• Podcasty
  • Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů
Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Jiný kraj, jiný mrav. Kde byste neměli ukázat druhému podrážku?

Jiný kraj, jiný mrav, praví české přísloví. Proč se pravidla slušného chování na světě různí? O odlišných společenských normách promluví Martin Rychlík a Martin Soukup s expertem na etiketu Ladislavem Špačkem. Kde byste neměli ukázat druhému podrážku od boty? Jak z případného faux pas vybruslit? Jak se proměňuje kultura odívání a zdravení? A proč slušné vychování souvisí s empatií vůči druhému?

25:01

Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů

Vydává: Český rozhlas

Námluvy, manželství, tanec, zdobení těla, používání peněz, pojmenování dětí... To jsou fenomény, které sdílejí všichni lidé napříč místem a časem. Ukazujeme pestrost kultur či etnik, ale zároveň i to, co je přes všechny tyto rozdíly všem lidem společné. To jsou Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů.

Web

Před týdnem 24:37

Mezi snem a skutečností. Co znamená, když ve snu létáme?

Západní člověk (většinou) rozlišuje mezi snem a skutečností. Ale třeba severoameričtí Indiáni zabíjeli jen proto, že se jim o tom zdálo. A některým Papuáncům zase hrozí trest za to, co spáchají ve snu někoho jiného. Martin Rychlík a Martin Soukup budou mluvit o tom, jaký význam různé kultury světa přikládají snům. Co třeba znamená, když ve snu létáme? Jak se věští budoucnost z kávové sedliny? A proč původní obyvatelé Austrálie ve snech hledali vysvětlení vzniku světa?

Před 2 týdny 26:00

Vzdělávej a vychovávej! Někde rákoska, jinde pochvala. Jak by se měla proměnit škola?

Někde rákoska, jinde pochvala. Ke vzdělávání a výchově dětí přistupují na světě různě, nikde ale nepochybují o tom, že jde o důležitou věc. O tom, jak se učí Češi, Papuánci nebo třeba Aztékové, budou mluvit Martin Rychlík a Martin Soukup s Markétou Supa z Fakulty sociálních věd UK. Ta zkoumá, jak děti vnímají učení ze své perspektivy. Jak by se měla proměnit škola, aby se dětem učilo lépe a snáz? Kdy se třeba při učení hodí fakta a kdy zase příběhy?

Před 3 týdny 23:55

Říše znaků. O původu jazyka i jeho zániku. Kde se mluví jazykem tok pisin?

Zatajte dech a začněte mluvit. Zní to nenápadně, ale schopnost záměrně zastavit dýchání stála u zrodu řeči. Co mezi sebou začali lidé artikulovaně hovořit, vytvořili okolo šesti až sedmi tisíců různých jazyků. Martin Rychlík a Martin Soukup mluví o tom, proč si někteří vesničané spolu nepopovídají, i když spolu sousedí. Dozvíte se, jak Bedřich Hrozný rozluštil prastaré chetitské písmo, uslyšíte úryvek z Bible v papuánském jazyce tok pisin a dojde i na mluvu v českých zemích.

22. srpen 2024 25:04

Mohou muži rodit? O porodech a kojení v různých zemích světa

Vleže, ve stoje u kůlu, za přítomnosti otce nebo na samotce. Lidstvo svou pestrostí překvapí i v takové záležitosti, jakou je porod novorozeněte. Třeba v Melanésii otec u porodu obvykle nebývá. My máme blíže spíš některým severoamerickým indiánům, kde muži ženám pomáhají. Vše kolem narození a poporodní péče proberou Martin Rychlík a Martin Soukup s prezidentkou Unie porodních asistentek Magdalénou Ezrovou. A dojde i na kultury, kde rodí muži. Nebo se tak alespoň tváří.

15. srpen 2024 25:20

Jmenuji se, tedy jsem! Když máme jméno, stáváme se zkrátka někým

Od Kopčema přes Jakuba po Elišku. Jména si dávali lidé už v pravěku. Sice neznáme jméno toho, kdo jako první rozdělal oheň, ale potřeba nějak si mezi sebou říkat, je vlastní lidem všech dob a všech kontinentů. Když máte jméno, stáváte se zkrátka někým. Jak si říkají Papuánci, Indiáni, ale také my, Češi? Jaroslav Foglar v archivní nahrávce vzpomene na vznik jeho skautské přezdívky Jestřáb a zazní i jedno nezvyklé jméno potomka podnikatele Elona Muska.

8. srpen 2024 25:36

Lovu, sběru a práci zdar! O různých podobách obživy a práce

Pravěcí lovci chodili na mamuty, my chodíme na houby. Pro ně to byl způsob obživy, pro nás to je kratochvíle a odpočinek od práce. S Martinem Rychlíkem a Martinem Soukupem se vypravíme na lov slona do Afriky, vrátíme se do 30. let minulého století na starý český venkov a ukážeme si těžkou obživu paličkováním. A povíme si také o tom, jak je těžké se živit v době nedostatku.

1. srpen 2024 25:13

Naučte se počítat jako Papuánci! Matematika v různých místech světa

Počítání v různých podobách a s různou mírou přesnosti doprovází kultury po celém světě. Martin Rychlík a Martin Soukup budou mluvit nejen o tom, jak různá etnika na světě sčítají, odčítají, násobí a dělí, ale také o pokroku, kterého lidstvo díky znalosti matematiky dosáhlo. Vypravíme se mezi Kapauky do Západní Nové Guineje, ale i do švýcarského centra jaderného výzkumu známé jako CERN. A naučíte se také počítat do pěti. Papuánsky.

25. červenec 2024 24:42

Sportem ke zdraví i míru. Čeho si na olympijských hrách cení kajakář Vavřinec Hradílek?

Ve zdravém těle, zdravý duch. Cvičení, trénování a sportování patří k člověku přinejmenším od antiky. Ostatně olympijské hry se zrodily právě v této době a tzv. sparťanský výcvik má podobné kořeny. O tom, jak si dávají do těla různé kultury na světě, promluví Martin Rychlík a Martin Soukup s hostem nejpovolanějším – kajakářem Vavřincem Hradilkem.

18. červenec 2024 23:55

Bez tetování nejsou koláče. O zdobení těl i iniciačních rituálech

Tetování po celém těle, piercingy v uších, nose či na intimních místech. Své tělo si zdobí lidé po celém světě a dělají tak všemožnými, často i bolestivými způsoby. A zatímco my se chceme spíš zkrášlit a působit hezky na druhé, pro jiná etnika znamená tetování nebo propichování různých častí těla iniciační rituál. O tom, proč si tak rádi různými způsoby měníme naše těla, budou Martin Rychlík a Martin Soukup mluvit s Marií König Dudziakovou, expertkou na tetování a cyberpunk.