Studio N
Epizoda 39624. březen 2021

Poslechněte si podcast: Další ruská špionážní síť odhalena. Už nás nešpehujte, vyzývají Bulhaři

Bulharsko odhaluje agenty ruských tajných služeb pravidelně. Ruská média naopak píšou o špionománii živené Američany a obviňují Bulhary z historické nevděčnosti. Jaký je vztah mezi oběma státy? A jak se Bulharům daří rozkrývat špionážní sítě? Hostem Studia N je slovenský politolog a analytik Grigorij Mesežnikov. 

34:30

Studio N

Vydává: Deník N

Podcast Deníku N. Investigativa, zásadní události a jízlivé poznámky s Filipem Titlbachem.

Web

Epizoda 1145Včera 32:19

Češi odhalili ruskou síť, která se snažila ovlivnit eurovolby

Rusko se snažilo z Česka ovlivnit volby do europarlamentu. BIS odhalila organizovanou síť, která v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa či Belgie. O detailech jedné z největších odhalených ruských vlivových operací za poslední roky mluví Filip Titlbach s investigativní reportérkou Deníku N Zdislavou Pokornou. 

Epizoda 1144Před dvěma dny 34:41

Když žijete s pocitem, že jste znetvoření

Dne 28. května 1910 si Franz Kafka do svého deníku zaznamenal hluboce intimní myšlenku. „Vesluji, jezdím na koni, plavu, ležím na slunci. Proto jsou moje lýtka dobrá, stehna nejsou špatná, moje břicho ujde, ale hrudník je ubohý a hlavu mám položenou nízko mezi rameny…“ postěžoval si v deníkovém záznamu. Tělesná dysmorfická porucha se projevuje přesvědčením o vlastní fyzické znetvořenosti. Lidé, kteří jí trpí, zažívají při pohledu na sebe znechucení, odpor i stud, neustále na domnělé nedostatky myslí a touží je napravovat. Co přesně ale tělesná dysmorfická porucha vůbec je? Jak se s ní lidem žije? Vítek Svoboda téma otevírá s redaktorkou víkendové přílohy Kontext Karolínou Klinkovou.

Epizoda 1143Před třemi dny 25:33

Jak Putin využívá teroristického útoku v Moskvě

Rusko zažilo nejkrvavější teroristický útok v Moskvě za posledních dvacet let. Kreml nařídil loajálním médiím, aby vyzdvihovala ukrajinskou stopu. Co o útoku s jistotou víme? A v čem Putinova verze nesedí? Filip Titlbach se ptá reportérky Deníku N Petry Procházkové.

Epizoda 1142Před šesti dny 21:29

Proč ubývá demokracií a přibývá autoritářů

Německá Bertelsmannova nadace už dvacet let monitoruje stav demokracie po celém světě. Nově zveřejněné výsledky ze 140 zemí potvrzují zásadní trend: většina ze sledovaných států se stále více přiklání k autokraciím. Jak si podle indexu stojí Česko? A daří se i odvracet černé scénáře bezpráví? Filip Titlbach se ptá Anity Haas Mejzrové ze zahraniční redakce Deníku N.

Epizoda 1141Před týdnem 32:05

Kam se poděla princezna Catherine?

Britské královské rodině se nedaří utišit spekulace o tom, co se děje s princeznou Catherine. Po lednové operaci se Kate Middleton stáhla z veřejného dění a po uveřejnění upravené fotografie se masivně rozšiřují konspirační teorie o jejím stavu. Británií nově také otřásl incident, při kterém se jeden ze zaměstnanců nemocnice údajně pokusil nahlédnout do jejích lékařských záznamů. Co se skutečně děje a co už jsou divoké teorie? Filip Titlbach se ptá spolupracovníka Deníku N ve Velké Británii Ivana Kytky, který dřív pracoval pro BBC.

Epizoda 1140Před týdnem 34:48

Kdo tahá za nitky v regionech

Kdo tahá za nitky v regionech? Jak jsou místní mafiáni napojení na veřejné finance? A proč česká média opomíjí kauzy v různých koutech republiky? Investigativní reportérka Deníku N Zdislava Pokorná začala odhalovat fungování regionálního podsvětí. A má první úspěchy. Její projekt Mapa vlivu s ní rozebíráme ve Studiu N.

Epizoda 1139Před týdnem 21:34

Jak vážné je to s černým kašlem

V Česku letos zemřel první pacient nakažený černým kašlem. Počty nakažených v posledních měsících rostou, případů je v zemi nejvíc za 60 let. O jak vážnou jde situaci? Jak se černý kašel šíří? A můžeme se nemoci efektivně bránit? Filip Titlbach se ptá Ivy Bezděkové, která se v Deníku N zaměřuje na zdravotnictví.

Epizoda 1138Před týdnem 34:36

Ruské „volby“ nám přece jen něco ukázaly

Rusové hlasovali ve volbách, které skutečnými volbami nejsou. Putinův režim, který se chlubí rekordním vítězstvím i účastí, se o výsledek postaral předem. Mnozí podpořili diktátora a válku, tisíce lidí ale dokázaly vyjádřit odpor a zamotali policistům hlavy. Co nám zmanipulované hlasování ve skutečnosti ukázalo o podpoře Vladimira Putina? Filip Titlbach se ptá reportérky Deníku N Petry Procházkové. 

Epizoda 1137Před týdnem 26:39

Sebesoucit. Když jste sami sobě kamarádem

Vzpomeňte si na poslední situaci, kdy se vám něco vůbec nepovedlo. Co se vám tehdy honilo hlavou? Myšlenka, že k sobě máme přistupovat laskavě a vnímavě, může znít na první poslech trochu banálně. To, co dlouhá léta šířily duchovní tradice nebo self-help knihy, dnes ale potvrzuje i empirický výzkum: Sebesoucit se vyplácí. Jak si ho nesplést se sebelítostí? Ptáme se redaktorky Deníku N Karolíny Klinkové.

Epizoda 1136Před 2 týdny 28:12

Jak se Babiš s Okamurou dali na podcasty

Studiu N roste konkurence. Andrej Babiš i Tomio Okamura se vrhli na dráhu podcasterů. Zatímco šéf hnutí ANO se obrací na své tradiční podporovatele, lídr SPD představuje sám sebe vedle mladých influencerů jako „normálního chlápka“. Poslechli jsme si jejich epizody, abyste vy už nemuseli. Hostem Filipa Titlbacha je analytik a redaktor Deníku N Honza Tvrdoň.