Express Novinky.cz
NejnovějšíEpizoda 29Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Síkelovo portfolio v Evropské komisi

Nominaci českého kandidáta Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství rozebrali v Expressu Novinek analytik Institutu Europeum Filip Křenek a Ondřej Matoušek, který je ředitelem Odboru koordinace evropských politik Úřadu vlády.

33:29

Express Novinky.cz

Vydává: Novinky.cz

Express Novinek během krátké chvíle reaguje na aktuální události z domova i ze světa. S videem vychází na serveru Novinky.cz.

Web

Epizoda 28Před týdnem 38:32

Co ukázala první debata Harrisové s Trumpem?

První debatu kandidátů na amerického prezidenta Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa ve středu v Expressu Novinek okomentovali politolog z Institutu politologických studií FSV UK Jakub Dopieralla a amerikanista Jan Beneš působící na Ostravské univerzitě. 

Epizoda 279. srpen 2024 39:07

Británie zmítaná protesty

Velkou Británii zachvátily nepokoje poté, co sedmnáctiletý mladík zavraždil tři dívky a dalších 10 lidí zranil. I kvůli dezinformacím, že se jedná o přistěhovalce a muslima, vypukly v Británii nacionalistické protesty. Na místě situaci sleduje redaktor Novinek Vojtěch Bauer, okomentují ji český honorární konzul Petr Torák a politolog Masarykovy univerzity Marek Bičan.

Epizoda 2631. červenec 2024 38:21

Šéf Hamásu je mrtev. A co dál?

Při leteckém úderu zemřel v Teheránu politický šéf teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Izrael se doposud k celé akci nevyjádřil, Írán hrozí tvrdou odvetou. Povede eliminace jednoho z vůdců Hamásu k další eskalaci konfliktu na Blízkém východě? V pořadu Express Novinek na tuto a další otázky odpoví politoložka a specialistka na Izrael a arabsko-izraelský konflikt Irena Kalhousová a politolog Vlastislav Bříza.

Epizoda 2522. červenec 2024 43:26

Bidenovo odstoupení z voleb. Jak rozhodnutí ovlivní americké volby?

Po stále se zvyšujícím tlaku na odstoupení a několika dnech spekulací se americký prezident Joe Biden vzdal kandidatury na další volební období a místo toho podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Jak Bidenovo rozhodnutí ovlivní americké volby? Posílí šance Donalda Trumpa na znovuzvolení, nebo vlije novou krev do kampaně demokratů? To rozebrali v pořadu Express Novinek amerikanista Jan Beneš a politolog Ivo Plšek z univerzity v Uppsale.

S videem vychází i na serveru Novinky.cz

Epizoda 2414. červenec 2024 27:16

Atentát na Trumpa. Pomůže mu ve volbách, nebo uškodí?

Celý svět šokovala zpráva o atentátu na amerického exprezidenta a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Na předvolebním mítinku v Pensylvánii ho v sobotu postřelil dvacetiletý republikán Thomas Matthew Crooks. Trump utrpěl poranění ucha, střelec byl zlikvidován policejním sniperem. Ještě před tím ale stihl zabít jednoho z diváků akce a dva těžce zranil. Diskutuje se nyní hlavně o tom, zda Trumpovi útok v blížících se volbách pomůže, či uškodí. Ve studiu Novinek situaci hodnotili Jan Beneš, amerikanista z Ostravské univerzity a Daniel Koštoval, bezpečnostní analytik.

S videem vychází na Novinky.cz

Epizoda 238. červenec 2024 44:29

Co znamená vítězství levice pro Francii a co pro Evropu?

Francouzské volby překvapivě ovládla levicová Nová lidová fronta. Krajně pravicové Národní sdružení Marie Le Penové i přes vítězství v prvním kole skončilo nakonec třetí. Co znamenají výsledky voleb pro Francii a co pro Evropu, zhodnotí v pořadu Express Novinek analytik Matěj Široký a ředitel Institutu politických věd na Fakultě sociálních studí UK Michel Perottino.

Epizoda 2228. červen 2024 49:33

Co přinesla první debata mezi Bidenem a Trumpem?

První televizní debata mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem před listopadovými americkými prezidentskými volbami v noci na pátek vířila emoce, sledovali ji také dosud nerozhodnutí voliči. Diskusní duel mezi obhajujícím demokratickým prezidentem a jeho republikánským předchůdcem a vyzyvatelem okomentovali v pořadu Express Novinek Igor Lukeš, historik z Bostonské univerzity, a Kateřina Březinová, amerikanistka z Metropolitní univerzity Praha.

Epizoda 2110. červen 2024 31:42

Vítěz Turek a poražený Macron. Jak číst výsledky eurovoleb?

Eurovolby vyhrálo ANO, druhá na pásce skončila koalice Spolu. Jednoznačným individuálním vítězem je pak Filip Turek. V ostatních zemích nejvíc rezonuje drtivá porážka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který vyhlásil předčasné volby. Evropské volby rozeberou v 8:30 v pořadu Express Novinek Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, a Jaroslav Zajíček, ředitel Zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Epizoda 206. červen 2024 14:27

Strojvůdci přežili. Zpráva o nehodě vlaků v Pardubicích bude až koncem roku

Drážní inspekce již má dílčí informace o fungování zabezpečovacího zařízení i výpověď jednoho ze strojvedoucích, souhrnnou zprávu o nehodě však zveřejní nejdříve na konci roku. Okolnosti a možné příčiny tragické vlakové nehody, která se stala ve středu před jedenáctou hodinou večer v Pardubicích, v pořadu Express Novinek rozebírali generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera a mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.