Šatníky
10. listopad 2021

Poslechněte si podcast: Čím víc záplat, tím víc lásky: umělkyně Kristina Fingerlandová prokrastinuje u zašívání

„Asi tu nemám žádné oblečení, které by nebylo spravované,“ říká absolventka UMPRUM Kristina Fingerlandová. Probíráme se nejcennějšími kousky jejího šatníku, ke kterým patří ručně šité oblečení po rodině nebo mnohokrát záplatovaná vintage japonská kimona. „Když se oblečení rozpadá, vůbec to nevnímám jako selhání. Naopak, mnohokrát opravované věci pro mě mají větší hodnotu. Je v nich uložený čas a rukodělnost,“ vysvětluje Kristina.

22:26

Šatníky

Vydává: Český rozhlas

Šatníky přináší příběhy módy z českých skříní a ulic. Poslechněte si, co se skutečně nosí a proč. Nahlížíme do skříní a šaten, analyzujeme osobní styl a přístup k oblékání. Hledáme odpovědi na to, co dnes móda pro lidi znamená, jakou má hodnotu a co o nás prozrazuje.

Web

Včera 29:53

Kroje jako módní statement. Designérka Plamitzerová proměňuje tradici v unikátní styl

„Našla jsem zálibu v rakouských krojích. Začalo to pár kousky a dnes už jich mám docela dost. Kupuju je v sekáčích a je mi v nich strašně dobře,“ říká designérka Kateřina Plamitzerová. Stoupáme do podkroví roubenky v obci Nové Strašecí, kde má Kateřina vyvěšené největší poklady ze svého šatníku. Poslechněte si, co jí na krojích vyhovuje. A jak je kombinuje s dalším oblečením, aby nevypadala jako ze skanzenu.

Před 2 týdny 34:26

„Minimalistka nikdy nebudu, módou se vyjadřuju,“ říká tanečnice a choreografka Monina Nevrlá

„Bydlím tu sedm let, za tu dobu jsem se stala show girl a matkou Kiki House of Ambichious a už se sem vůbec nemůžu vejít,“ vítá mě Monina. Nejvíc místa v nuselském 2kk zabírá oblečení a kostýmy, mezi tím prorůstá džungle květin. Nahlížíme do šatníků v ložnici i v kuchyni a probíráme kousky pro show i všední život. „Mám ráda, když vidím, že někdo o svém outfitu přemýšlí. Není to o penězích, super look může stát pár korun,“ říká Monina.

Před 3 týdny 23:09

Jsem introvertka, ale obdivuju odvahu v oblékání, říká hudebnice a designérka Simona Poustková

„Myslím si, že nezáleží na tom, kolik člověku je. Každý můž nosit cokoliv chce, v každém věku,“ říká Simona. V oblékání má ráda hravost a svobodu. Poslechněte si, co definuje osobní styl designérky a hudebnice, kterou jste mohli zaznamenat v kapele Kalle.

27. únor 2024 25:50

Hedvábí, víly a mořská pěna: V pohádkovém šatníku fotografky Michaely Karásek Čejkové

„Módu beru jako hru. Jako když se dítěti podaří postavit věž z kostek. Tak takovou radost já mám, když se mi povede hezky sestavit outfit, takové bingo,“ říká fotografka Michaela Karásek Čejková. Vzpomíná, že profesoři na FAMU neměli pro její styl moc pochopení a brali ho jako nemístné fintění. Poslechněte si, kdo ovlivnil Míšin přístup k módě, jaká je její každodenní uniforma a jak podle ní vypadá dobře oblečený člověk.

6. únor 2024 24:24

Neomlouvejte se za to, co máte na sobě! O divné módě a dobrém pocitu s Magdou Žůrkovou

Magda zná módu z různých úhlů, jako novinářka, stylistka nebo organizátorka fashion eventů. Říká, že se ráda obléká divně, ale pro mě patří vždy k nejlépe oblečeným lidem v místnosti. „Když jsem venku s kamarády, zakazuju jim říkat cizím lidem, že jsem stylistka. Jakmile to udělají, všichni se mi začnou omlouvat za to, co mají na sobě. Nebo se ptají, co by měli nosit,“ popisuje Magda. Poslechněte si, co v takových případech odpovídá.

6. prosinec 2023 24:51

Moje citlivost není slabost. S designérkou Annou Tran o panenkovském stylu a sebevědomí

„Dlouho mi trvalo, než jsem přijala sama sebe, takovou, jaká jsem. Jsem citlivá a musela jsem si postupně dojít k tomu, abych se kvůli tomu necítila jako slabší jedinec,“ říká designérka Anna Tran. Poslechněte si, jak našla cestu k romantickému oblékání, jaký kluk jí zásadně změnil pohled na módu a čím ji ovlivnilo dětství na Moravě.

25. říjen 2023 28:29

„Oblékám se jako pekelnice.“ S designérkou Kateřinou Hynkovou o módě pro film a pro život

„Můj šatník je pekelnický, většina je černá a červená,“ směje se Kateřina Hynková. Popisuje, jak její styl inspirovala ilustrace s názvem Pokoj od Tin Can Forest. Absolventka UMPRUM se živí navrhováním filmových kostýmů. Svůj osobní šatník v ďábelské červené a černé si šije sama na míru. „Mám ráda přípravy a krejčovina mě baví. Když se chystám na nějakou zajímavou příležitost, klidně měsíc si po večerech šiju něco speciálně pro ni.“

26. září 2023 35:44

„Vyhlížím rappera v minisukni!“ O revoluci v módě i v našich hlavách s umělcem Bystríkem Klčem

„Toto jsem si koupil na protest proti svému strachu,“ říká Bystrík. Džínová sukně ve stylu nultých let na něj vykoukla v sekáči v malém městě na Slovensku. „Zkusil jsem ji a seděla na milimetr, perfektní. Cítil jsem se tak sexy! Ale s těžkým srdcem jsem ji dal zpět. Říkal jsem si: A kam bys ji nosil a co když se ti něco stane? Ale pak jsem si řekl: Ne! Kupuju jí na protest!“ Poslechněte si podcast s umělcem Bystríkem Klčem o revolucích v pánské módě a o hledání identity.

12. září 2023 33:01

České chalupářství trenduje i v Londýně: fotografka Johana Kasalická miluje outdoor

„Kombinovat outdoor a urban styl je momentálně dost trendy. Takže řada mých věcí z dětství, které jsem strávila na chatě, je relevantní i v Londýně,“ popisuje Johana Kasalická. Fotografka, která stojí za nezávislým magazínem Nový zine. Už pět let žije v Británii a pracuje v luxusní módní značce. Poslechněte si, jaké outdoorové klasiky jí ještě v práci projdou a jaké už ne.

6. září 2023 34:17

Z Fashion Weeku do šatníku. Jak nás obleče mladá návrhářská generace?

Podcast Šatníky se tentokrát natáčel v budově historické elektrárny v pražských Holešovicích. Industriální chrám z přelomu 19. a 20. století totiž hostil pražský týden módy, Mercedes-Benz Prague Fashion Week. A v Šatnících se dozvíte, jaké trendy zamíří z přehlídek do českých ulic nebo kdo z nastupující generace české módy nejvíc zazářil.