O bydlení
3. březen 2022

Poslechněte si podcast: Co dělat, když mi nevyjde odhad?

Noční můra každého žadatele o hypotéku. Odhad banky nám nevyšel na požadovanou částku.

S Markétou Drobnou, která pracuje jako týmová hypoteční specialistka jsme probrali, co dělat, když nám ten odhad nevyšel a ne jen to.

Věnovali jsme se také otázkám, na čem může vůbec spadnout hypotéka, jaké změny nás čekají ze strany české národní banky a mnoho dalších, takže se máte na co těšit.

Markétě prošlo rukama více než 1000 hypoték, takže určitě ví o čem mluví.

Pokud byste chtěli v dnešní době kupovat nemovitost, tak vám velmi rád pomůžu, stačí mi napsat sem:

Michal Filičko
722 430 533
michal.filicko@bidli.cz

41:24

O bydlení

Vydává: Michal Filičko

Dozvíte se vše o bydlení a realitách. Nejen o koupi nebo prodeji vaší nemovitosti. Jak funguje rezervační smlouva? Jak koupit svou první nemovitost bez přešlapů? Jak správně prodat byt? Co dělat, když mi při koupi bytu nevyjde odhad, nebo když už v něm bydlím a vytopím souseda? Tohle a mnohem víc se dozvíte do poslední cihly v podcastu o bydlení.

Web

6. říjen 2023 39:45

Jak správně prodat menší nemovitost a koupit větší

Vaše 2+1 už je vám malé? Plánujete dítě nebo už je dokonce na cestě? Chce to přestěhovat se do většího!

V podcastu se od odbornice na reality dozvíte: 
👍 Jak naplánovat prodej + nákup, když se chcete přestěhovat z menšího do většího bytu nebo rodinného domu. 
👍 Proč mít ve správnou chvíli připravené finance, předschválenou hypotéku atd.
👍 Jak pracovat se stresem, který během realitní „operace“ mnoho lidí zažívá. 
👍 A také se rozumitelně dozvíte, co je to „smlouva o budoucí kupní smlouvě“.

Bylo dřív vejce nebo slepice? Mám prodat stávající nemovitost a poté hledat větší, nebo najít budoucí nemovitost a až pak řešit prodej stávající? A co když mám na stávajícím 2+1 hypotéku, jde takovou nemovitost nabízet?! 

Krok č. 1 by měl vést za realitním specialistou, který celou prodejní strategii naplánuje. Proberete zdroj financí. Máte jen stávající 2+1 nebo i jiné zdroje? Stanoví cenu stávající 2+1, kouknete na vysněnou větší nemovitost (v jaké cenové relaci se můžete pohybovat) a vyřešíte zdroj dofinancování doplatku za větší nemovitost. 

Co když vázne už na stávající 2+1 hypotéka? Dá se taková nemovitost prodat? Samozřejmě dá, to řešíme v podcastu detailně. A co když se nechci stávajícího 2+1 zbavit? Specialista řeší, zda jste dostatečně bonitní a máte šanci dostat hypotéku na pořízení větší nemovitosti. Pokud ano, není od věci si stávající 2+1 nechat a pronajmout, aby pronájem částečně pokryl splátky vyšší hypotéky. 

Pokud stávající 2+1 prodat musíte, jde hlavně o správné načasování: vědět, za jakou částku si můžete dovolit větší nemovitost a zda máte peníze na nákup k dispozici. Tzn. nejdřív začít prodávat nemovitost a nastavit cenu tak, aby bylo reálné ji prodat v horizontu 3–6 měsíců. Současně se rozhlížíte po vysněné nemovitosti. 

Abyste nezůstali ani chvíli bez střechy nad hlavou, nabízí realitní makléř vaše stávající 2+1 zájemcům s otázkou, zda jsou ochotní počkat. Může se sepsat smlouva o budoucí kupní smlouvě, kde se stanoví lhůta, která vytvoří prostor pro nalezení nové nemovitosti. 

A co dělat v kritických situacích – třeba jste objevili vysněnou nemovitost, ale nemáte zájemce o tu stávající a potřebujete ji pronto prodat a získat finance na nákup větší? Rezervujete si budoucí nemovitost a u té aktuální se pracuje s prodejní cenou. Znamená to prodat pod cenou? Ne nezbytně… 

Pak je tu družstevní financování – moderní způsob financování, jak si alternativně půjčit peníze na pořízení vysněné nemovitosti, aniž byste žádali o úvěr. 

Jak pracovat se stresem, který prodej jedné a paralelní nákup větší nemovitosti přináší? Pokud vše probíhá správně, tlak být nemusí. Řešením je mít jednu osobu, která vás celým procesem provádí. Úkolem realitního specialisty je celý scénář naplánovat, hlídat návaznosti všech fází i termínů. Komunikuje s advokátem, finančním poradcem atd. 

A co když si chci stávající nemovitost prodat sám a za co nejvíc? Je tu jedno úskalí. Když si klient cení své nemovitosti víc, než jakou má reálnou hodnotu – nemovitost „leží“ v nabídce třeba 4 měsíce a zájemci se neozývají. Snížíte cenu na reálnou hodnotu, ale překvapivě se opět zájemci netrhnou. Jak to? Nemovitost je „propálená“, tj. už má určitou negativní historii. Lidé se zkrátka bojí, že je s ní něco špatně. Šikovný realitní specialista to ještě dokáže napravit, ale není to jen tak.

👉 Pozvání do tohoto dílu podcastu O bydlení přijala Radka Stoklásková, která má přes 20 let zkušeností v realitách, prodala přes 500 nemovitostí a má právní vzdělání. 
Máte zájem o konzultaci? 
Ozvěte se jí na telefon: +420 605 271 290 nebo e-mail: radka.stoklaskova@bidli.cz

🏠 V podcastu O bydlení rozebírá průvodce bydlením a specialista na hypotéky Michal Filičko aktuální otázky o bydlení a realitách s odborníky na daná témata. Nejen koupi nebo prodej nemovitostí, ale také různé „špeky“. 

15. září 2023 39:17

Jak a kde směnit eura a koruny na nákup nemovitosti v zahraničí?

Chcete proměnit eura na koruny opravdu výhodně? Nebo naopak koruny na eura či jinou měnu a poslat je do zahraničí? Ať už jde o velký obnos na jednorázový nákup nemovitosti, nebo o pravidelné alimenty, v tomto díle podcastu O bydlení se vše dozvíte přímo od odborníka na zahraniční platby. 

Pokud žijete na Slovensku a chcete koupit nemovitost v České republice, pak určitě řešíte, jak nejvýhodněji směnit eura na koruny. Možností existuje samozřejmě víc – ale většina z nich je nevýhodná. Naštěstí ne všechny…

➖ Situace 1: Máte účet v eurech na Slovensku a také v korunách v České republice. Banka vám peníze ráda promění – ale horším kurzem. Na každém euru ztratíte částku, která ve výsledku na jedné transakci (nákup nemovitosti) udělá i desítky tisíc korun. 

➖ Situace 2: Vyberete v hotovosti eura a donesete je do směnárny kvůli lepšímu kurzu. Ale i tady tratíte na každém euru, navíc mít při sobě v hotovosti ranec peněz… 

➖ Situace 3: Můžete převést peníze bezhotovostně přes zahraniční platformy na správu financí typu Revolut – ale poplatky nejsou zrovna malé, a to není jediná nepříjemnost (další jsou třeba kolem opatření AML).

➕ Situace 4: Ano, bezhotovostně je to rozhodně nejlepší – přes speciální platební instituce. Přes český Cyrrus-fx.cz se díky uzavření rámcové smlouvy, kterou lze zřídit pohodlně online, nepříjemnostem vyhnete. Cyrrus FX pohlídá dokladování původu peněz (AML) třeba v případě finančního daru od rodičů i vše ostatní. A ve chvíli potřeby (nákupu nemovitosti) převedou peníze z libovolné banky v eurech do jiné v korunách. Nebo naopak z korun na eura. Transakce proběhne až poté, co odsouhlasíte kurz. Podobně to probíhá v případě, že chce klient ze svého eurového účtu na Slovensku poslat peníze advokátovi v České republice do úschovy v korunách. Při jednorázové velké transakci typu nákup nemovitosti může člověk vše vyřešit prostřednictvím telefonátu s Cyrrus. Pokud budete chtít službu používat častěji – třeba při posílání pravidelných alimentů – je pohodlnější využívat online platformu. Službu využije i ten, kdo řeší jiné měny – třeba australské dolary nebo švýcarské franky. 

Chcete si porovnat, zda v Cyrrus dostanete lepší kurz než jinde? Stačí kliknout na cyrrus-fx.cz, zvolit možnost „zanechat na sebe kontakt“, zavolají vám zpět a ještě před uzavřením rámcové smlouvy si porovnáte výhodnost oproti jiným možnostem. Přes tuto službu lze dokonce zaplatit pokutu, kterou jste dostali při průjezdu Rakouskem!:-) V rámcové smlouvě si dokonce lze nastavit možnost pohlídat hranici kurzu, aby se transakce provedla právě ve chvíli klientem požadované hranice kurzu. 

Pozvání do tohoto dílu podcastu O bydlení přijal Michal Dorazil – odborník z Cyrrus FX, který ví nejlíp, jak ušetřit za zahraniční platby (a nejen to). 

Zaujala vás možnost převádět peníze výhodně s Cyrrus FX – speciální platformou na směny měny? Koukněte na https://affiliate.cyrrus-fx.cz/13647

Staňte se fanouškem na Facebooku:https://www.facebook.com/filickomichal

18. leden 2023 01:03:34

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti? Radim Pařík

Radim Pařík je zakladatel firmy Fascinating Academy, která školí top management firem v otázkách jak vyjednávat a vést lidi. Je prezident Asociace Vyjednavačů a tedy obrovská kapacita, co se týče vyjednávání.
Pokud se tedy chcete pustit do vyjednávání o ceně nemovitosti, tak tuto epizodu musíte vidět.

Probírali jsme tyto otázky:
Jak se správně připravit na vyjednávání o ceně nemovitosti?
Jak nastavit taktiku pro vyjednávání?
Jak vyjednávat, když se bavím pouze s realitním makléřem, s majitelem nepřicházím do kontaktu?
Obvyklý postup při vyjednávání je, že si řeknu, že stáhnu cenu o 100 000 ,- Kč, a když to nevyjde, tak se nic neděje – jak to změnit?
Existuje nějaký způsob, jak se dostat do lepší situace?
Jak vyjednávat, když na trhu je milion zájemců a na nemovitosti se stojí fronta.
Mým cílem je získat nemovitost. Jak se nedostat do pasti strachu, že bych o tu nemovitost přišel, pokud budu vyjednávat o ceně?
Jak vyjednávat, když je situace naopak a těch zájemců není mnoho?

Všechny služby Radima najdete na jeho webových stránkách: https://www.fascinating.academy/o?

7. červen 2022 41:43

Jak koupit investiční byt na Tenerife?

Na toto téma jsme se podívali s Pavlem Berkou, který působí jako jednatel realitní kanceláře Century21 All Inclusive, kde za více než 10 let fungování již prodali více než 1370 nemovitostí a za loňský rok obdrželi ocenění kancelář roku.

Podívali jsme se hlavně na otázky:

Proč právě Tenerife?
Jaké tam je podnebí?
Pro koho je to nejvhodnější?
Dá se tam pracovat remote?
Jak to tam je s bezpečností?
Jak funguje byrokracie, na co si dát pozor?
Mohu všude pronajímat?
Jaké jsou tam ceny?
Kurzové riziko?
Financování?
Průběh koupě – musím tam jít?

Pokud by vám napadla jakákoliv otázka, neváhejte mě napsat:
Webové stránky https://filicko.com/
Email: michal@filicko.com
Telefon +420 722 430 533
Facebook – https://facebook.com/filickomichal
Instagram - https://instagram.com/michalfilicko
Podcast – https://linktr.ee/michalfilicko

19. květen 2022 54:58

Byt nebo rodinný dům? Jak si správně vybrat?

V této epizodě s Petrem Řihou, který pracuje jako ředitel celé Brněnské pobočky Bidli, jsme se podívali na to, jak se on sám rozhodoval právě v této otázce bydlení, zda si tedy vybrat byt nebo rodinný dům.

Tato epizoda je určena hlavně lidem, kteří si právě vybírají mezi rodinným domem a bytem a vyhodnocují si všechny plusy a minusy.

Protože rodinný dům není jen o tom, že budete popíjet vínko na zahrádce.

Kromě toho jsme se podívali na nejčastější chyby, které řeší kupující a dozvíte se odpovědi i na tyto otázky: 

Může se stát, že vám propadne rezervační záloha?

Kdy konečně začnou klesat ceny nemovitostí? 

Co by se muselo stát, aby začaly klesat?

Tato epizoda rozhodně stojí za to.

Napadla vás během podcastu nějaká otázka, o které byste se chtěli více pobavit? Napište mi na 722 430 533 a podíváme se na to.

Michal Filičko 
+420 722 430 533
michal.filicko@bidli.cz

11. duben 2022 41:52

Od pozemku až po stavbu. Dřevostavba nebo cihla?

S Petrem Holíčkem, který v rámci své firmy Bydlíme úsporně už postavil více než 120 rodinných domů, jsme probírali všechny otázky, které Vás mohou napadnout při plánování výstavby rodinného domu.

Mezi jinými se dozvíte odpovědi na otázky jako například:

Na co si dát pozor před koupí pozemku?

Co všechno potřebujeme k přípravě projektu?

Jak dlouho trvá celá výstavba?

Jaký je rozdíl mezi dřevostavbou a zděnou stavbou?

A mnoho dalšího.

Pokud byste chtěli využít Petrovy služby, kontakt na něj naleznete níže:

Petr Holíček
petr.holicek@bidli.cz
+420 608 861 807

31. březen 2022 35:36

Vytopil jsem sousedy, co teď?

S Lukášem Krchňákem, který pracuje v našem týmu financí, jsme probírali co dělat v případě, že vytopím sousedy, jak to mít správně nastaveno v pojištění nemovitosti a celkově na problematiku pojištění.

V této epizodě se dozvíte odpovědi na otázky, jak funguje pojištění odpovědnosti za škodu, zda si musím nechávat bločky od každé věci, kterou doma mám a také na to, jak nastavit pojistnou smlouvu tak, aby nedošlo k podpojištění.

Pokud by Vás zaujaly Lukášovy služby, tak kontakt na něj naleznete níže:

Lukáš Krchňák

+420 730 687 703

lukas.krchnak@bidli.cz

18. březen 2022 59:49

Jak na výstavbu rodinného domu z pohledu hypotéky

S kolegou Jiřím Benáčkem jsme se podívali na to, co mě čeká při výstavbě rodinného domu z pohledu hypotéky.

Přebírali jsme různé příběhy z reálného života, například jak se opili dělníci, kteří měli jít na stavbu klienta :)

V této epizodě se dozvíte, jak probíhá financování stavby rodinného domu, kdy a co zjišťuje odhadce, co vše potřebujete dokládat a podobně.

Chcete-li začít stavět rodinný dům, tak tuto epizodu musíte slyšet.

Pokud by Vás zaujaly Jirkovy služby, tak kontakt na něj naleznete níže:

Jiří Benáček

+420 603 756 365

jiri.benacek@bidli.cz

10. březen 2022 01:01:59

Kdy je správná doba ke koupi nemovitosti?

Vyplatí se počkat na pokles úrokových sazeb?

S Janem Höklem, který pracuje jako hypoteční specialista, jsme diskutovali o tom, kdy je správná doba na koupi nemovitosti a jak vidí vývoj cen do budoucna.

Dá se vzít hypotéka s milenkou tak, aby se o tom nedozvěděla manželka?

Probrali jsme také jak se nachystat na hypotéku, když jsem jednatel vlastní firmy, takže v této epizodě najdete spoustu přidané hodnoty.

Pokud by Vás zaujaly Honzovy služby, tak kontakt na něj naleznete níže:

Jan Hökl
+420 728 377 167
jan.hokl@bidli.cz