bobulí a zahrát si s klukama z vesnice kuličky. Protože ono to všechno nějak dopadne, vždycky se nějak vrátíte domů. Do ospalého a značně zrelaxovaného Mexika nás vezme nová série podcastu Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

8. prosinec 2021 29:35

Dan Bárta: Nikaragua

Co když se ve čtyřech jen tak s báglama vydáte na cestu kamsi, kde je v mapě jenom jedna výrazná tečka? Potřebujete k tomu ideálně loď, ideálně navíc s místním kníratým frajírkem, který přesně ví, co je třeba. To se pak spolu s ním pustíte na vratké bárce přímo do vln velkých jak paneláky. A pak už jen doufáte, že ještě někdy stanete suchou nohou na pevné zemi. Do moří Nikaraguy teď vyjeďte s novou sérií podcastu Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

8. prosinec 2021 26:30

Dan Bárta: Peru

Na sytě zelené banánovníky se snáší vytrvalý déšť. Obloha potemněla, teplota klesla a nezbývá než zabalený do deky popíjet čaj s limetou, karibským rumem a třtinovým cukrem. A čekat… Čekat, až bude zase možné vyrazit s foťákem na lov. Protože biologie je vášeň, které může konkurovat snad jedna jediná věc. Nebo nemůže? Do Peru plného zásadních rozhodnutí a nejbarevnější palety vážek na světě vás zavede nová série podcastu Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

8. prosinec 2021 32:17

Dan Bárta: Srí Lanka

Za světla vstát, cvičit jógu, pak chvíli uhrabávat už uhrabané cestičky, zazpívat si mantry a tak nějak celkově se uklidnit. V centru duchovní obrody, kde jinde. Když se tam navíc potkáte s prošedivělým hipíkem z Bernu nebo se členem barmského buddhistického kléru, obroda je zaručena. Zvlášť pokud už máte za sebou amatérskou humanitární misi. Na Srí Lanku klidnou i zmítanou tsunami se vydejte s novou sérií podcastu Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

17. únor 2021 04:38

Dan Bárta: Nevinnosti světa

Dan Bárta jako zapisovatel a předčítač. To je nový vltavský podcast Nevinnosti světa. V pěti půlhodinkách Bárta vypráví o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. Jak mu skoro explodovala páteř při konzumaci jakéhosi indického povzbuzováku, jak v Jižní Americe gázou ucpával klukovi rozšklebenou ránu, jak v Africe shodou náhod vytvořil potenciální chlapecké fotbalové mužstvo… To všechno s nadhledem a poezií.

17. únor 2021 28:12

Dan Bárta: Venezuela

Río Caura a Río Yutajé – dvě řeky Jižní Ameriky, jedna výprava. Sklonek devadesátých let, kajak a na něm dva muži. Na háčku Dan Bárta, na kormidle Thomas, strojní inženýr původem z Vídně. Divoké peřeje i klidný tok, zpěvy oslnivě zbarvených ptáků a rozjímání se náhle mění v městský hvizd, kde na každém rohu číhají nástrahy a nekonečné vynalézavosti dosluhujícího kapitalismu… Do krásné a divoké Venezuely nás zavede podcast Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

17. únor 2021 25:35

Dan Bárta: Kostarika

Pozorovat havěť všeho druhu, lepší druhy taky fotografovat, po chlapsku tábořit, živit se rybolovem… Z romantických představ o dobrodružné výpravě dokáže déšť v kopcích udělat výpravu ještě dobrodružnější. A možná nakonec i romantičtější. Rozdivočelá řeka duní, břehy se drolí a o poslední zásoby jídla je třeba se dělit s tlupou místních dětí. Však oni to Indiáni nakonec vrátí… Kostariku drsnou i vlídnou přibližuje podcast Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.

17. únor 2021 24:55

Dan Bárta: Mosambik

Praha – Amsterdam – Johannesburg – Národní Park Malolotje – Maputo – pobřeží provincie Inhambane – řeka Save – západní Mosambik na hranici se Zimbabwe. Na předlouhou cestu se vydali tři. Jeden německý entomolog, druhý český lovec brouků, třetí známý hudebník a milovník hmyzu. V africké přírodě na ně čekají hmyzí houfy a taky třeba podařený alkoholový obřad a Zilvar z afrického chudobince… Do nitra Mosambiku vjíždí podcast Dana Bárty a Českého rozhlasu Vltava Nevinnosti světa.