PoliTalk
Epizoda 118. březen 2021

Poslechněte si podcast: Chtělo by to rekonstrukci vlády. Opozice nemá tah na branku, tvrdí Kalousek

Jeden z nejznámějších českých politiků, který před nedávnem ukončil svou dráhu v Poslanecké sněmovně. Jak by měla opozice po volbách čelit lákání do vlády s hnutím ANO, a proč nevznikly koalice již v roce 2016? Miroslav Kalousek byl hostem podcastu Politalk.

37:01

PoliTalk

Vydává: Novinky.cz

Rozhovory s politiky o aktuálních tématech. Provázet jimi vás budou naši političtí redaktoři.

Web

Epizoda 137Před dvěma dny 01:13:41

Premiér Fiala v Bílém domě. Novinky nabídly speciální diskuzní studio

Pondělní návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě, kde se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, sledovaly Novinky v pondělí večer ve speciálním, živě vysílaném diskusním studiu za účasti odborníků. Poslechněte si záznam vysílání s moderátorem Michaelem Rozsypalem. Jeho hosty byli bývalý ministr zahraničí a někdejší velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra, publicista Tomáš Klvaňa a amerikanista z Katedry severoamerických studií na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kryštof Kozák.

Epizoda 136Před týdnem 01:00:58

Ondřej Kolář: Vést zdravotnictví je v ČR za trest. Babiš je brouk Pytlík

Strana TOP 09 dostává v preferencích procenta na hranici volitelnosti, což jejího poslance Ondřeje Koláře viditelně neznepokojuje. „Je to skvělá motivace, abychom zamakali,“ odpovídá lehkým tónem. Není ale opravdu TOP 09 v krizi a kdo všechno uvažuje o spojení všech tří koaličních stran do jedné? Proč nazývá Andreje Babiše broukem Pytlíkem a bylo správné nedat Miroslava Kalouska na kandidátku do Evropského parlamentu? Jaké má důvody pro svoji vlastní kandidaturu? I o těchto tématech mluví v pořadu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 132Před týdnem 50:07

Okamura: Ukrajinci jsou náckové. A to je ještě jemné slovo

Ukončeme posílání zbraní na Ukrajinu a zasedněme k jednacímu stolu, říká k ruské agresi předseda opoziční strany SPD Tomio Okamura. Nejsem proruský, ale Ukrajinci jsou „takoví náckové“, dodává jedním dechem v rozsáhlém rozhovoru pro PoliTalk. Kdo bude mít největší vliv na vývoj války na Ukrajině? Trvá SPD na referendu o členství v NATO, i když je to brzda pro případnou koalici s hnutím ANO? A jak si vykládá, že nebyl pozván na jednání o důchodové reformě na Pražský hrad?

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 135Před týdnem 31:47

Slovensko volí prezidenta: Politoložka Aneta Világi k výsledkům voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy?  K výsledkům voleb na Slovensku se vyjádřila i politoložka Aneta Világi.

Epizoda 134Před týdnem 44:36

Slovensko volí prezidenta: Kamila Pešeková a Petr Šabata komentují výsledky prezidentských voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy?  Kamila Pešeková a Petr Šabata komentují výsledky prezidentských voleb na Slovensku.

Epizoda 133Před týdnem 32:37

Slovensko volí prezidenta: Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy k výsledkům prezidentských voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy? Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy se vyjádřil k výsledkům.

Epizoda 131Před 3 týdny 33:59

Bělobrádek: STAN dělá vnitřní opozici a parazituje na vládě

Hnutí STAN svou předvolební kampaní parazituje na vládě. Podle lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka, kdyby to dělaly stejně všechny koaliční strany, vláda by se rozpadla. V pořadu PoliTalk také vysvětluje, proč je Marian Jurečka dobrý ministr, ale špatný předseda KDU-ČSL.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 130Před 3 týdny 49:19

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

Už za měsíc začne fungovat nová mobilní aplikace Portál občana pro snazší komunikaci s úřady. Po eDokladech je to další viditelný počin nové Digitální informační agentury (DIA), která za pár dní oslaví rok od startu svého fungování. V čem zatím vidí její ředitel Martin Mesršmíd největší brzdu digitalizace?  S čím se jako člověk, který poprvé pracuje ve státní správě, stále nemůže srovnat? A jak má digitální stát ve výsledku fungovat? I na tyto otázky odpovídal v pořadu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 12920. březen 2024 58:32

Vláda jde od debaklu k debaklu. I ona nám pomáhá k vysokým preferencím, míní Havlíček

To, co páchá Putin na Ukrajině je neomluvitelné, ale Západu chybí plán B – říká první místopředseda hnutí ANO, Karel Havlíček. Ví, jak přivést Rusko k jednání o příměří? A zaslouží si vláda a český prezident pochvalu za iniciativu dodávek munice pro Ukrajinu? I na to se zeptala Eva Mikulecká v pořadu PoliTalk. Řeč byla i o aktuálních vztazích se Slovenskem nebo vysokých preferencích hnutí ANO.

Celý rozhovor si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1281. březen 2024 04:20

Dominik Hašek pro Novinky: Budu kandidovat do Senátu

Bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek potvrdil v podcastu PoliTalk, že se letos chystá vstoupit do politiky. Za TOP 09, nebo koalici SPOLU bude kandidovat do Senátu. Oficiálně chce vše oznámit příští měsíc.

Celý rozhovor s Dominikem Haškem najdete v předchozí epizodě.

S videem vychází také na serveru Novinky.cz