Dámská jízda
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: U nás na Štědrý den jíme pečenou husu, dvojí zelí a knedlíky, prozrazuje pěvkyně Dagmar Pecková

Světoznámá operní diva Dagmar Pecková prožívá vánoční období stejně hekticky jako asi my všichni. Vypráví o tom ve svátečním vydání pořadu Dámská jízda. Říká ale, že k plotně si z divadelních pódií ráda odskočí.

39:28

Dámská jízda

Vydává: Český rozhlas

Magazín pro moderní ženy o životním stylu, kariéře a péči o tělo i ducha.

Web

Před týdnem 30:26

Příprava vánočky byla pro hospodyni nejvíc stresujícím okamžikem roku, připomíná Josef Maršálek

Cukrář Josef Maršálek je známý jako porotce pořadu Peče celá země, ale i účastník taneční soutěže Stardance. Pro Český rozhlas připravuje vánoční videorecepty. I když by se mohlo zdát, že za celý rok má pečení sladkostí dost a vánoční cukroví vynechává, opak je pravdou. Prozradil to v pořadu Dámská jízda. A své k tomu dodala i herečka Tereza Bebarová, která se s Josefem Maršálkem setkala v Peče celá země a následně s ním spojila své síly pro několik projektů.

Před 2 týdny 27:41

Lenka Přibylová peče perníkové chaloupky, třeba autentický holašovický statek nebo svítící betlém

Lenka Přibylová je zakladatelkou značky Studnické perníčky a autorkou knihy Perníčkové řemeslo. Specializuje se hlavně na perníkové chaloupky. A některé dokonce uvnitř svítí. Jak to dokázala? Nejen to prozradila v pořadu Dámská jízda.

Před 3 týdny 29:17

Půjde tři tisíce kilometrů přes Nový Zéland, chce tak získat peníze pro budějovickou Arpidu

Třiadvacetiletá studentka Anežka Pecháčková se rozhodla poněkud netradičně přispět českobudějovickému centru Arpida, které pomáhá především dětem s handicapem. Vymyslela, že odjede na Nový Zéland, pěšky tam zdolá tři tisíce kilometrů a lidé si budou moci adoptovat části její cesty za libovolnou částku.

26. listopad 2025 25:57

Šanci pro ženu 40+ nabízí Ivana Stenzlová, která spojuje vědu a tradiční čínskou medicínu

Kolikrát jste v životě dostali šanci něco změnit? Ivana Stenzlová, autorka publikace Dej tělu šanci, ve své druhé knize nabízí změnu hlavně ženám po čtyřicítce. Vysvětluje, jak funguje ženské tělo a jak ho ovlivňují hormony. „Snažím se poradit, jak to všechno ustát, těšit se pevnému zdraví a hlavně porozumět sama sobě. Každá z nás se tam najde,“ myslí si.

19. listopad 2025 29:44

Jak se nevzdávat, ukazuje ve svých knihách Barbora Majchráková. Sama si dokázala velký sen splnit

Barbora Majchráková snila o tom, že bude psát knihy. A sen dokázala proměnit ve skutečnost. Právnička z rodinné firmy, která žije nedaleko Českých Budějovic, vydala ve známém nakladatelství tituly Zámeček, Pod Kaštanem a Domek v malinovém údolí. Její čtvrtá kniha vyjde v roce 2026.

12. listopad 2025 34:29

Ořechy přinášejí štěstí, svatomartinské rohlíčky byste tedy měli upéct s oříškovou náplní

Víte, že martinské posvícení můžete doma udělat až první neděli po svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu? Pak se vám možná bude hodit připomínka s tím spojených tradic a zvyků. V Dámské jízdě o nich mluví Veronika Králíková alias Bavorovská hospodyňka.

5. listopad 2025 32:33

Skromné jídlo Hany Michopulu, které pomáhá lidem vařit levně, míří z instagramu do tištěné kuchařky

Hana Michopulu, která v současné době žije na Třeboňsku, je autorkou řady kuchařek, ale také zakladatelkou farmářských trhů a časopisu Apetit. Proč se vlastně stala gastronomickou novinářkou a na čem aktuálně pracuje?

29. říjen 2025 37:19

Dušičky, Halloween, Samhain. Slunce střídá temnota a je čas odpočívat, říká Bavorovská hospodyňka

Přichází čas Dušiček a Hallowenu. A také keltského svátku Samhain. Právě z něj vychází tradice a symboly spojené s obdobím na přelomu října a listopadu, jak připomíná v pořadu Dámská jízda Veronika Králíková alias Bavorovská hospodyňka.

22. říjen 2025 31:10

Z kanceláře k zákuskům a pak chlebu. Michaela Fürstová se změn nebojí, cestu jí ukázal i covid

Na změnu není nikdy pozdě, řekla si vystudovaná inženýrka ekonomie Michaela Fürstová a nejprve otevřela v rodném Českém Krumlově cukrárnu. Od cukrařiny pak přešla k pekařině a nedávno začala v Českých Budějovicích nabízet netradiční chleby a další pečivo.