Express Novinky.cz
Epizoda 1023. listopad 2023

Poslechněte si podcast: Rozpočet ministerstva školství je hra s čísly. Vláda dokazuje, že vzdělávání nemá jako prioritu

Vláda říká, že školství je pro ni priorita. Ale pak jedná opačně – shrnuje důvody pro chystanou pondělní stávku učitelů bývalý ředitel škol, dnes programový ředitel analytického webu o školství EDUin Miroslav Hřebecký. Jaký je podle něj rychlý recept na uklidnění situace? V novém díle podcastu Chuťovky nejen z ekonomiky a politiky se ptala moderátorka Eva Mikulecká.

Podcast vychází také na serveru Novinky.cz. 

12:39

Express Novinky.cz

Vydává: Novinky.cz

Express Novinek během krátké chvíle reaguje na aktuální události z domova i ze světa. S videem vychází na serveru Novinky.cz.

Web

Epizoda 22Před týdnem 49:07

Co přinesla první debata mezi Bidenem a Trumpem?

První televizní debata mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem před listopadovými americkými prezidentskými volbami v noci na pátek vířila emoce, sledovali ji také dosud nerozhodnutí voliči. Diskusní duel mezi obhajujícím demokratickým prezidentem a jeho republikánským předchůdcem a vyzyvatelem okomentovali v pořadu Express Novinek Igor Lukeš, historik z Bostonské univerzity, a Kateřina Březinová, amerikanistka z Metropolitní univerzity Praha.

Epizoda 21Před 3 týdny 31:16

Vítěz Turek a poražený Macron. Jak číst výsledky eurovoleb?

Eurovolby vyhrálo ANO, druhá na pásce skončila koalice Spolu. Jednoznačným individuálním vítězem je pak Filip Turek. V ostatních zemích nejvíc rezonuje drtivá porážka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který vyhlásil předčasné volby. Evropské volby rozeberou v 8:30 v pořadu Express Novinek Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, a Jaroslav Zajíček, ředitel Zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Epizoda 206. červen 2024 14:01

Strojvůdci přežili. Zpráva o nehodě vlaků v Pardubicích bude až koncem roku

Drážní inspekce již má dílčí informace o fungování zabezpečovacího zařízení i výpověď jednoho ze strojvedoucích, souhrnnou zprávu o nehodě však zveřejní nejdříve na konci roku. Okolnosti a možné příčiny tragické vlakové nehody, která se stala ve středu před jedenáctou hodinou večer v Pardubicích, v pořadu Express Novinek rozebírali generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera a mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

Epizoda 1928. květen 2024 27:21

EXPRESS NOVINEK: Co znamená uznání Palestiny třemi evropskými státy?

Uznání nezávislosti Palestiny ze strany Norska, Irska a Španělska vyvolalo na globální politické scéně rozruch. Toto rozhodnutí okomentují v pořadu Express Novinek politik, diplomat a bývalý velvyslanec v USA a v Izraeli Michael Žantovský a Petr Hladík, ředitel odboru států Blízkého východu na ministerstvu zahraničí.

Epizoda 1815. květen 2024 22:27

Atentát na Roberta Fica

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je tématem speciálního vysílání Novinek. K bezprecedentní události v historii samostatné SR se v pořadu Express Novinek vyjadřuje Martin Slosiarik, ředitel výzkumné agentury Focus a Petr Šabata, šéfredaktor deníku Právo, který dlouho působil na Slovensku.

Epizoda 173. únor 2024 16:07

Politoložka Dvořáková: Koalice ANO a ODS? Část občanských demokratů je ochotná do toho jít

Stabilitě pětikoaliční vlády pomohl rok bez voleb. Letos nás ale čekají hned troje volby a ve stranách vypukne panika, že ztrácejí svoji identitu. Tak vidí situaci politoložka Vladimíra Dvořáková. O soudržnosti vládní koalice, výjezdech Víta Rakušana do regionů i nadcházejících volbách jsou další Chuťovky nejen z ekonomiky a politiky.

Tento díl si můžete přehrát také na serveru Novinky.cz

Epizoda 1626. leden 2024 15:46

ÚS ukázal, že mu jde o budoucnost země. Zvýšení věku odchodu do důchodu se nevyhneme

Je zajímavé, že Ústavní soud posuzoval zákon o zkrácení valorizace penzí nejen z právního, ale hlavně i z ekonomického pohledu, říká k zamítnuté stížnosti opozice ekonom CERGE EI a externí poradce ministra práce a sociálních věcí Filip Pertold. Soudci ve středu označili kroky vlády, která loni snížila mimořádné navýšení penzí v důsledku vysoké inflace, za správné, a to z důvodu hrozících hospodářských škod a nutnosti udržet důchodový systém funkční. Penzisté tím přišli zhruba o tisícovku měsíčně. Aktuální rozsudek i připravovaná reforma penzí jsou tématem dalšího dílu podcastu Chuťovky.

Vychází také na serveru Novinky.cz

Epizoda 1519. leden 2024 11:09

Přijímačky digitalizujeme, ale testování dětí bychom měli spíš zrušit. Náš systém zadupe řadu talentů

Už za dva týdny se ukáže, jak zafunguje elektronické podávání přihlášek na střední školy. Nový portál dipsy.cz se pro rodiče deváťáků, páťáků i sedmáků otevře 1. února. Přihlášky až na tři školy budou moci podávat online dvacet dní. O novinkách a změnách v přijímacím řízení hovoří v podcastu Chuťovky pedagog a spoluzakladatel spolku EDUin Miroslav Hřebecký.

Epizoda 1411. leden 2024 10:48

Jurečkovi bych po večírku vzkázal, aby už hlavně nemoralizoval, říká politolog

„Bylo to farizejské na všechny způsoby,“ říká politolog Jan Kubáček k tomu, jak se k aféře „vánoční večírek“ postavil předseda KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka. Nejvíc ho na celé kauze zaráží, že se takto zachoval dlouholetý vrcholný politik, nikoliv nováček. „Trochu se obávám, že stejně nic nepochopil,“ dodal. Jurečka loni 21. prosince zůstal na vánočním večírku svého resortu i přes tragickou střelbu na Filozofické fakultě UK, která šokovala celou zemi. Měl kvůli tomu rezignovat? I na to se v dalším díle podcastu Chuťovky politologa zeptala moderátorka Eva Mikulecká

Epizoda 1329. prosinec 2023 29:16

Situace letos mohla být lepší, kdyby lidé cítili, že vláda ví, co dělá

Volba prezidenta republiky – to je jednoznačně nejsvětlejší moment české politiky tohoto roku, říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Ekonom z CERGE Institutu Filip Pertold pak dodává, že z hlediska domácností je asi nejdůležitější to, že se zastavil růst cen a že se podařilo zjednodušit čerpání některých sociálních dávek. Je tady bilanční díl podcastu Chuťovky nejen z ekonomiky a politiky, který moderuje Eva Mikulecká.